懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前大肚成日睇人分享既生仔過程,都會幻想下自己生仔個時會唔會都係咁

我係1月6日生左,38w6,前一日朝早去廁所已經成日抹到有啫哩分泌,都估計係差唔多喇,夜晚仲出去b仔隊左西瓜冰,行路都已經辛苦。

半夜4點零,諗住起身去廁所,一坐起身個下,feel一pet水流出黎,成條底底濕曬,應該係穿水喇,但只係個一下之後就無再流,又冇見紅冇痛,第一胎乜都唔識,都照去左醫院先,實冇死既

到左屯院直上產房話穿水,換曬紫袍就比人推左入去,個下覺得自己好似等人湯既豬咁,入到產房,就話幫我check下係咪穿水,咁就有個女醫生?申2隻手指入去了下了下咁,好搞笑佢要問返格離d助產士,咁樣係咩情況,睇黎佢可能係實習個d醫生黎? 總之搞完一輪,竟然話check唔到我穿左水,掉返我去產前房先。

到產前房都已經5點幾,諗住可以休息下,有個姑娘叫我去個廁所先,返黎姑娘問左我係咪真係覺後自己穿水,介唔介意比佢幫我check多次,我就冇所謂啦,我淨係想快d恰下,一隊入去,feel到勁用力了左幾下,真係啵一聲,成床都係水,我覺得個姑娘勁專業,專業過產房個...醫生,原來係呀b個頭塞住左d水流唔到出黎姑娘話已經摸到頭髮喇,跟住又去返產房lu。
之後就正式開始...... 已經接近6點..仲係未識痛,抱住興奮又期待既心情,

待續。

別墅

追~

大宅

大宅

大宅

哈,我同你都幾似
我又係4點幾穿水入屯院,去到產房比醫生搞一大輪話唔肯定係咪穿水,結果要用羊水試紙,7點吊催生藥,10點生咗嚕
恭喜樓主

禁止訪問

回覆:分享屯門醫院6小時催生生產

男爵府

別墅

avachristy 發表於 17-1-27 01:44
哈,我同你都幾似
我又係4點幾穿水入屯院,去到產房比醫生搞一大輪話唔肯定係咪穿水,結果要用羊水 ...

你催生都甘快既 我催生痛左10幾個鐘 由18號黃昏5回半催到第日19號晏就12點幾都未生得 開到9度試生 都生唔到 最後緊急開刀 一世難忘

公爵府

szesze812 發表於 17-1-26 13:47
之前大肚成日睇人分享既生仔過程,都會幻想下自己生仔個時會唔會都係咁。

我係1月6日生左,38w ...

恭喜您呀,順利順利
我情況複雜多了
因為得26周咋,所以希望可以拖耐啲先生
我未陣痛冇見紅的

大宅

crablau 發表於 17-2-5 19:02
你催生都甘快既 我催生痛左10幾個鐘 由18號黃昏5回半催到第日19號晏就12點幾都未生得 開到9度試生 都生唔 ...

痛咁耐仲要捱一刀

珍珠宮

回覆樓主:

複式洋房

忙到甩褲,各位未生既jm,真係好好享受最後自由時間
繼續~~ 話說又入返產房啦,又見返個實習醫生,又比佢隊多野,結果又係一樣,焗住要call高級醫生黎check,眼訓到迷迷糊糊咁已經,醫生隻手一隊入黎,即刻已經確定我穿左水,但宮頸未開,又冇規律陣痛,就問我要唔要吊催生藥,快d有得痛快d生喎...咁我就話好啦,無所謂呀仲好輕鬆咁,我聽到格離房其他媽媽應該陣痛緊,叫到好淒厲,我仲心諗,有冇咁痛呀? 真係未知驚

吊左藥之後,未開始好痛,我仲撩鬼個姑娘傾計,佢問我一到十,覺得有幾痛,我答只係3左右,好似m痛咁,仲好得閒咁睇有咩止痛方法可以揀,姑娘都好好,主動問我洗唔洗聞氣,痛就出聲喇,(係bk成日睇都話拖到遲一遲先比止痛個d,一係直情咩止痛,聞氣都冇)

大概朝早既7點零左右,我開始痛到有d冇心情,就問姑娘要左笑氣,索落有d甜甜地,個人就wing下wing下咁,好似飲醉酒咁既feel,個陣既痛開始有規律,10分鐘左右痛30秒咁上下,我冇計住。

就咁樣又過左一個鐘,笑氣開始捱唔住,我愈索愈大啖,但都係痛,係開始個人忍唔住係咁撐,個樣開始拿埋一舊,點知有下索得太大啖,嘔左一地都係...我琴晚食個d西瓜,嘔完個人仲難受左,又痛得勁左密左,已經唔想再講野,每痛一下想聞氣但怕又嘔,開始痛到不自覺地呻吟,真係頂唔順,愈黎愈痛,痛既時間長左,忍唔住話想打無痛,雖然明知打左無痛之後可能會腰骨痛個d,但個下個人已經唔理得咁多,無曬理智咁,淨係想停一停唔好咁痛

複式洋房

等麻醉師其間忍唔住又索左幾啖笑氣,又嘔,等待真係好漫長,麻醉師終於黎到,簽左紙打無痛,咁就開始喇,麻醉師叫我盡量曲埋一舊,但個時我一痛就忍唔住撐張床,為左冇咁痛,死忍住曲埋一舊,搞左好耐,話已經ok,等藥力發揮就唔痛㗎喇,點知,唔知係我黑仔到咁定點,都仲係好痛!完全冇減少過,我再嗌姑娘話仲係好痛呀!

