1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Xmas吸收勳章

有冇媽媽可以教下我點做,2個月開始厭奶,要瞓著先飲到奶,每日計住一日飲幾多安,唔夠膽出街,到6個月有次喉嚨發炎睇醫生比咗枝開胃維他命食返奶,4個月試糊仔嘔同喊停咗,6個月再試都係甘,之後個個月睇醫生,次次都差五多要半個月先好返,病咗既時候奶都食得少,固體更加唔肯食會喊,病完就食到5-7安奶一日4餐,宜家20個月啦,試過聽姑娘話餓佢,餓8個鐘都係食2啖唔食(最多BB更5更),又唔會話要奶奶,但係比7安又飲到,試過飯糰,用濃湯煲粥仔,粉面都係唔食,要食白飯同冇餸既面或者通粉,次次健康院都話要食固體,身邊朋友又係話小朋友食到幾多餐固體,搞到我壓力真係好大,有時餵佢唔食真係忍唔住會打佢大肶,打完自己又喊返,又諗的負面野,每日不停甘循環,琴日忍唔住叫門診比咗血清素來食,但係都係冇幫助想請教有冇媽媽既小朋友係食奶粉大,同食奶粉大係吾係真係好營養不良,同發育差的,我真係唔知幾時可以捱過呢關

珍珠宮

回覆樓主:

關咩事,大把人食奶粉大,肥肥白白,首先你要接受左個女食得少先,而且唔好俾佢再繼續依賴飲奶,成20個月,早晚奶就夠,佢食奶多固體一定會少,惡性循環。會唔會鐘意食大人野?平時你地食飯會唔會要食?麵包饅頭嚟d呢?飯唔食試下食粉面?乜都俾佢試下直到搵到佢鐘意食嘅野為止。

大宅

Xmas吸收勳章

怪獸青BB 發表於 17-1-6 19:03
關咩事,大把人食奶粉大,肥肥白白,首先你要接受左個女食得少先,而且唔好俾佢再繼續依賴飲奶,成20個月, ...

多謝妳回復,我個係仔來既,我就係唔想佢食奶食固體啊,但係餓佢都冇用,真係試過8-10個鐘唔比奶既,的姑娘成日話奶唔夠營養,所以我好擔心,佢大人野都唔中意既,試過將的大人餸剪碎來餵都唔得,好多包饅頭都唔食,只食餐包

男爵府

回覆樓主:

媽媽加油。其實你仔仔都肯食飯同麵,可否試下張所有菜肉打成糊比佢餸飯一齊食
有可能你仔仔咀嚼肌未完全發育好,打糊狀試下

珍珠宮

tn00616521 發表於 17-1-6 19:20
多謝妳回復,我個係仔來既,我就係唔想佢食奶食固體啊,但係餓佢都冇用,真係試過8-10個鐘唔比奶既,的姑 ...

甘起碼都食餐包啊,可以系餐包度加牛油/花生醬/果醬,睇下佢食唔食,然後再試下俾方包/麥包佢。

飯個度,我個仔都有段時間厭食,我就煮少d,例如佢只系食一半,甘我就煮一半,佢自然食得曬,然後就勁讚佢,如果食唔曬又再煮少d,務求佢次次可以食完(唔好理佢飽唔飽),等佢keep住個食完飯俾人讚嘅虛榮感同食完都唔會飽嘅飢餓感。我連下午茶個餐奶都跟手cut埋(初時會投訴要奶,堅持一下就好),只俾少量生果佢(我仔鐘意香蕉/藍莓/草莓),甘到晚飯應該超級肚餓,又會食好d。

計落好似食少左,但其實同你煮十足佢食五成一樣,但你餵得開心(可能唔使5分鐘就餵完),佢又食得開心(終於唔使食成個鐘)win win啦。到佢可以次次都食曬d飯先開始加量,少少地甘加,直到去到佢又開始食唔曬嘅分量為止,個陣我個仔大概用左兩個星期就恢復之前食個分量,直到宜家都食得好好,平均10分鐘就可以食曬9-10安分量嘅食物,有時食完仲會望一望隻碗,唔信自己食曬甘。

