論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

姐姐嚟咗7個月,平時已經無咩嘢做,主要都是照顧我個囡,但我個囡經常都去旅行

今日我話佢,我個囡去了旅行,你有無清潔屋企?佢話有,我話咁點解電視上面咁多塵?(咁啱我聽電話的時候見到),佢就話屋企近路邊,大塵!我話好明顯你都不是日日抹,平時我囡係度就話無時間,咁現在呢?

佢突然就話:既然你咁唔鍾意我,不如你炒我!我C6剛好回來,我咪講了呢件事,佢咪出來同姐姐傾,睇下係唔係語言問題!

佢話佢做咩我都唔滿意,我話你做錯事,我同你講,叫鬧你咩?
期間佢都不停講:「既然你唔喜歡我,就炒咗我」,然後又同我C6講,佢爸爸有Cancer喔,3月要回去一個星期
然後我即刻入房call agent,個agent話「老虎蟹都唔俾佢放」仲教我有咩事就叫佢過來搵我!

然後我咪叫佢如果要放假就同我agent搞清楚手續!我老公就話應該俾姐姐放,我堅決唔俾,我話走咗肯定唔會翻!
個傻佬仲話機票佢自己出,又話肯扣人工,佢呃我哋做咩

子爵府

nanananana 發表於 17-1-23 21:01
姐姐嚟咗7個月,平時已經無咩嘢做,主要都是照顧我個囡,但我個囡經常都去旅行

今日我話佢,我個囡去了旅 ...

佢既然冇心機做,成日叫你炒佢,我會俾佢放,

最好唔好番

佢自己買機票,要佢簽定卦信,到期唔出現,當辭職,到時有權追番佢代通知金添!

水晶宮

回覆樓主:

你工人自己出機票返家鄉, 即使佢唔返, 你冇咩損失, 橫掂你女常去旅行而不用工人照顧

男爵府

nanananana 發表於 17-1-23 21:01

今日我話佢,我個囡去了旅 ...

同我老公一樣,姐姐要求乜佢都答應
所以姐姐會覺得我係衰人

子爵府

細姐姐 發表於 17-1-23 22:30

最好唔好番

其實我已經同佢講,如果你要放的話去agent度辦理手續,大家black &white簽收好所有資料,到時如果你唔出現,就當你辭職,佢唔肯!佢仲話我哋唔信佢

子爵府

birdbird 發表於 17-1-23 22:46
你工人自己出機票返家鄉, 即使佢唔返, 你冇咩損失, 橫掂你女常去旅行而不用工人照顧
...

個agent就話佢走咗都不會回來!我怕我哋當時沒有交收好d手續,佢翻轉頭告我!

子爵府

jumug 發表於 17-1-23 22:49
同我老公一樣,姐姐要求乜佢都答應
所以姐姐會覺得我係衰人

我其實無鬧過佢⋯我以前睇bk,仲覺得好誇張!今日發生係自己身上,先知道原來姐姐都是得寸進尺的

子爵府

nanananana 發表於 17-1-24 00:18
其實我已經同佢講,如果你要放的話去agent度辦理手續,大家black &white簽收好所有資料,到時如果你唔出現 ...

唔信佢係必然啦!

係呀!一定要佢簽信,唔係,咪唔好放,

冇簽信,佢有機會玩嘢! 可能到期遲遲唔番,又失联,你唔等佢,請新人,跟住反咬你炒佢,要你賠錢!

子爵府

細姐姐 發表於 17-1-24 00:29
唔信佢係必然啦!

係呀!一定要佢簽信,唔係,咪唔好放,

頭先俾我agent電話佢,佢話佢唔會搵agent,我話你有權可以搵佢!大家簽份嘢,證明如果佢幾月幾號唔回來,就當佢辭職,佢又唔制

水晶宮

nanananana 發表於 17-1-24 08:40
頭先俾我agent電話佢,佢話佢唔會搵agent,我話你有權可以搵佢!大家簽份嘢,證明如果佢幾月幾號唔回來, ...

工人唔制咪唔好返家鄉囉。呢張紙, 對僱傭雙方都公平, 工人冇得鐘意幾時返什至唔返香港, 然後又去勞工處 “阿支阿jor”。

子爵府

birdbird 發表於 17-1-24 09:37
工人唔制咪唔好返家鄉囉。呢張紙, 對僱傭雙方都公平, 工人冇得鐘意幾時返什至唔返香港, 然後又去勞工處 “ ...

但我想請教,你有遇過工人提出「翻鄉下」然後你reject嗎?我有些擔心佢玩嘢⋯

水晶宮

nanananana 發表於 17-1-24 09:48
但我想請教,你有遇過工人提出「翻鄉下」然後你reject嗎?我有些擔心佢玩嘢⋯
...

我用过3個工人, 其中2個有在合約期內要求返家鄉, 我有比, 而佢地亦明白我concern, 佢地全都有簽果封信比我, 而佢地亦如期返來我家。

不過, 我d工人冇你個工人的麻煩野,佢地做野末必合我心水, 但人品唔差。

男爵府

回覆 nanananana 的帖子

你工人結婚未, 比佢返去要預埋可能有左回來.

子爵府

bonme 發表於 17-1-24 16:47

你工人結婚未, 比佢返去要預埋可能有左回來.

結咗!如果佢堅持回去,就打避孕針

男爵府

我個工人話聖誕回去, 我在港, 我不比佢, 但四月我地去旅行, 佢話返去, 佢話有錢買機票, 點知原來借左財仔, 要借錢回去, 又不準時還搞到我收財仔信. 激氣

子爵府

bonme 發表於 17-1-24 17:54

我個工人話聖誕回去, 我在港, 我不比佢, 但四月我地去旅行, 佢話返去, 佢話有錢買 ...

後來點啊?

男爵府

我部署完約前抄佢, 現就快過年. 最激氣係我收到財仔信, 佢大話一個接一個, 又話人地取佢地址, 佢無借, 仲話無簽名, 佢當我傻, 我叫佢問朋友, 每人還一個月人工, 佢又有二千儲蓄, 那一兩個月就可清左那九千餘數. 佢老闆, 放完假那天話巳還清, 我當然不信, 在佢同意下打去大眾問, 佢果然還了九千, 不過佢即時借了一萬八千來蓋那九千. 我問佢為何借, 佢話因要還九千, 有無搞錯, 要18000 來還9000. 佢地真係見錢開眼, 完全信不過.
我同老公之前為工人成日有意見, 我最近D工人由我做僱主, 大件事我只知會老公, 不會問佢.

子爵府

bonme 發表於 17-1-24 18:32

我部署完約前抄佢, 現就快過年. 最激氣係我收到財仔信, 佢大話一個接一個, 又話 ...

菲根本無「信任」可言

子爵府

細姐姐 發表於 17-1-23 22:30

最好唔好番

大宅

nanananana 發表於 17-1-24 09:48
...

咪係 咪唔好放囉,佢玩野的話記得錄低晒佢 佢唔做野呀 唔服從指令 攞定證據上勞處然後炒佢

首頁

尾頁

跳至