夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

當幾個男人飲酒吹水時,都發現,生了小朋友後的夫妻都很大轉變,沒有在结婚後一起沖涼的習慣,没有激情,沒有再玩新玩意,甚至少了做愛。 有些説因為有工人姐姐在家,夠竟原因是什麼?

可以發表意見。

大宅

discovery-001 發表於 17-1-10 00:40
當幾個男人飲酒吹水時,都發現,生了小朋友後的夫妻都很大轉變,沒有在结婚後一起沖涼的習慣,没有激情,沒 ...

其實係睇兩個人自己點相處!我唔覺得關生咗小朋友事!我都有兩個小朋友,當年滿月老公已經想曳曳!我們小朋友而家都十多歲,但都有共同興趣和共識教小朋友!所以一星期平均都有兩三次曳曳!屋企都有工人姐姐!唔會因爲咁唔攪囉

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我認為係其中一方將重點放左去小朋友度

男爵府

開心吸收勳章

太太將全部精神都放係BB身上.

大宅

我覺得係有小朋友多左磨擦, 大家唔高興, 自然少左愛愛

大宅

hunterml 發表於 17-1-10 09:54
太太將全部精神都放係BB身上.
贊同, 我太太自己都咁講喇.另外多左個人係中間, 磨擦都會多左, 因為多左事情要顧及.

子爵府

畀面勳章

我覺得係其中一方沒有將注意力放在小朋友身上。。
如果大家都係一樣咁注重小朋友,自然會有傾有講,
溝通多左,感情就會好。。

複式洋房

littlegirlng 發表於 17-1-10 10:12
我覺得係有小朋友多左磨擦, 大家唔高興, 自然少左愛愛

另外有工人姐姐在家,也減少了之前嘅性趣,因為女方都不敢叫。

水晶宮

可能媽媽照顧BB都好攰,無乜慾望

男爵府

認同轉變會有影響 !

假如我是太太的角色 ,點會唔鍾意有人攬攬錫錫既浪漫激情呢?
奈何環境.....加上重點係工人存在 , 一種心理障礙 , 不是小朋友。

環境因素很重要,
唯一的辦法,去一日兩晚旅行或時鐘酒店,重拾以往的浪漫........

複式洋房

太太將全部精神都放係BB身上 x2

大宅

回覆 dinosaurmum 的帖子

認同!! 平時湊B已經好攰, 完全無心機搞

http://www.pregnology.com/faralong.php?

複式洋房

discovery-001 發表於 17-1-10 00:40
當幾個男人飲酒吹水時,都發現,生了小朋友後的夫妻都很大轉變,沒有在结婚後一起沖涼的習慣,没有激情,沒 ...
結婚前或後都係兩個人可控制的活動之一. 在於大家對這個浪漫活動的重要性有高低. 男女人的機制有好大分別. 男人可即時進入狀態(on / off switch), 女人需要較長時間因應環境心情去進入狀態, 如有了小朋友之後, 身體狀況或心情相對更複雜. 比耐性慢慢溝通, 這些情慾感受一旦放低唔理, 那只會越來越陌生, 最後連提也不敢提了

大宅

回覆樓主:

我認同婚前婚後係會有唔同,婚前大家會比較激情,對愛人嘅注意力比較集中,婚後生了小朋友之後,注意力會分散,再加上要照顧嘅家事亦多咗,自然會把婚前嗰份激情唔覺意地慢慢放輕咗,不過,咁唔等於大家已經不再相愛,反之,頭家多咗好多新挑戰,就看大家有沒有這個能耐一起披荊斬棘,繼而從中找出樂趣來。倆公婆有事最重要大家拿出來慢慢傾,即使一時間傾唔出個結果,起碼都可以讓對方知道自己嘅心事。

大宅

我哋2公婆太耐,所以已冇激情了,都未必係小朋友嘅問題。

男爵府

回覆樓主:

我覺得係男人自私,生左小朋友,又唔想理,想自己生活如常,唔係女人過份緊張,只係眼見男人唔多顧,唯有自己顧多份,生左少朋友,男人仍然可以有娛樂,自己時間,有冇諗過佢自己時間時,女人仍然要頂住去照顧小朋友,仲要怪女人不解溫柔, 男人又有冇體諒過女人

水晶宮

sarahtam 發表於 17-1-13 21:16
回覆 dinosaurmum 的帖子

認同!! 平時湊B已經好攰, 完全無心機搞

因為好幾個朋友都係咁講,攰到都冇曬moon啦

別墅

sumpo 發表於 17-1-14 20:22
我覺得係男人自私,生左小朋友,又唔想理,想自己生活如常,唔係女人過份緊張,只係眼見男人唔多顧,唯有自 ...

完全贊同,身同感受

別墅

sumpo 發表於 17-1-14 20:22
我覺得係男人自私,生左小朋友,又唔想理,想自己生活如常,唔係女人過份緊張,只係眼見男人唔多顧,唯有自 ...

完全贊同,身同感受

首頁

尾頁

跳至