懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Cycle28/29日,好準時嘅,d12 do咗一次後有念珠菌所以冇再do。M遲咗幾日check到bingo, 當時有少少懷孕反應,少少作悶、輕微胸脹、心跳加速,沒有M痛腰痛,過咗幾日d感覺越來越少,個人越來越輕鬆,連把脈(自己把,不過我唔係中醫)都覺得脈膊弱咗好多,帶住大女去玩一d都唔覺攰,總之就係冇晒懷孕感覺,到5周5左右我直頭同老公講覺得細路妹已經走咗。
跟住我哋就約6周見醫生,感覺果然冇錯,只見到胎囊,裡面係乜都冇,冇營養囊,因為我只係d12 do咗一次,而且經期又準,所以我哋都覺得應該唔會係遲排卵。
當時都好失望,但因為我有大女前已小產咗3次(最後check到個問題係我嘅染色體平衡對調),知道自己小產機會高,所以都好快接受到。我哋係基督徒,當時就不斷祈禱,希望上帝會聽禱告,但亦都同上帝講如果呢個係佢嘅安排,我哋都會順服,have faith but prepare for the worst.
神奇嘅事就喺6周6左右出現,有返少少作悶嘅感覺,過多幾日感覺越來越強烈,經常覺得好肚餓但又好飽頂住個喉嚨,個胸開始有少少墜,脈搏又開始強烈返,心跳亦快咗同大力咗,而且摸到三角位有粒鵪春蛋變大到差不多雞蛋咁大(我陀第一胎時11周已經有肚實,今次就簡唔中會摸到個胎硬咗),心裡面就覺得好有希望。
到今日8周再去睇醫生,真係見到bb,Size7wk5, 心跳每分鐘168下。解釋唔到點解6周會乜都見唔到,我上胎6周2已見到bb同度埋到心跳,如果係遲排卵的話,老公d精子都應該真係好有耐力(因為只有d12做過),可以等咁耐 (但我想話老公嘅精子報告係好差嘅,量少,型態只有1%)除咗係神蹟,我都諗唔到仲有咩可能

各位jm,唔好放棄,我染色體有問題,老公精子亦唔健康,但我都陀緊第二胎,大家加油,下一個就輪到你!

大宅

Lee師奶 發表於 17-1-17 05:18
Cycle28/29日,好準時嘅,d12 do咗一次後有念珠菌所以冇再do。M遲咗幾日check到bingo, 當時有少少懷孕反應 ...

哎呀⋯⋯post錯區添,本來係想post喺想生bb版,鼓勵下努力緊嘅jm

別墅

恭喜你!

首頁

尾頁

跳至