懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

我宜家19w1d,唉下星期六就年初一喇,要返奶奶度拜年,我其實好唔想俾佢地知我有左,但我老公話遲早都要同佢地講,好煩呀!本來佢話年初一返去拜年同佢地講,但我話唔好講住,照埋結構無事先再算,始終今次係第三胎,頭兩胎都小產左,點都有少少陰影,未到生果刻都會有變數,而且男家一向唔贊成我生小朋友,話覺得宜家時勢唔好,唔適合有小朋友,加上我同老公關係一般,可能佢地唔想我生個小朋友陀累佢地個仔啩⋯⋯湊小朋友,整薑醋果啲我外家會負責,其實唔會煩到男家任何人,我亦唔想生完喺醫院,坐月果啲仲要應酬男家,所以真係好唔想同佢地講,有乜方法可以避過一劫呢?有無媽媽可教下我呀

男爵府

講真如果你到生完先通知男家,佢地又會話你唔尊重佢地,到時仲煩.

男爵府

yanyanb0401 發表於 17-1-22 01:53
講真如果你到生完先通知男家,佢地又會話你唔尊重佢地,到時仲煩.

我老公就係有咁講,話唔同佢屋企講就唔尊重佢地,到生左先講就太遲所以我都唔知點可以避過一劫其實唔係新年,基本上我好少見男家嘅人,我如果著鬆身衫,唔岀聲,其實返去拜年佢地應該唔覺我有左,因為我本身都肥,有肚腩,我老公都話其實唔覺我大肚

複式洋房

同病相鄰啦~完全感受到您0晚壓力~話說bb都得來不易,做媽媽已經好多野擔心,再加d 5識趣0既5生性0既男家親人,尼個moment都要爆啦~
我老公未問我就講左俾99知,我知因為開心想share.希望bb平安健康啦唯有,有野就煩過煩帝崗,無咩幫到手仲要加咸加醋~都係自己媽媽最好架啦~
生完招呼男家....煮到埋尼先算....無甘好氣~

公爵府

回覆樓主:

我生之前-個月先通知6299

大宅

傲雪BB 發表於 17-1-22 01:42
我宜家19w1d,唉下星期六就年初一喇,要返奶奶度拜年,我其實好唔想俾佢地知我有左,但我老公話遲早都要同 ...

我都冇講,係有人睇Fb d相發現我有咗咋,一路佢地有聚會我都冇去,到生之前幾日做冬我先有去

男爵府

happyamichoi 發表於 17-1-22 02:19
同病相鄰啦~完全感受到您0晚壓力~話說bb都得來不易,做媽媽已經好多野擔心,再加d 5識趣0既5生性0既男家親人, ...

我老公本身都唔係多野講嘅人,不過佢話呢啲都算係大件事,所以都要同佢屋企講聲,小產兩次本來都唔想同佢屋企講,但第一次近聖誕節,佢屋企人話返去聚會,我老公叫我返去,但我實在無心情,逼於無奈先同左佢地講推左佢地,另一次近中秋,果次我老公自己返左去男家做節,其實我好慶,因為我岀院好虛但仲要自己整炒米茶,我老公又好笑,完全無理我小產後嘅感受,又唔覺得需要留喺屋企照顧我,總之佢屋企一叫佢返去就仆到去我廢事講咁多先無同男家講所以我唔明生仔點解一定要通知佢地,又唔係一齊住,有幾可見到佢地吖

男爵府

Cheng_bb 發表於 17-1-22 02:47

我都冇講,係有人睇Fb d相發現我有咗咋,一路佢地有聚會我 ...

我乜都無擺上面書,因為我真係想低調,只得同事知,因為好多時唔舒服要請假會麻煩到佢地,所以局住講咋!我都同左我屋企講要守秘密唔好同其他親戚講!

男爵府

TATEYAMA 發表於 17-1-22 02:29
我生之前-個月先通知6299

你老公又肯幫你守咁耐秘密嘅

公爵府

傲雪BB 發表於 17-1-22 03:07
你老公又肯幫你守咁耐秘密嘅

原本老公想係12w後講,我話照埋結構先!後尾佢又無講,之後仲同6299-齊去旅行,果時著鬆身衫又未係好見肚佢地無為意!到生之前-個月老公先同佢地講!

