自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

同一條路線,乜乜號都有3架,都唔知有乜分別,又唔知點搵路線圖

幾年冇去過,想當然去主要都係捷運,今次會去宜蘭,的士都好貴,所以諗住睇下火車點,真係要花一輪慢慢研究先得,如果唔掂既都係要搭返的士

大宅

呢個app幫到你...可以查時間價錢...

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:呢個app幫到你...可以查時間價錢...

原帖由 Ada1031 於 17-01-26 發表
呢個app幫到你...可以查時間價錢...
唔該你呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

同一條路線, 唔同車停的站唔同, 有 D 多 D 站, 有 D 少 D 站....... 不過去到車站 d 指示都唔太清淅, 我地都搞左好耐先上到車, 果次去基隆..... 跟住好似都坐錯左多站果架車, 同埋如果走車要等勁耐, 一頭半個鐘咁....

wcpcelia    發表於 17-1-27 12:03

大事化小, 小事化毛.........

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

台北去宜蘭?火車唔方便又耐。我xx痕搭過一程蘇澳去羅東都怕。
台北去宜蘭搭葛瑪蘭/首都客運(類似香港返深圳長途車)。搵直達羅東,到羅東再轉的士,唔難搵

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇我隻油雞
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12625120

子爵府

李豆豆 發表於 17-1-26 11:50
同一條路線,乜乜號都有3架,都唔知有乜分別,又唔知點搵路線圖

幾年冇去過,想當然去主要都係捷運 ...
其實都係快車/慢車之分, 我又無唸得咁複雜, 岩時間, 有位就去!另外, 我去宜蘭係喺台北車站買車飛(大巴)~D 班次都好密
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

公爵府

台灣嘅火車相比歐洲算易明白, 從一個地方去另一個地方, 可能有莒光號同自強號, 其實只要睇時間同途經車站多唔多, 就可以買車票啦。因為台灣有好多細鎮, 坐巴士唔到, 搭的士太遠, 所以會有由地方A去地方B, 出現兩條或者以上火車線, 方便乘客多個選擇。建議可以買票時問職員, 佢地都僧比到意見你。

侯爵府

回覆:研究緊台北既火車,好複雜!

台北去宜蘭可以坐葛瑪蘭客運都好方便

水晶宮

我記得係自強號最貴, 也最快到達目的地
莒光號同自強號差不多, 同自強號一樣, 有對號座, 即係有劃位, 需要去櫃檯買
區間車, 各站皆停, 車程會較慢, 沒有設畫位

去宜蘭花蓮最快就坐太魯閣同普悠瑪號, 唔會站站停
不過溫馨提示, 去宜蘭同花蓮及東海岸線火車票好快就一早被預訂, 敬請盡早安排

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:同一條路線,+唔同車停的站唔同,+有+D+多+D+

原帖由 kmbb519 於 17-01-26 發表
同一條路線, 唔同車停的站唔同, 有 D 多 D 站, 有 D 少 D 站....... 不過去到車站 d 指示都唔太清淅, 我地 ...
我依家睇到頭都暈,要休息下先

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:台北去宜蘭?火車唔方便又耐。我xx痕搭過一

原帖由 Charlotte_mom 於 17-01-26 發表
台北去宜蘭?火車唔方便又耐。我xx痕搭過一程蘇澳去羅東都怕。
台北去宜蘭搭葛瑪蘭/首都客運(類似香港返深 ...
剛睇到車程要咁耐,我諗去程都係搭的士好d,去程我會由機場去,回程先去羅東搭火車去台北車站好似好d, 再揀返台北車站既酒店住

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:睇我隻油雞http://www.baby-kingdom.com/fo

原帖由 Charlotte_mom 於 17-01-26 發表
睇我隻油雞
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12625120
晏d睇下先

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:李豆豆+發表於+17-1-26+11:50+同一條

原帖由 jayk_1030 於 17-01-26 發表
其實都係快車/慢車之分, 我又無唸得咁複雜, 岩時間, 有位就去!另外, 我去宜蘭係喺台北車站買車飛(大巴)~D ...
啱啱先開始睇咋,搞到驚驚地,巴士我未研究,又怕會塞車

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:台灣嘅火車相比歐洲算易明白,+從一個地方去

原帖由 熱狗媽 於 17-01-26 發表
台灣嘅火車相比歐洲算易明白, 從一個地方去另一個地方, 可能有莒光號同自強號, 其實只要睇時間同途經車站多 ...
因為我諗住睇定先,到時冇咁lei hea嘛,今次帶埋個仔去,又麻煩d

侯爵府

去官網入上車同下車地點,你先睇行車時間,我會揀時間最短嘅班次,因為都唔係好貴,再睇吓有冇自己心水嘅時間,記住班次時間去買飛就得,反而當日要預多少少時間去搵月台

例如圖中:太魯閣7:20分有班車,架車係由樹林去花蓮,途中經台北車站同宜蘭,到達宜蘭時間係8:26分,咁當日你就要搵返岩月台,記住架車係去花蓮嘅先好上
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:我記得係自強號最費,+也最快到達目的地莒光

原帖由 上校車 於 17-01-26 發表
我記得係自強號最費, 也最快到達目的地
莒光號同自強號差不多, 同自強號一樣, 有對號座, 即係有劃位, 需要 ...
唔該晒,我都睇緊個表,見到有d要搭成兩粒幾鐵,嚇親我

普悠瑪都唔錯,見佢班次多d

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:去官網入上車同下車地點,你先睇行車時間,

原帖由 lovececing 於 17-01-26 發表
去官網入上車同下車地點,你先睇行車時間,我會揀時間最短嘅班次,因為都唔係好貴,再睇吓有冇自己心水嘅時 ...
我都睇緊呢個網

大宅

坐大巴去礁溪浸溫泉,住宿,好正的。在台北轉運站上車,台北車站入面步行過去。礁溪火車站去頭城,宜蘭,蘇澳,南方澳,羅東,勁方便。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:坐大巴去礁溪浸溫泉,住宿,好正的。在台北

原帖由 屏姐姐 於 17-01-26 發表
坐大巴去礁溪浸溫泉,住宿,好正的。在台北轉運站上車,台北車站入面步行過去。礁溪火車站去頭城,宜蘭,蘇 ...
溫泉就唔浸lu,阿仔唔啱,我揀左間房入面有野玩既旅店

首頁

尾頁

跳至