自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

爸爸自上年10月癌症復法, 再做化療時, 因身體受唔住, 傷咗個腎。

第2次轉藥, 身體好攰, 勁甩頭髮, 但癌指數下跌

第3次化療令抵抗力弱咗患上肺炎有肺積水, 住咗6日醫院。

到以家, 因為白蛋白唔夠唔可以再做化療, 身體好弱, 好攰, 個肚已有腹腔積水, 腳水腫好嚴重。

爸爸行路都好攰, 今日終於話想要張輪椅, 同埋買密頭拖鞋比佢

今日同佢傾計. 佢話好辛苦, 好, 生存無咩意義, 流下男兒淚, 我好心痛, 又係係房喊唔比爸媽知道

爸爸問我仲醫唔醫好, 其實我見到佢咁辛苦真係寧願做舒緩治療等佢晚年舒服咁走。係好唔捨得, 但爸爸連坐都話無咩力。

聽日覆診時唔知點問醫生好, 直接問仲有幾耐? 係爸爸面前點問呢?

心好痛, 我無嘢可以為我爸爸做到, 只能夠每日同個女返來陪佢, 但分擔唔到佢嘅辛苦, 爸爸一生咁辛苦養大我地, 但我無嘢可以為佢做到, 好心痛, 好傷心

---------------------------

今晚同爸爸食飯, 佢已交代晒所有身後事安排, 佢話心願已經了晒, 最想做嘅係呢10年都做晒,只係希望我地一班子孫開開心心

我今晚都忍唔住攬住爸爸喊咗出來, 我話無論你做咩決定我都會支持你係你身邊, 我知道你辛苦, 我會一直支持你, 唔好咁擔心。 爸爸都流淚了。

我好唔開心, 咁大個真正去面對快要生離死別, 我知道終有呢一日, 今晚我都好冷靜咁問爸爸想用咩儀式, 點安排, 爸爸都一一講晒出來。

係呢度我好多謝各位JM支持, 我都會加油陪住爸爸, 好感激大家, 多謝

--------------------

已覆診了,情況唔樂觀

癌指數上升, 因肺炎引致身體差

如果下一針無效或未能打到, 要做定心理準備, 只餘約2個月時間

如受控應可有18個月。

爸爸唔知道, 明天入院放腹水, 再打蛋白, 睇下可唔可以做化療

爸爸自己問醫生可唔可以再做化療, 有機會佢自己都想再抗爭。我以爸爸為榮

gobaa49    發表於 17-1-7 10:57
bosch    發表於 17-1-6 22:53
Adagio    發表於 17-1-6 22:51
chowchow2012    發表於 17-1-6 15:51
唔係怪獸    發表於 17-1-6 12:54
mishabella    發表於 17-1-6 12:27
kmamy    發表於 17-1-6 12:17
ic34    發表於 17-1-6 11:48
小肥楊    發表於 17-1-6 11:39
wcpcelia    發表於 17-1-6 09:13
jpangel    發表於 17-1-6 00:56
imlook    發表於 17-1-6 00:01
@日落@    發表於 17-1-5 23:41
loved    發表於 17-1-5 23:31
elvina_lmk    發表於 17-1-5 18:53
blackberry    發表於 17-1-5 17:22

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實可以叫姑娘叫醫生打比你架,咁就可以唔需要係爸爸面前問醫生仲有幾耐
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

BK Milk勳章

淘寶 發表於 17-1-5 16:29
爸爸自上年10月癌症復法, 再做化療時, 因身體受唔住, 傷咗個腎。

第2次轉藥, 身體好攰, 勁甩頭髮, 但癌指 ...

如果比我,我諗我都會揀舒緩治療,唔想佢再咁辛苦。

唯一可以做嘅只係多陪伴,有人支持已經足夠。

加油

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

盡你努力吧,加油﹗

寶石宮

2024年龍年勳章

淘寶 發表於 17-1-5 16:29

第2次轉藥, 身體好攰, 勁甩頭髮, 但癌指 ...

明白…… 但唔識我問你。
照顧好自己才有能力照顧爸爸
幸福可以好簡單

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

尊重爸爸意願
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

2018復活節勳章

esmehouse 發表於 17-1-5 16:37
其實可以叫姑娘叫醫生打比你架,咁就可以唔需要係爸爸面前問醫生仲有幾耐 ...

其實我都有醫生Whats app

但我自己都唔敢問, 本身我因為呢件事要係醫院睇精神科

幸運地好彩我個女有學校插班入到N班全日, 照顧上會比較好啲。

以家爸爸佢話辛苦, 媽咪照顧上都辛苦, 媽咪都65歲了,好需要人照顧

wcpcelia    發表於 17-1-6 09:14

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

明白你心情, 加油

侯爵府

2018復活節勳章

siujanjan 發表於 17-1-5 16:37
如果比我,我諗我都會揀舒緩治療,唔想佢再咁辛苦。

唯一可以做嘅只係多陪伴,有人支持已經足夠。

係呀~ 爸爸已經話可能捱唔到過年了

bull2015    發表於 17-1-5 21:02

伯爵府

回覆 淘寶 的帖子

你要自己照顧好自己情緒先, 加油!!
如果佢已經去到生命盡頭, 用D方法令佢無咁辛苦/痛苦, 如中藥... 至少唔會有西藥果種副作用

大宅

育兒性格勳章

比我都會好心痛, 如果年紀唔太大, 我會支持佢繼續打仗, 因為真係好唔捨得, 祝早日康復

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

加油!

侯爵府

2018復活節勳章

Ocean11 發表於 17-1-5 16:42
回覆 淘寶 的帖子

你要自己照顧好自己情緒先, 加油!!

我地都有話用中藥, 之前都有, 但突然爸爸又唔想食

我諗食中藥會舒服啲

大宅

加油祝福你一家

侯爵府

2018復活節勳章

Elaine260 發表於 17-1-5 16:43
比我都會好心痛, 如果年紀唔太大, 我會支持佢繼續打仗, 因為真係好唔捨得, 祝早日康復:fo ...

年紀係75歲了,都算大了

眼見佢個肚越來越大, 脹都痛埋真係好心痛

珍珠宮

BK Milk勳章

淘寶 發表於 17-1-5 16:41
係呀~ 爸爸已經話可能捱唔到過年了

hmmm 同媽媽商量吓,老人家接受cancer治療未必捱到。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

男爵府

2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

如果唔樂觀,醫生會打俾你,家父今年走,醫生都係前一,兩日同我講,樓主,唔好唔開心,只要你們多d陪他同支持佢,你爸爸會更有力去戰勝個病,加油

wcpcelia    發表於 17-1-6 09:14

大宅

以下的話可能會有點敏感,希望你唔好介意。

按現在情況,病人不良情況好多,病痛係會磨滅人意志,對佢黎講係辛苦。

希望你唔好太大壓力,因為人總有一天要分離。
重要係多溝通,珍惜每一天,加油。

大宅

我嫲嫲8x歲有乳癌,之前已經自費用鏢靶藥,化療都唔得,身體又弱,切割手術也不行,醫生都話無辦法,之後我哋同佢中醫,中醫慢慢調理返個身體,上年終於可以做切割手術,現在慢慢康復中。你同世伯都要加油!睇中醫調理返個身體先,之後先再用西醫方法去醫。加油

首頁
12345...15

尾頁

跳至