男爵府

TATEYAMA 發表於 17-1-22 03:26
原本老公想係12w後講,我話照埋結構先!後尾佢又無講,之後仲同6299-齊去旅行,果時著鬆身衫又未係好見肚 ...

咁兩老有無話你地做乜咁遲先通知佢地

複式洋房

回覆 傲雪BB 的帖子

老土0晚男家,加一個千依百順0既...仔...,成件事錯晒,好人就仔做,有鑊氣就話係個媳婦問題,知晒男家點諗啦,無晒意思,5講又點jet,都係做奸角架啦~男人好5細心體貼真係嘔血....識左老公甘耐都,有d野無咩好大期望啦,無期望就無失望!男人同女人諗野思路好5同,算吧啦~樓主5洗理佢老母~依家有BB果個最大,做媽媽身心健康最緊要,自己點做最舒服就點做~男人尼個時期只係奴工一名,叫佢收皮~大肚不嬲最惡,惡得起~

男爵府

happyamichoi 發表於 17-1-22 06:26
回覆 傲雪BB 的帖子

老土0晚男家,加一個千依百順0既...仔...,成件事錯晒,好人就仔做,有鑊氣就話係個媳婦問 ...

其實男家又無特別好多野講嘅,只係我有時諗到講左之後嘅後果會點,所以唔想俾佢地知咁多野囉我老公係有啲愚孝,陪屋企就仆到去,陪我就多多藉口,我其實好不滿,咁唔捨得屋企點解要結婚?我投訴時佢仲話我搞分化乞人憎添

大宅

其實有bb係開心事,新年同男家講一齊高興下

大宅

傲雪BB 發表於 17-1-22 03:05
我乜都無擺上面書,因為我真係想低調,只得同事知,因為好多時唔舒服要請假會麻煩到佢地,所以局住講咋! ...

我好後期先比人喺fb發現,因為個肚細,去到成30w先有一張相見到個肚仲要係因為角度問題先見到

珍珠宮

傲雪BB 發表於 17-1-22 09:11
其實男家又無特別好多野講嘅,只係我有時諗到講左之後嘅後果會點,所以唔想俾佢地知咁多野囉: ...

有時要接受現實,結左婚好話唔好聽就已經係一家人,就算佢地點衰都始終係你老公家人,愛屋及烏你都要體諒返老公,唔係話結左婚就私有化左,大家都有各自家人要顧永遠都唔會變係事實,唔好因為你老公過去佢媽果邊就不滿,因為未結婚時佢都係同佢地一齊相處,所以點解你老公會唔鍾意,相反如果你返媽到你老公唔鍾意又或者經常係你面前話你屋企人點點點,你會有咩感覺?最緊要大家要互相尊重,第日bb出世你都要身教,而且當大家關係好心情都會好唔會成日去顧忌,你話唔想講有bb既事比男家聽係冇問題,到出世先講都唔係乜野當驚喜又好,但係唔好避佢地,有時我地做女人係要做d野既除左做老婆阿媽新抱,最緊要大大方方,身邊人對一世,你做咩決定都會影響

水晶宮

好難做到生之前都唔知道,你依家有幾個月啊?

男爵府

親親小寶 發表於 17-1-22 09:25
其實有bb係開心事,新年同男家講一齊高興下

真心唔想講

男爵府

Cheng_bb 發表於 17-1-22 09:39
我好後期先比人喺fb發現,因為個肚細,去到成30w先有一張相見到個肚仲要係因為角度問題先見到
...

所以有自己大肚嘅相盡量唔post或鎖左佢會好啲,都叫朋友唔好tag自己名會好啲

男爵府

dinosaurmum 發表於 17-1-22 14:13
好難做到生之前都唔知道,你依家有幾個月啊?

下星期五,年三十晚就20w了,其實我一路都叫我老公唔好講俾男家嘅人知,因為未穩定,加上我之前小產左兩次,所以佢都守住今次秘密無同佢家人講,但尋晚我問佢有無講,佢話未,但想新年講,我話唔好講住,照左結構先算,希望到時佢無左件事會避過一劫啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至