另外一個好重要,就系運動,要得閒就帶落街,去公園玩,唔系坐bb車個d,系真系要佢落地行,認真玩,玩得多消耗多,自然就肚餓。

仲有自己心態都好重要,把口系佢度,佢唔食都無辦法,只要飲奶個度堅持下,佢遲早會開金口食飯嘅,唔好太大壓力,唔系佢都會好大壓力。

子爵府

畀面勳章

你話佢會食白飯同冇送嘅麵。。。咁呢啲咪固体囉?!
用魚湯煲飯煮麵,等佢食順左,再慢慢加野落去,係要好有耐性的,慢慢兩三個月後等佢食慣左,就會好啲。。
淨食奶當然唔夠營養,佢20個月依家係發展期,足夠營養對佢好重要

大宅

Xmas吸收勳章

seasky21 發表於 17-1-6 20:25
媽媽加油。其實你仔仔都肯食飯同麵,可否試下張所有菜肉打成糊比佢餸飯一齊食
有可能你仔仔咀嚼肌未完全發 ...

糊仔唔得,可能口感唔同,中意硬身食物,譬如餅果的,口肌應該OK,因為花生都食到,不過就唔中意咬肉同菜

大宅

Xmas吸收勳章

怪獸青BB 發表於 17-1-6 21:13
甘起碼都食餐包啊,可以系餐包度加牛油/花生醬/果醬,睇下佢食唔食,然後再試下俾方包/麥包佢。

飯個度, ...

再次多謝妳打甘多字教我,麵包有醬都唔食既,譬如提子包,咬到提子就唔食,生果都係食得差,一兩啖就唔食,我唯有跟你方法每餐分量少的,然後讚佢,睇下OK嗎,不過本身宜家一餐都係1/4分量BB碗甘多,我試住先啦

大宅

Xmas吸收勳章

jeremylui83 發表於 17-1-6 22:51
你話佢會食白飯同冇送嘅麵。。。咁呢啲咪固体囉?!
用魚湯煲飯煮麵,等佢食順左,再慢慢加野落去,係要好 ...

我都知宜家發展好快既,就係驚佢跟唔上搞到我好大壓力,佢白飯都係食1/4碗到,湯又唔中意飲,我試下跟你方法魚湯煮面,THX

別墅

回覆樓主:

我仔鍾意食肉多啲,澱粉質食好少,咩粥粉麵飯都係勉強食2啖。我諗奀仔專區好多人都係咁,你放鬆啲。或者搵下營養師睇睇

子爵府

畀面勳章

回覆 tn00616521 的帖子

果陣我仔七個月食固開始,我日日都灰,佢真係食好耐…仲要係俾野佢玩,分晒佢心先可以餵得晒,好辛苦好辛苦,一到餵粥時就好驚好大壓力,我都差啲餵到精神崩潰。。你若果試用魚湯,都可以加紅蘿蔔同粟米一齊煲,等個湯底甜啲…希望你b肯食啦…
我b直到一歲半後先慢慢好啲。。依家已經兩歲食緊飯,大家為左ah b努力頂硬上,加油。。。

別墅

tn00616521 發表於 17-1-6 18:35
有冇媽媽可以教下我點做,2個月開始厭奶,要瞓著先飲到奶,每日計住一日飲幾多安,唔夠膽出街,到6個月有次 ...

而家食得甘差,係未改善之前比下綜合維他命糖佢食,試下比雪糕乳酪蛋糕引佢食下野都好,再吾係由小食入手,比一日一粒笑牛牌芝士佢食都有營養過咩都吾食
另外你不如試下其他偏門啲既生果佢食吾食,好似牛油果,榴連,百香果,山竹,林杮等等。
澱粉質如果想再有營養啲不如加入藜麥去煮,藜麥係完全蛋白質,食用價值勁高,煮完吾係好洗咬的,你仔仔應該會食
另外奶方面可以每次加粒整碎左既蛋黃落去,好過淨飲奶
既然食得少,就要諗下點食得有營養

伯爵府

只要佢肯食, 奶都重要, 白飯淨面都比多啲食。
等佢食返大個胃
我仔人奶仔都唔多肯食固。
我蕃茄薯仔木瓜鮮淮山加肉(魚/蝦/豬/雞)煲湯(最近加埋花生)再打蓉。 每日一個大人飯碗既量咁比佢食。 等佢有肉氣
早上9點:鮮奶3安, 乳酪/餅/芝士條
11點食湯蓉
1點半碗白飯/或大人野食
2點可能比3安奶佢飲
2-5訓
5-6: 生果
7:先食飯, 再比啲餸佢試食

我之前生果都要打蓉比佢食。
只有比野佢玩住睇住分心食快啲。 試過出街一路食一路推車仔。
努力啦, 佢地越大越好的

大宅

Xmas吸收勳章

jeremylui83 發表於 17-1-7 00:19
回覆 tn00616521 的帖子

果陣我仔七個月食固開始,我日日都灰,佢真係食好耐…仲要係俾野佢玩,分晒佢心先 ...

