1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔27個月,佢講到句子,不過仲係短句,好似我鐘意XX、我見到XX、媽媽坐呢度、我想食XX,句子通常講黎講去都係呢啲。佢講野唔係次次都講句子,有時仲係講單個詞語或者組合詞語。問佢野,佢只能簡短咁答,仲要唔係次次都答。

我出呢個post係因為除左自己個仔,我好少同其他小朋友接觸,唔知呢個階段小朋友應該講到啲咩。有時喺fb見到有人post自己個小朋友同佢講左啲咩野,好似個小大人咁識講好多野,講到長句子,傾到偈,嗰啲小朋友大自己仔仔一兩個月,我真係有壓力,我相信佢一兩個月之後佢講野都唔會突然間叻到咁。我唔係話要佢講野好叻,我只係想知佢有冇比正常慢,謝謝jm解答。

伯爵府

No problem, already better than lots of kids with same age, my son is also 27months, just speaks few words. But u can help him to learn more words/ sentences by talking with him with different topics.

男爵府

唔洗擔心,每個小朋友嘅進度都唔一樣,加上你個仔識講短句,好快愈講愈多,一個月可以有顯著進步,多d同仔仔傾計,鼓勵仔仔多d回答,好快你就想佢靜d

男爵府

個人感覺就覺得唔慢囉! 我仔現在29個月... 差唔多都係講呢d野!
主要原因係佢返左N 班先多野講...

別墅

回覆樓主:

我仔都係27M, 佢可以同我對答,係你形容嘅小大人,但佢講野比起上黎係快少少,18M 時已經講好短嘅短句(動詞+名詞),所以宜家可以同佢溝通到,其實你小朋友已經達到標,所以都唔擔心,個個都唔同進度,好似好多人一早(6,7個月)可以blw, 我果個好遲先肯將野食用手擺入口(~1歲),又比較遲先識拍手,但爭1,2個月,真係爭好遠,我係ftm, 可以觀察到好細緻,就算有時2星期都可以進步好大。

水晶宮

27個月都係差唔多,唔使咁擔心咼

珍珠宮

差唔多啦

大宅

回覆樓主:

謝謝大家既回覆,咁我都冇咁擔心,我真係好想早啲同仔仔傾到偈

大宅

芒果小妹 發表於 17-1-19 07:24
仔仔27個月,佢講到句子,不過仲係短句,好似我鐘意XX、我見到XX、媽媽坐呢度、我想食XX,句子通常講黎講去 ...

巳叻過我個仔,我仔29個月都無你個仔講咁多

首頁

尾頁

跳至