自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

春卷 發表於 17-1-23 13:19
其實整完都係唔會失敗架喎,最都係冇咁好食,定係好食啲。
really? 我媽講到失敗會蒸到好水汪汪/裂左果D, 我諗點衰都唔會失敗到咁掛?
多謝你~ 仲有幾日過年, 一於搵日整佢先

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sofia_happy 發表於 17-1-20 14:05
佢想食庶糖椰汁年糕,各位有無食譜分享比我?一向都現買但佢話唔好食,今年想整比佢食,求分享,先謝
...

樓主加油

糯米粉300克 粘米粉30克 椰汁260克 水140克 糖170克
做法:

1.混合水、糖及椰汁,慢火煮至糖完全溶化,熄火。 

2.將糯米粉、粘米粉混合,加入椰漿溶液拌勻,用篩隔去粉粒,令麵漿細滑,倒入已掃油的蒸糕盤內。 

3. 蒸約1小時, 蒸時最好用錫紙包住面, 就會好靚仔

侯爵府

醒目開學勳章

咬香口膠 發表於 17-1-23 14:31
really? 我媽講到失敗會蒸到好水汪汪/裂左果D, 我諗點衰都唔會失敗到咁掛?
多謝你~ 仲有幾日過年, 一於搵日 ...

食譜周圍大把,不如我俾少少留意事項你。
1)糖水加入粉時,不要一次過,慢慢落,搓成粉團咁,搓勻再慢慢放埋其他成糊狀,會冇咁易有粒粒
2)油我不會最後加,因為有時啲油會浮面,好核突,我會搓成團果陣加。
3)中途開蓋係唔緊要嘅,絕對唔會存在蒸唔熟嘅問題。
4)唔好太大火,高速煲蒸蘿蔔糕冇問題,年糕比較難控制,新手不建議用高速。
祝成功。

侯爵府

醒目開學勳章

咬香口膠 發表於 17-1-23 14:31
多謝你~ 仲有幾日過年, 一於搵日 ...

水汪汪:好大機會係入咗模唔係即蒸,粉漿沉咗底,入爐先拌勻一下可預防。
裂面:加了油不會裂,如果整時冇下油,整完後搽油上面可解決。

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

春卷 發表於 17-1-23 18:47
食譜周圍大把,不如我俾少少留意事項你。
1)糖水加入粉時,不要一次過,慢慢落,搓成粉團咁,搓勻再慢慢 ...

實在太感激你!
你真係好好呀,你既貼士幫到我好多呀!我諗住今晚試試先,多謝你~

男爵府

ckcchy 發表於 17-1-20 14:55
我跟"鬼嫁"食譜,個個話好味,上網search。

我都有睇呢個blogger

首頁

尾頁

跳至