甘你小朋友宜家食到幾餐啊,我聽你甘講都似見到條路係前面,雖然佢飲湯都差,我平時的湯開奶比佢飲會飲到幾安,真係要控制自己情緒,不過條路好長

大宅

tn00616521 發表於 17-1-6 18:35
有冇媽媽可以教下我點做,2個月開始厭奶,要瞓著先飲到奶,每日計住一日飲幾多安,唔夠膽出街,到6個月有次 ...

如果濃味唔係好食, 試下清啖埋手…麵包有醬唔食, 我仔早期都係咁, 佢只食開麥包唔肯食其他包, 我初時都不斷試比唔同包佢, 但見到佢唔鍾意,唯有繼續食返麥包, 到而家大大下就好少少, 有時會食下其他, 不過都係麥包為主要包類…至於佢唔食餸, 試下肉類同菜攪蓉撈飯/粥比佢食, 可以試左肉先, 如果肉成功等佢食到習慣再加埋菜/瓜蓉落去, 等佢慢慢適應,又或者試下比佢blw自己食,睇下情況有冇好D,…你可以煮D新鮮淮山蒸熟壓蓉撈落飯比佢食先, 鮮淮山可健脾有益, 又冇色冇味…我仔都係細粒B, 但好彩都肯食固, 明白媽媽既壓力, 加油!!!有時候去到樽頸位又沒有辦法下, 試下再返返之前, 由頭開始, 再逐一試下…

大宅

Xmas吸收勳章

sheung000 發表於 17-1-7 00:46
而家食得甘差,係未改善之前比下綜合維他命糖佢食,試下比雪糕乳酪蛋糕引佢食下野都好,再吾係由小食入手 ...

妳講的方法好有用啊,蛋黃開奶我又未試過,佢可以食半個蛋白既,不過蛋黃完全唔中意,我試下開奶啦,同媽媽有冇邊隻維他命推介,我都覺得要補比佢,蛋糕同yogurt都試過唔中意,笑牛藍色芝士好耐之前都試過唔中意,會再比佢試下,同藜麥係乜來既,有相嗎?

大宅

Xmas吸收勳章

rachel_tim 發表於 17-1-7 01:18
只要佢肯食, 奶都重要, 白飯淨面都比多啲食。
等佢食返大個胃
我仔人奶仔都唔多肯食固。

好,我都試下出街餵,可能屋企環境唔中意,宜家見到要坐highchair已經喊

大宅

Xmas吸收勳章

emily1209 發表於 17-1-7 01:53
如果濃味唔係好食, 試下清啖埋手…麵包有醬唔食, 我仔早期都係咁, 佢只食開麥包唔肯食其他包, 我初時都不 ...

新鮮淮山試過比佢自己揸住食會掉,我都試下妳講甘加淮山落白飯睇下佢會唔會中意,我都知淮山好有益,不過之前可能餵食方法唔岩,宜家試下佢會唔會食咗開胃的,THX

伯爵府

tn00616521 發表於 17-1-7 02:01
好,我都試下出街餵,可能屋企環境唔中意,宜家見到要坐highchair已經喊
...

重點係要比野佢手攞住, 有野拎住玩( 餐具/玩具), 把口易開啲

別墅

tn00616521 發表於 17-1-7 01:59
妳講的方法好有用啊,蛋黃開奶我又未試過,佢可以食半個蛋白既,不過蛋黃完全唔中意,我試下開奶啦,同媽 ...

http://health.next.hk/health_tips/%E8%97%9C%E9%BA%A5%EF%BC%9A%E7%B1%B3%E7%9A%84%E6%9C%80%E4%BD%B3%E4%BB%A3%E6%9B%BF%E5%93%81/

你睇下佢係米中意咸食多過甜食

首頁

尾頁

跳至