麻醉師返黎加重d藥,都係唔得!原來同我講話無效,一係重新黎過,再曲多次打多次喎,一係打止痛針,就減少d痛,要我又曲多次比埋條命你呀真係,人痛到癲左真係乜都要試,止痛針都照要啦,不過其實打完都係咁..

一直徘徊係痛不欲生之間~~姑娘突然行埋黎隊個電話比我,叫我打比屋企人可以過黎陪產,大佬呀,痛到咁仲要我打電話,我陪產係家姐,電話號碼都禁錯幾次,差d打左比自己,個時時間應該十點左右啦,(後未家姐話返我知,我打比佢個陣講野語無倫次,係咁講叫人開門比你)我終於明點解格離房d媽媽岩先嗌到拆天,係真係忍唔住個種痛。

到家姐黎到,我痛到佢同我講野都回應唔到,忍唔住撐黎撐去,張床墊比我撐到甩咁制,頭髮又抓到亂曬,衣衫不整。呢個時候,應該5分鐘就痛一下,每次都痛好耐.. 完全係擘大喉嚨叫出黎,典床典籍。

應該到有其他媽媽岩入我格離床位,姑娘驚我嗌到咁嚇親人,叫我收聲,唔好嗌,我係個下真係收左聲既,到下一次痛都係忍唔住再嗌...

唔知痛左幾耐,開始feel到每下痛個屎眼就跟住想柯屎咁,又想柯尿,忍唔住~~唔~~咁樣嗌出黎
我仲同姑娘講我好急尿又急屎,佢話我冇尿柯㗎喇,急屎都唔好用力柯呀,會爆㗎,忍住呀!

複式洋房

話差唔多生得㗎喇,到呢個時候既痛係急屎feel大過痛,雖則話叫我忍住唔好柯,但每一下都感覺到有舊屎係屎眼就出黎咁,仲要係便秘多日個隻!好難忍㗎嘛⋯⋯

死忍爛忍既時候,家姐話我知佢地準備緊喇,你應該就生得喇,我諗半個鐘左右,我已經愈黎愈忍唔住用左力柯,終於擺好曬陣,姑娘就叫我放好腳係架上面,叫我一痛就用力撐住柯,黎喇呢一刻,出盡力柯左一下,吸多啖氣,再黎,谷住道氣,唔~~~~到就斷氣!feel到係門口喇!我見到佢剪左一下,但無感覺,最後一下用力,總共用力柯左3下,呀b出黎喇,個人即刻放鬆曬~~反而家姐喊左出黎,我只覺得好攰好攰到呀b放係我心口,發覺原來係大隻b黎,成3.84kg(結構後冇再照過,所以唔知size同幾重)

之後聯針,好彩有麻醉打,但都已經攰到唔識比反應了

由開始痛,到生左呀仔,只用左6個鐘,感恩!

珍珠宮

szesze812 發表於 17-2-7 18:06
話差唔多生得㗎喇,到呢個時候既痛係急屎feel大過痛,雖則話叫我忍住唔好柯,但每一下都感覺到有舊屎係屎眼 ...

每一次睇返人地既生產過程都會勾返起我生既時候,其實而家諗返都好驚,每次生果陣都發晒誓話唔會再生,一定唔會再生,但點知都係生下一個又一個,有d覺得自己攞苦黎辛搵黎痛,係邊到得黎咁大勇氣,諗起過多幾個月又黎過既時候就好驚

大宅

回覆樓主:

樓主好叻,bb好cute

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

BB好boy吖,第日係大隻仔!恭喜樓主。

別墅

szesze812 發表於 17-2-7 18:06
話差唔多生得㗎喇,到呢個時候既痛係急屎feel大過痛,雖則話叫我忍住唔好柯,但每一下都感覺到有舊屎係屎眼 ...

女人生(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)真係囉命來駁 唸起真係好驚 自己生痛左10幾個鐘開左9度都生唔到 折磨左甘耐最後開刀 仲要係甘卑醫生姑娘係甘擺手指入妹妹檢查 真係好痛苦 每次唸起 都好想喊
到開刀 聽到呀囡喊聲 自己感動喊出來 終於可以見到呀囡 手術室個男護士哥哥好好人 見到我喊 即刻囉紙巾同我抹眼淚 尼個哥哥值得一讚 好好人 女人始終差d態度 食家唸起生仔過程 眼淚又要來啦

大宅

好好睇,雖然自己都經歷過我諗生仔既記憶對每個媽媽黎講都係畢生難忘。bb好得意呀!樓主加油

複式洋房

開心吸收勳章

bb好得意,恭喜曬,作為開刀生嘅媽咪,睇曬都覺得怕怕,我都係屯院生,產前姑娘大部分都好好人

首頁

尾頁

跳至