嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

我女7.5個月唔肯食粥,我直接俾佢食飯、星星粉等
但每日嘅配搭令我諗爆頭

不過如果佢肯食,我就開心了

男爵府

開心吸收勳章

我有俾bb 食洋蔥, 蘑菇就未試過
回覆 MrsPerthLiu 的帖子

Hello ,7個半月BB 食飯仔記住要留意番佢嘅吞嚥同消化能力,多D俾BB食新鮮、時令既食物例如南瓜、紅蘿蔔、薯仔、番薯、菠菜等等。蘑菇同洋蔥都可以俾BB 食,洋蔥容易產生氣體,俾BB食要注意份量 ;而蘑菇對BB 黎講比較難消化,俾BB 食時記住要煮淋D 同剪得好碎呀 !

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-1-17 15:10
回覆 MrsPerthLiu 的帖子

Hello ,7個半月BB 食飯仔記住要留意番佢嘅吞嚥同消化能力,多D俾BB食新鮮、時令 ...

明白,謝謝!

MrsPerthLiu 發表於 17-1-18 13:41
明白,謝謝!
媽媽有冇試過整D 有味粥俾BB 食呀? 試下用瘦肉/魚湯煲d 有味粥,山斑魚、紅衫魚都好鮮味。有需要時可加BB平時飲開既奶入粥度等佢容易D接受,等BB 餓少少先餵胃口都會好D 架!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-1-19 14:31
媽媽有冇試過整D 有味粥俾BB 食呀? 試下用瘦肉/魚湯煲d 有味粥,山斑魚、紅衫魚都好鮮味。有需要時可加BB ...

我之前煮嘅粥都係有味粥,但係bb一食到係粥就合埋口,唔食就唔食,再餵多啖都扭

我唔想勉強佢,亦唔想令佢覺得食野係一件唔開心嘅事
MrsPerthLiu 發表於 17-1-19 21:23
我之前煮嘅粥都係有味粥,但係bb一食到係粥就合埋口,唔食就唔食,再餵多啖都扭

我唔想勉強佢,亦唔想令 ...
媽媽可以試下調較下粥仔嘅稀杰度,有時BB 吞唔到都會比較抗拒D,不過亦有D BB 鐘意有少少口感嘅粥仔,媽媽可以試下整唔同質感嘅粥仔俾BB 試睇下佢嘅喜好。

大宅

回覆 Yvonne註冊護士@牛欄牌 的帖子

ok thx

首頁

尾頁

跳至