家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

自從入左新公司、 同同事出街食飯多左,用錢又多左,所以決定一星期盡量帶足五日飯, 或只出一日街食飯, 放假盡量自己煮多d.....

另外,cut左8達通自動增值, 只入一個月既交通費!

最後,減少買零食,呢樣野好曬錢

小朋友無上興趣班無買玩具, 自己少買衫少化妝...仲可以開源節流?

男爵府

T.C.MAMA 發表於 17-1-9 22:55
自從入左新公司、 同同事出街食飯多左,用錢又多左,所以決定一星期盡量帶足五日飯, 或只出一日街食飯, ...

我就反而為左慳錢就用百達通,早餐,午飯都係百達通,再加埋交通費!每個月可以儲埋信用卡積分,又有1%回贈!平時都係反工放工!盡量少現金在銀包,就少d用錢,就少d去按錢!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

queenie3y 發表於 17-1-9 23:34
我就反而為左慳錢就用百達通,早餐,午飯都係百達通,再加埋交通費!每個月可以儲埋信用卡積分,又有1%回 ...

但係會唔會買咩都用8達通,變相用多左錢?

男爵府

T.C.MAMA 發表於 17-1-10 08:04
但係會唔會買咩都用8達通,變相用多左錢?

可能我想減少現金在手啦!我多數放工買埋好多吾等使又或者中意買小食,濕濕碎碎用浪費吾少錢!依家銀包放一百蚊落去,每日用百達通搞掂早餐,中午飯,同搭車!很多時出面未必下下有得用百達通,甘咪用吾到囉!哈哈呢個係我自己邏輯!(emoji)(emoji)(emoji)我都係現在試現性質!我朋友話用某張信用卡又1%回贈,自己又大使,吾好晒嘛!(emoji)

大宅

T.C.MAMA 發表於 17-1-9 22:55
自從入左新公司、 同同事出街食飯多左,用錢又多左,所以決定一星期盡量帶足五日飯, 或只出一日街食飯, ...

玩具可以去買二手或同別人交換,小孩子無所謂的,更建立環保概念

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

》我同家人食飯,買野多用儲分換現金券,
我控制到不買無謂野

玩具、書本放二手賣
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

如果無自制能力, 咁用現金都係好既.
我就係多數用信用卡同八達通, 因為我唔會因為用card 而多買野. 我只會買需要用的野.

仲有, 您可以記賬, 分類 同 set budget, 咁會容易控制用的錢亦唔會過於刻薄自己. 少d出街食飯已經可以慳好多.

買送可以想下如何配搭, 有時可以煮多一餐. 以前有個窮媽媽佢蒸肉餅時會打1-2隻蛋落肉餅果度, 我問佢點解. 佢話咁可以將10元豬肉蒸出來好似20元咁多.
排肺會cut 細少少, 咁就可以買少d.

子爵府

回覆 T.C.MAMA 的帖子

夏天少開或不開冷氣,冬天不開暖氣,不用乾衣機,少開洗衣機,少開電視,不上網關WiFi。

多行路,如果一兩個站不坐車。

自製酵素代替洗潔精、洗衣粉,用茶籽粉洗碗洗頭。

多菜少肉,不打火鍋,不燒烤。不外出食早餐,自製甜品。

以上除了是環保行為,還可以慳錢。

男爵府

回覆 CheungKeeKee 的帖子

茶籽粉洗碗洗頭

男爵府

CheungKeeKee 發表於 17-1-10 15:06

夏天少開或不開冷氣,冬天不開暖氣,不用乾衣機,少開洗衣機,少開電視,不上網關Wi ...

勁!

大宅

延遲消費, 行街睇到件衫 或玩具想買時唔好即刻買. 我女的衫同玩具多數係朋友送的. 依家少左買衫和零食, 零食怕蛀牙.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:我打算咁樣慳錢, 仲可以邊方面儲到錢?

有沒有供保險/基金 ?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

queenie3y 發表於 17-1-10 08:14
可能我想減少現金在手啦!我多數放工買埋好多吾等使又或者中意買小食,濕濕碎碎用浪費吾少錢!依家銀包放 ...

我成日簽卡,所以一找卡數就和味,一出糧無曬好多錢

男爵府

CheungKeeKee 發表於 17-1-10 15:06

夏天少開或不開冷氣,冬天不開暖氣,不用乾衣機,少開洗衣機,少開電視,不上網關Wi ...

講就好易、自問我真係做唔到
我無能為力,好似好難成事

男爵府

大力大力 發表於 17-1-12 17:34
有沒有供保險/基金 ?

有保險,不過游說唔到家人唔供

男爵府

T.C.MAMA 發表於 17-1-12 17:51
我成日簽卡,所以一找卡數就和味,一出糧無曬好多錢

Haha....我就中意買濕碎野!日日放工就行下樓下街市,呢度買d果度買d,剩係買個夾,今日買反去吾岩,明天再買過,買左,過幾日又見到有點仲實用,又再買!我係一個師奶仔!(emoji)個銀包按左錢好快就使晒!
百達通吾係度度用到嗎!感覺上⋯⋯
仲有持太多信用卡都係一個洗錢大問題!好多時因為某一張卡過份簽帳!

男爵府

大力大力 發表於 17-1-12 17:34
有沒有供保險/基金 ?

有保險,不過游說唔到家人唔供

子爵府

回覆:T.C.MAMA 的帖子

手電轉用CSL印佣Plan,4G data 68元30天

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

有咩簡單自製甜品可介紹?

大宅

evip 發表於 17-1-13 15:38
有咩簡單自製甜品可介紹?
紅豆沙, 芋頭西米露, 蕃薯糖水. 好簡單易做.

首頁

尾頁

跳至