親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

12中突然身痕想去韓國
因為我係旅行白痴 所以經永安買套票去
1月10出發 5日4夜
因加左錢揀酒店 一個人包埋稅 保險約3000元

行程:
Day1: 凌晨上機
到韓國出境7點 即去申請e 道
買m pass
用m pass 坐地鐵去酒店
酒店:東大門乙支路高爺公寓式酒店
酒店位置我覺好好 但張床好細同好似唔穩咁 廁所好細
寄存行李後行去廣藏市場 食綠豆餅
之後去龍頭站 home plug 呢個超市係我去咁多個超市中 覺大同冇咁咁多人(因為係平日 幾乎冇人) 商場內美廣場好多野食 平均一萬樓下已有一位好好的套餐
***上年我去高東大門e mart 因係由東大門經清溪川行去 去完差d死***
下午回酒店 眠一眠
6點去姜虎東烤肉 佢d包肉菜 有d酸酸地的汁我覺好正 平均15000至20000 1人份量 點餐要2人份量起
再去鍾武路站 坐巴士上南山N塔 車費現金:1200一位 總站落車
去買入塔的費用唔就得幾錢 但佢叫你加1000 換2杯汽水同爆谷 千萬不要換 因為爆谷大到嚇親。。。一定食唔晒

珍珠宮

回覆:我的韓國一月之旅 有正 有伏

烤肉

珍珠宮

引用:12中突然身痕想去韓國因為我係旅行白痴 所

原帖由 柔伊 於 17-01-15 發表
12中突然身痕想去韓國
1月10出發 5日4夜
酒店相

珍珠宮

加1000won的爆谷同大汽水

珍珠宮

Day2 係香港報左一天團
早餐去issaca 買三文治
8點半上車 去南怡島
下午包春川炒辣雞 (我覺好麻麻)
下午去玩雪兜 人造雪場(在場大部分都係韓國人
玩完去摘士多啤梨 個場好多又紅又大的士多啤梨 因為太貪心 全都揀好紅的 回到酒店有d已開始爛 個農場主人好好人
7點回首爾
跟呢個團我覺值得 領隊都好好人
晚上又係去烤肉

珍珠宮

DAY3
明洞 薯仔排骨湯 (小)2萬××××원
在場只有遊客會叫呢個
我見本地人會叫細細兜的 果d好似7000원 但左望右望都見唔到佢地叫果個叫咩名
去汝矣島 去見漢江(當然凍死左)
再去永登蒲行地下行 同時代 呢度有emart 可買手信 但我覺可以買的人唔多
晚上永登蒲 貝殼倉庫 任食 27500원 一位
飲品另計 同場我見到香港人 飲啤酒 汽水好似唔洗錢咁

珍珠宮

排骨薯仔湯

珍珠宮

Day4
呢日落雪 變得超凍
早餐 本粥
仁寺洞 4d館***伏伏伏
我去過弘大4d館玩影得超開心 所以見到呢個緊係要去 但原來呢度設施好舊都好求其
下午去 仁寺洞那家 인사동그집

之後去左蠶室樂天追星
***重點係蠶室樂天化妝部有個帥哥售貨員

晚上去弘大食芝士雞包
因為我係睇旅遊書去 去前完全唔知係酒吧黎
食呢個當晚餐唔夠飽的

珍珠宮

芝士包的介紹

珍珠宮

實物

珍珠宮

Day5
明洞媽媽的家 *****伏伏伏伏伏
因睇旅遊書介紹海鮮鍋 見到下午都有得食 所以去 入面好似跟旅行團的唐人餐館咁 總之感覺好污糟 個鍋來左 睇到d野唔係生鮮的 (35000원 想新鮮的 太天真?)煲野因為太辣我只食左好少
我老公食左好多 但除左辣味係咩都食唔出
但老闆娘好親切的 叫我食多d 我隻佬幫我答左太辣了 走時送左我地益力多

之後我地去左望遠市場買士多啤梨
大粒的5000一盒 細粒的3000一盒
去到冇我想像之中咁多士多啤梨賣

之後回東大門拎野走
呢個時間我隻開始唔舒服 要去爆了
拎完晒野 去到機場又來料 凌晨回到香港返到家 仲扣喉嘔返晒下午食過的海鮮出來 原來一直冇消化過
所以大家食海鮮小心d唔新鮮

珍珠宮

總結呢幾日係好開心
但最後2日 因太凍 攪到冇咁想行
記得做好暖功夫 同到要買布口罩
我初時諗住帶我地香港用的普通口罩就可以
原來呢個想法又係好天真

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

柔伊 發表於 17-1-15 14:10
12中突然身痕想去韓國
1月10出發 5日4夜

請問坐巴士到首爾塔還是坐明洞3号出口行上去好,未去過,凑埋小朋友。thx
http://lilypie.com/Fifth_Birthday_code.php
驕傲(Pride).貪婪(Greed).迷色(Lust).忿怒(Wrath).嫉妒(Envy).貪食(Gluttony).、及懶惰(Sloth).

珍珠宮

引用:Quote:柔伊 發表於 17-1-15 14:10 12中突然

原帖由 chiandjoyce 於 17-01-15 發表
請問坐巴士到首爾塔還是坐明洞3号出口行上去好,未去過,凑埋小朋友。thx
...
巴士要企的 因巴士只有很少位
明洞行上去我未行過 但呢我睇過下應巴士去會最近d 但落左車都要行5至10分鐘
巴士雖然要企 但我覺比行好 因為呢排真係好鬼凍 我係忠武路2號出口 向前行幾步就見到巴士站 見到2號車上就得 直到總站下車 車程半小時內
但回程就要留意邊度落車 佢每憑多旅客落的站會有英文廣播

大宅

柔伊 發表於 17-1-15 14:56
總結呢幾日係好開心
但最後2日 因太凍 攪到冇咁想行
記得做好暖功夫 同到要買布口罩

請問喺韓國邊度會有布口罩賣?

珍珠宮

引用:Day5明洞媽媽的家 *****伏伏伏伏伏因睇旅遊

Day5
明洞媽媽的家 *****伏伏伏伏伏
因睇旅遊書介紹海鮮鍋 見到下午都有得食 所以去 入面好似跟旅行團的唐 ...
補返海鮮湯相

另外大家留意下 我係用more電話卡
我一開始已唔可以用佢睇地圖 只可ws 但我c6又好奇怪地冇問題
因為成個行程我安排 我大安旨意諗住睇地圖 結果唔得 平時一返酒店就用wifi 上網截圖 但因為係截圖 好多地邊都對唔返 走錯路幾次
同埋我用開韓巢睇 好多地標都因為係慣左睇中文 到當地係韓文 當時冇諗過要查過韓文
去到當地如果真係迷路走去問下人
指住地圖想去的位置問
\"喔 dog k 楷唷?\" 怎麼去 通常都會指比你睇方向
一係再問 \"次黑徐 喔dog k 楷唷\" 地下鐵 點去?

珍珠宮

引用:Quote:柔伊 發表於 17-1-15 14:56 總結呢幾

原帖由 hihivanessa 於 17-01-15 發表
請問喺韓國邊度會有布口罩賣?
便利店就有 2000원 機場內都有
一定要揀立體果d

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 hihivanessa 於 17-01-15 發

便利店就有 2000원 機場內都有
一定要揀立體果d
手套 冷帽 耳罩同樣重要 我長頭髮耳朵還好
我c6一直叫唔見左對耳
因一有風對耳真係吹到痛

公爵府

回覆樓主:

多謝分享

大宅

Thanks for sharing

首頁