懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我知道別人是好意,但真心覺得好辛苦。

大宅

marykk 發表於 17-1-24 16:40

唔鍾意人地探我
除左自己屋企人
最好無人黎(emoji)(包括數字人)

象牙宮

想多休息, 多D私人空間... 大胆 say no. 說遲D, 對方會明的。

坐月...人較情緒化。 明白人的會知。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我出院後有人黎探我都ok
但係醫院最好係老公同自己屋企人就夠

別墅

我啱啱月頭生左第二胎,我都唔想有人嚟,污污wear wear,又樣衰,外人嚟又要招呼,又要特登換衫扮靚個樣,最慘係無得休息。
喺醫院我只係老公陪我就夠,因為佢幫手做亞四,朋友同事話嚟我都會叫佢地唔好特登嚟,屋企人我都叫佢地唔洗特登嚟,幾日就出院返屋企有排見~

侯爵府

Abcdor 發表於 17-1-24 21:01
我啱啱月頭生左第二胎,我都唔想有人嚟,污污wear wear,又樣衰,外人嚟又要招呼,又要特登換衫扮靚個樣,最 ...

我覺得最慘係阿b俾人舞黎舞去

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

對真心探望既親友係無任歡迎, 佢地黎仲好, 我冇咁悶, 又可以扮靚, 人都精神又開心d.

對d 純八卦既人咪覺得要應酬.

水晶宮

除咗至親,冇咩人第一個月就探我。
媽媽同奶奶老爺拎餸同湯嚟,歡迎都嚟唔切。

子爵府

最憎D女親友來到係度指指點點。唔洗手又要抱B,初生B大部分時間都訓緊覺,又要舞醒佢,真係好討厭!我上一胎時就係咁,今胎一定要謝絕探訪

別墅

總係醫院既時候 - 淨係想屋企人黎探自己..因為可以傾下偈無咁悶.

坐緊月 - 我自己就謝絕探訪..因為坐月既時候又污糟 (無得洗頭)..又要長期訓係度..吳可以周圍走...又累..身體又未復原...我堅持係坐完月先俾人探BB囉...

一黎你未理由訓係度招呼朋友ka..二黎覺得自己太污wear都吳想俾人見到...

坐月既期間,其實媽媽係要黎休息ka ma..如果總要招呼人..真係好慘囉.

複式洋房

最好唔好
預測唔到自己情緒
放產假後期已經唔係好想見人

大宅

回覆 marykk 的帖子

睇吓邊個,親人就無所謂,啲三姑六婆姨媽姑姐嗰啲就可免則免。

水晶宮

好媽媽勳章

回覆:大家生完喺醫院時和坐月鍾唔鍾意別人來探你?

醫院探我ok, 就算見到d麻煩親戚(點都要見嗰d), 夠鐘醫院都趕佢走, 又唔使我針茶招呼佢

重有, 每次只可以2個人探, 輪住探, 大約15分鐘至半個見一個, 唔使對咁耐

侯爵府

waiyeee 發表於 17-1-25 07:53
最憎D女親友來到係度指指點點。唔洗手又要抱B,初生B大部分時間都訓緊覺,又要舞醒佢,真係好討厭!我上一 ...

exactly!
唔洗水真係好討厭!
仲有個個都話下午要嘈醒bb等佢夜晚瞓耐啲先戒到夜奶,大佬得十日人仔戒乜野夜奶!

侯爵府

aa217 發表於 17-1-25 10:50
最好唔好
預測唔到自己情緒
放產假後期已經唔係好想見人

我就係好唔想有人上黎,
但又唔知係咪自己諗法奇怪。。。好似唔想見人咁。。。

侯爵府

neing0103 發表於 17-1-25 09:51
總係醫院既時候 - 淨係想屋企人黎探自己..因為可以傾下偈無咁悶.

坐緊月 - 我自己就謝絕探訪..因為坐月既 ...

agree,結果其實我係無休息過,仲要做更多嘅清潔仲辛苦左

大宅

回覆樓主:

超級唔鍾意
住院期間,探病時間得兩個鐘仲要只俾兩個人入,我只想見我老公同娘家家人,其他人包括6299一律唔想見呀,何況其他親戚?
坐月中話明坐月休息,又有咩好探?唉

子爵府

marykk 發表於 17-1-25 15:56
exactly!
唔洗水真係好討厭!
仲有個個都話下午要嘈醒bb等佢夜晚瞓耐啲先戒到夜奶,大佬得十日人仔戒乜野夜 ...

係啦!講到介夜奶,我C6 D親戚呢,吹水唔抹嘴架!某親戚話佢個女出世一個禮拜就介左夜奶喂你不如話一出世就唔飲夜奶喇!

複式洋房

marykk 發表於 17-1-25 15:57
我就係好唔想有人上黎,
但又唔知係咪自己諗法奇怪。。。好似唔想見人咁。。。
...

我身邊太多人都未去到呢個階段
明白佢地係關心同開心
但係我眼中佢地未必真係關心到同幫到我
所以都係寧願遲d先比佢地黎探訪

侯爵府

waiyeee 發表於 17-1-25 18:47
係啦!講到介夜奶,我C6 D親戚呢,吹水唔抹嘴架!某親戚話佢個女出世一個禮拜就介左夜奶喂你不如 ...

我都有個親戚咁講,話由喺醫院開始都從未食過夜奶!

首頁

尾頁

跳至