在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 2歲就快讀N班,之前返工搵姐姐湊BB,BB一直好依賴姐姐,但經過一次姐姐想返家鄉後,我發覺BB冇咗姐姐唔得,佢會喊得好慘,而姐姐又因為咁而暫時唔返家鄉。但係BB成長及發展係咪應該媽媽陪同會好些呢?!
我思前想後....諗咗好耐都諗緊係咪應該放棄份工,自己湊仔,陪佢成長,但如果做FTM成日流流長又唔知做咩好,因為我仍會繼續請姐姐做家務。(但呢個姐姐走之後我諗我唔想再請姐姐喇)
問題1:如果自己湊,但BB已經步入入學階段,BB返半日,佢放學返屋企食飯後一陣就午睡,我當佢由14:00瞓到15:00,餘下時間都只係得返半日我陪佢玩。
問題2:如果自己湊又繼續請姐姐,(因為都要搵人做家務,固繼續請姐姐,但姐姐做多一年唔做) 我响屋企又好似好多餘
問題3:其媽媽陪小朋友成長係咪可以使他們發展心理及性格發展得好些?
問題4: 小孩的心智及性格是否出世已定 / 後天培養?
問題5: 如果小孩已踏入入學時期,在家教導他是否應該會好過比錢佢出去補習呢?(但我知有人覺得唔想傷害大家感情令願比佢出去補習)某情度上我會認同
問題6: 如十優港姐的媽媽也是出外工作,她又如何可以教得這樣好的小孩呢?!
你哋又會點揀?

水晶宮

你可以試下揾份兼職,多D時間陪下小朋友,到佢返學再睇情況

複式洋房

nlswong 發表於 17-1-12 11:36
BB 2歲就快讀N班,之前返工搵姐姐湊BB,BB一直好依賴姐姐,但經過一次姐姐想返家鄉後,我發覺BB冇咗姐姐唔 ...

問題1: 你除左同佢玩,仲要同佢做功課,忟佢起床,忟佢換衫,鬥智鬥力

問題2: 我都係 working mom,但我知道,就算有工人,全職媽媽好忙,冇你諗得咁輕鬆架。

問題3: 我睇書話係。初生至6 歲好需要媽媽陪伴,6 歲到青春期前好需要爸爸

問題4: 先天同後天都重要。天才係天生的,無論後天點栽培都栽培唔到;但如果唔好好教導,天才都唔會成材。性格同價值觀一定要後天栽培,無論佢天生性格係點,都要好好調教。

問題5: 視乎家長能力有幾高,我朋友大學畢業,有一個細細妹,讀小學三年級,朋友教佢做功課,結果錯晒。如果講迫佢做功課,一但係外人做比較有效。

問題6: 佢媽媽有出書,你可以買嚟睇。不過十優女兒不在於佢媽媽工作與否,但在於小朋友本質、天資、家景、家教、性格,加小小運氣等等...

首頁

尾頁

跳至