親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有冇jm試過2個大人帶2個細路 (未2歲半同半歲)坐長途機?
應付到嗎?

如果坐business係咪會俾人歧視?

補充:
阿大一歲前後去過3次日本冇問題
係擔心阿大trouble 2, 仲加埋阿細...

謝謝

子爵府

mrscircle 發表於 17-1-8 18:45
有冇jm試過2個大人帶2個細路 (未2歲半同半歲)坐長途機?
應付到嗎?

上次坐EK 見到有手抱,全程冇乜野,個爸爸仲抱bb去機倉個lounge 坐,全程好靜

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我地帶3個, 冇問題, 仔女好少嘈, 不過我地坐經濟位, 小朋友講下野或自己出入都唔會俾人話.

歲幾兩歲坐飛機係麻煩d, 有時真係點氹都冇用. bb 仲細只係食訓痾易攪d, 大小朋友可以俾佢玩或者打機都得.

就算經濟位都有人歧視小朋友. d 人 (香港人多) 一見有細路, 乜都未發生就怨定先啤左先. 有d 明明自己衰都可以懶落人地度. 我明白坐商務位可能壓力仲大d....

子爵府

畀面勳章

應付到嗎?

點解會歧視?我同兩個仔搭過兩次長途business,完全冇問題,夜機,上機無耐就瞓,瞓醒食吓玩吓就到

禁止訪問

男爵府

我上次坐遇到2大2小(大約2-4歳),2位小朋友自己坐,阿爸阿媽自己坐,起飛前2位小朋友已經哭同嘈,之後連食餐都係空姐幫忙,但阿爸阿媽一樣唔多理,由佢地嘈。成個biz倉有6-7小朋友,全部好靜。真心覺得呢對父母無品,完全唔理對仔女,影響其他人。

子爵府

Alange 發表於 17-1-8 22:09
因為張櫈長小朋友好易滑向前,要扣好安全帶。
而小朋張飛係平過大人,尼樣正!

阿大一歲前後去過3次日本冇問題
係擔心阿大將會trouble 2, 仲加埋阿細...

子爵府

lovehimhim 發表於 17-1-9 07:40
點解會歧視?我同兩個仔搭過兩次長途business,完全冇問題,夜機,上機無耐就瞓,瞓醒食吓玩吓就到
...

仔仔s幾大

珍珠宮

航空公司只歧視窮人

小朋友咁嘈當然不受歡迎,但航空公司很樂意賣多張飛

大宅

回覆:mrscircle 的帖子

長途就訂夜機, 一上機就睡, 睡醒就食玩or睇電視, 仔好動一帶一坐經濟, 坐了2~3次也無問題, 你坐busi會更鬆動D~ 帶定D佢鍾意的玩具和食物, 注意起飛和降落時給嘢食住, &放鬆地同佢傾計引開注意力, 小朋友很敏感的, 大人緊張, 佢會感受到而緊張的~

公爵府

回覆:mrscircle 的帖子

又唔係歧視嘅!不過啲太嘈嘅細路真係好擾人!
上個月去日本,c6後面坐左個妹(已經4、5歲,唔係好細),全程係度嘈,隔一陣就扭計、喊,隔一陣就係咁踢個椅背,開頭個亞媽唔理由佢。踢得多,佢一踢c6就擰轉頭望吓佢,個亞媽先開聲話吓佢,但佢都搞唔掂個女,個老豆就全程係度睇戲定打機,終於個亞媽狂鬧個女仲打左佢幾吓,跟住係咁鬧個老公唔幫手,全程嘈到死!

子爵府

畀面勳章

mrscircle 發表於 17-1-9 09:46
仔仔s幾大

細仔第一次時1歲10個月,同我逼埋一個位,都瞓咗好耐,download定啲卡通片喺ipad佢瞓醒睇,全程好順利

子爵府

我小朋友都有坐過b 仔,從來冇被「其」視,不過,我小朋友本身唔會太嘈,唔會影響到人。所以次次走d 空姐都讚佢乖,有時附近既人都會讚佢

大宅

回覆樓主:

坐咩機? 如果係魚骨位、大嗰個要自己坐、好難照顧。
我試過東京返香港,同機有個家庭同你個combination 差唔多,大B自己坐、但又照顧唔到自己、個媽咪吓吓要行去佢個位度、mou 响走廊招呼佢。

男爵府

我第一次帶小孩坐商務, 那時3歲和5歲。 因坐位是魚骨位, 小孩起飛和降落看不見我們,會找爸媽, 好在空姐明白會幫忙安撫他們。太吵的時候,會叫他們安靜。 第二次坐是平排位, 可以照顧到,就無問題。所以有小孩同行, 避免坐魚骨位。

首頁

尾頁

跳至