自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

因我想有準備, 雖然未必會用到, 但想搵定先

爸爸患胃癌復發, 情況不太樂觀, 爸爸其實唔鐘意入院, 尤其政府更唔鐘意

但如果真係到不得不入院時, 我想請問邊間私家嘅舒緩治療療養院會好啲呢?

本身屋企近明愛, 但爸爸有兩位好重要嘅親人係明愛離世, 爸爸極不願意到呢間醫院。

我知道政府嘅舒緩治療醫院有, 靈實, 聖母, 東區, 明愛等....

請問各位知道政府會有邊一間好? 私家嘅又邊間好呢?

其實爸爸唔鐘意政府原因係因為每次入政府醫院姑娘十問9唔應, 佢自己亦明白姑娘好多工作, 但佢話有需要時冇人幫到佢, 同埋一定要到探病時間我地先來到, 佢先唔鐘意政府醫我。

感謝JM們的解答。

大宅

回覆樓主:

之前有朋友問過,政府舒緩床位唔係你話想要就有,未到就X,醫生都唔會比你排㗎⋯⋯而另外私家醫院唔會想病人係醫院死,有乜事都會送返去政府醫院

男爵府

回覆樓主:

其實靈實做舒緩治療做得好好,醫生護士及前線醫護人員,佢地真係好細心及好有愛,未聽過有家屬投訴。

水晶宮

回覆樓主:

靈實好好的,護士,醫生,阿審都有愛心架

大宅

我同你面臨緊相同嘅情況,2日前政府醫院幫我爸爸排白普理,今日白普理姑娘打俾我問清楚爸爸情況,知爸爸屬於嚴重情況,所以會幫佢排最前,但都未知要等幾耐,因為都有好多人排緊!今日我地就去左賽馬會善寧之家參觀同詢問入住,呢間唔屬於醫管局,所以收費會比較貴,一晚收費$5980,但如果符合條件可以申請資助,最少三分一,最多十分九,希望資料幫到你!另外如果想申請政府嘅,你要儘快約見醫生幫你安排,因為真係要等!

侯爵府

2018復活節勳章

fatfat0423 發表於 17-1-6 21:57
之前有朋友問過,政府舒緩床位唔係你話想要就有,未到就X,醫生都唔會比你排㗎⋯⋯而另外私家醫院唔會想病 ...

因我見我三伯同伯娘係晚期時已可入聖母及廣華做舒緩治療

以為可以有添, 原來咁難

珊瑚宮

療養医院。只能跟急症醫院。例如Q E去九龍。佛教

亦不是間間有舒援科

療養医院稳定後。一定要出院。回家或老人院

待續
玩具萬歲!

伯爵府

回覆樓主:

http://www.jccrc.org.hk/Big5/index.aspx

呢間,環境一流,照顧病者及家屬身心靈

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sukiau911 發表於 17-1-6 22:06
我同你面臨緊相同嘅情況,2日前政府醫院幫我爸爸排白普理,今日白普理姑娘打俾我問清楚爸爸情況,知爸爸屬 ...

一晚成6000? 好貴呀

侯爵府

2018復活節勳章

daisyma008 發表於 17-1-6 22:00
其實靈實做舒緩治療做得好好,醫生護士及前線醫護人員,佢地真係好細心及好有愛,未聽過有家屬投訴。
...

我朋友都同我介紹呢間醫院

侯爵府

淘寶 發表於 17-1-6 21:49
因我想有準備, 雖然未必會用到, 但想搵定先

爸爸患胃癌復發, 情況不太樂觀, 爸爸其實唔鐘意入院, 尤其政府 ...

政府舒緩治療床位都好緊張,未必立刻安排到,早前朋友爸爸有同樣情況,後來揀左靈實私家床位果邊,雖然價錢較貴,但朋友都選擇私家一邊給老人家舒適度過最後日子。

侯爵府

2018復活節勳章

sukiau911 發表於 17-1-6 22:06
我同你面臨緊相同嘅情況,2日前政府醫院幫我爸爸排白普理,今日白普理姑娘打俾我問清楚爸爸情況,知爸爸屬 ...

$6000 一晚真係好貴呀

但好多謝你提供資料呀

加油, 努力渡過難關, 祝福你家人

侯爵府

2018復活節勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 17-1-6 22:08
http://www.jccrc.org.hk/Big5/index.aspx

呢間,環境一流,照顧病者及家屬身心靈

呢間真係唔錯呀~

多謝你呀

侯爵府

2018復活節勳章

winner128 發表於 17-1-6 22:10
政府舒緩治療床位都好緊張,未必立刻安排到,早前朋友爸爸有同樣情況,後來揀左靈實私家床位果邊,雖然價 ...

靈實醫院我都有諗過

好似都唔錯

大宅

好媽媽勳章

回覆:詢問: 萬能嘅BK JM們,請問有冇私家嘅舒緩治療療養院

還有樂富的佛教醫院也有舒緩科。
樓主加油!

子爵府

回覆樓主:

明愛有。但我唔知要唔要排。
我叔公在明愛安詳咁走。唔辛苦唔痛。
果度的護士好好人,好關心家屬同病人。

珊瑚宮

最主要爸爸不喜明愛, 但住深水步 999一定去明愛

明愛出院之後的療養醫院(我吾知邊度)

首先樓主是否想轉爸爸排政府?

不是看政府,政府舒援科應該無份

可去靈實私家(但交通超不便,)你去過就知

香港仔賽馬會癌症中心(舊時南朗),又是超不便

呢2間你預幾萬元一個月

這2間係正式癌症舒援院, 有正式醫生護士註守

家人都要請埋工人去服侍,
玩具萬歲!

伯爵府

好媽媽勳章

靈實司務道療養院是間唔錯嘅私人療養院,院方會先評估病人體能,再劃定是那個收費級別。感覺上空間大,配套比老人院好,但價錢絕不便宜。想當年(大約八九年前)家母評估過,屬全照顧的级別,收費過1萬,唔知依家幾錢。樓主可以先打電話問一問,再約時間俾負責人評估。樓主加油,捱過難關去

珊瑚宮

靈實私家分二邊, 一邊平D一邊貴D
玩具萬歲!

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

黃大仙醫院,我媽咪臨走前一個月,都係黃大仙醫院,我覺得呢間醫院既醫生同護士有愛心, 可能係療養院關係。
抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

首頁

尾頁

跳至