自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

男爵府

buonobi 發表於 17-1-26 09:39
佢禮無禮物無..

好..

呢個好呀~ 禮尚往來

俾著我都唔會送, 既然送得唔舒服又唔情願, 梗係唔送啦~ 反正你送乜佢地都會覺得唔夠!!

家姐結婚生女乜禮都無好真係好過份!!
如果阿媽俾說話你聽, 你直頭話唔去, 再講個事實佢知!!

十幾萬隻求婚介意都捨得買, 都唔好話送上千既禮物, 幾百蚊一件貨仔都唔願送, 呢個唔係親人黎!!

大宅

引用:我係上年年頭已買定金扼俾細佬同叔仔第時結

原帖由 ivycwl 於 17-01-26 發表
我係上年年頭已買定金扼俾細佬同叔仔第時結婚。而家細佬結婚了,但我1516中。原因係。

我結婚時佢同女朋友 ...
唔衰呀,孤寒自己人既人,好極有限。。
佢仲要搵咁多都同個親姐斤斤計較,一於以牙還牙啦,呢挺人一味慣左人地對佢好,多謝都唔會有句架

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:細佬就結婚,一早已買定金,但而家唔係好想送。

俾著我都一定唔送!唔好話咩一世人兩姐弟呢d廢話,根本係佢孤寒!

侯爵府

做人隨心。。唔想送,就唔送。。我覺得無需要同邊個交代。。我自己無人迫到我鍾意邊個。。,而我深信我唔鍾意一個人,呢一個一定係問題。。。同埋,咁大個人,送份禮俾小朋友都諗唔到,唔係真心蠢就係人品有限。。

子爵府

依自己意願去做。我就唔會送,留俾長輩貼金。

男爵府

ivycwl 發表於 17-1-26 09:02
我係上年年頭已買定金扼俾細佬同叔仔第時結婚。而家細佬結婚了,但我1516中。原因係。

送唔送睇兩姐弟感情如何,一向普通可以慳返,不過如果大家曾有經歷,唔送怕你後悔,始終婚姻大事!
Btw,你叔仔是否對你地識做好多?

男爵府

namnamnamlolo 發表於 17-1-26 09:04
人情算啦
欠佢架咩
第一次唔識做 百日宴都要做啦
agree

子爵府

唔衰

公爵府

回覆 ivycwl 的帖子

比我唔會送金,送咗條氣都唔順,只比二仟內人情

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:同如果我媽知我買了金俾叔仔,應該更唔鍾意

原帖由 ivycwl 於 17-01-26 發表
同如果我媽知我買了金俾叔仔,應該更唔鍾意。
唔需要俾佢知你買俾叔仔囉

如果你媽話要俾金既,你問返佢咁多年黎毛都冇條,以為係佢唔興送禮,咁你跟返佢都一樣唔送

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔好做啲吃力不討好嘅事,支持你只封禮

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔送金都ok,因為你係男家,我見好多人斟茶都冇比金,你比返兩封100利是算數

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

唔送

伯爵府

甘你小朋友生日,百日宴時,你無同佢講笑講,細佬帶两梳蕉黎甘客氣,下年唔好拉,等佢聽下咩,佢除左唔識做,更顯得無爱心,只要用下腦都知要買野,男唔識,女都會識,去小朋生日等,女朋友都無咩爱心。

子爵府

唔送金

如你阿媽唔鍾意又唔知咩事,你就要講。
唔係就只怪你做家姐,唔識做。

水晶宮

回覆樓主:

我覺得唔系有無錢既問題,而系有無心。有心既,小朋友送件衫仔玩具仔好少錢者。

到時如果細佬斟茶比你,你咪回封利是。話之佢多唔多金好唔好睇丫!

子爵府

呢d仲叫唔識人情世故? 叫孤寒!!!

2K 做budget, 1K 去買又輕又 "大體" 的金手鍊, 1K做人情

以後食飯不主動埋單, 等佢追你

伯友唔鍾意, 叫佢教好自己個囝, 但不是叫家姐就佢

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

撑你喇

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

願望石 發表於 17-1-26 10:05
唔衰, 都明白你感覺

不過如果打算人情封$2000, 不如用$1000買隻超輕但望落好大既戒指+$1000人 ...
Agree,過得到阿媽個關,又對得住自己。幾唔想都好,有D禮數都係要做下,唔好有嘢比人話。不過你細佬真係好過份,慳屋企人黎豪俾女朋友

伯爵府

superkingdom 發表於 17-1-26 10:18
甘你小朋友生日,百日宴時,你無同佢講笑講,細佬帶两梳蕉黎甘客氣,下年唔好拉,等佢聽下咩,佢除左唔識 ...

咁我又冇出過聲。又唔係貪份禮,只係覺得有點冇引。
成30歲人,我冇謂講啦。

首頁
34567...16

尾頁

跳至