自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新年流流,叫d學生家長同親友所謂「籌款」。名目係串字馬拉松,為改善學校設施wor ( 到底兩者有咩關係??仲要佢好似由06 年開始籌款都係呢個名目啦wor, 改善咩串字設施呢??)
仲要咁唔好彩有d 怪獸家長既親戚,去人地度拜年逐個長輩問。嘩大佬,新年流流仲要親戚上頭,reject又驚之後俾人黑面。擺明係焗住屈,講真俾我係家長我就做唔出,求其自己俾幾舊個仔番去交差算。
你話慈善用途既都話,而家咁即係(唔知係咪) 年年補助佢教育經費

wcpcelia    發表於 17-1-29 15:34

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

lingyu13 發表於 17-1-28 22:44
新年流流,叫d學生家長同親友所謂「籌款」。名目係串字馬拉松,為改善學校設施wor ( 到底兩者有咩關係?? ...

拜年順帶筹款 我就出唔到聲

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

環保接龍勳章

新年流流,叫d學生家長同親友所謂「籌款」。名目係串字馬拉松 ...

學校籌款改善設施我地小學都有(都係62網), 但唔會咁老套有上下限囉! 都係家長自願性捐。 over 100就有得扣税,10元2o元都可以,唔捐都可以(我女話有同學仔唔捐)

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

畀面勳章

優化學校措施要家長問親友捐款籌期?
有冇病呀…校長份糧我係咪有份分番啲?

複式洋房

其實我無小朋友讀小學,真係唔知呢樣嘢係咪普遍。只係覺得怪怪咁,又唔係一個大維修項目募捐,而係年年咁做,有d 「巧立名目」既感覺。而個位親戚,又真係唔知點講好。。。

珍珠宮

環保接龍勳章

lingyu13 發表於 17-1-28 23:25
其實我無小朋友讀小學,真係唔知呢樣嘢係咪普遍。只係覺得怪怪咁,又唔係一個大維修項目募捐,而係年年咁做 ...

你個親戚好肉酸 自己搞掂咪算。。。。。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

你都好吖, 話俾你知, 我小朋友學校, 直情係家長教師會裡面攞錢呀, 話之前有盈餘, 喂, 年年收會費, 有盈餘應該下年度收少啲, 做咩要美其名捐俾學校, 就咁轉去學校戶口, 痴線, 根本覺得佢地 (校長 & 家教會主席) 打龍通.
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

男爵府

回覆樓主:

女女間學校都有呀!我都唔知點開口。唯有自己捐幾百算數。

wcpcelia    發表於 17-1-29 15:34

複式洋房

ivory0915 發表於 17-1-28 23:34
你都好吖, 話俾你知, 我小朋友學校, 直情係家長教師會裡面攞錢呀, 話之前有盈餘, 喂, 年年收會費, 有盈餘應 ...

我自己覺得如果盈餘到某個數,應該退番俾會員比較合理。如果低過,都應該作來年既經費。最重要係,交會費時有無講明用途,家長可否唔join 家教會?

複式洋房

joeyau0621 發表於 17-1-28 23:46
女女間學校都有呀!我都唔知點開口。唯有自己捐幾百算數。

其實如果年年係咁,唔捐有無咩問題架?

子爵府

回覆樓主:

我都遇過呀!係我女舊同學聚會,玩到最後,個媽咪叫細女攞張籌款表出黎叫我地幾個家庭認捐!我地覺得好odd囉!我地幾個求其寫左20蚊,點知寫完,個媽咪又叫大女攞埋張表出黎,原來大女又係同一間,嘩!個下真係好有中伏feel,由個次之後,我地冇再叫埋個家人聚會

侯爵府

捐款俾學校改善設施冇問題呀~津貼學校設施真是比直資同有校友捐錢既名校差係事實。人地有泳池有ipad教學。唔想捐可以唔捐。洗唔洗講到校長份糧要你捐咁肉酸呀?人地份糧係政府公帑出架lor唔該。唔好講到向你乞咁。

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

新年流流,叫d學生家長同親友所謂「籌款」。名目係串字馬拉松 ...

你係小一家長?學校無明文規定新年要咁做,通常我哋都係自己爸爸媽媽鼓勵性質當嘉許小朋友,$1唔定,$2唔定⋯⋯一個英文生字⋯⋯幾多隨心,串嗰啲字其實平時都用得著無乜所謂嘅,你咁豪捐幾百當然勞氣,可能你想要證書先要搵多啲人,我每年都寫兩位(爸爸媽媽),所以串啱哂都只係一二百,小朋友開心,我見到佢哋有成功感又開心,relax!

珍珠宮

lingyu13 發表於 17-1-29 00:09

我自己覺得如果盈餘到某個數,應該退番俾會員比較合理。如 ...
就係不可以唔 join

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

gracelam 發表於 17-1-28 23:16
吓 學校籌款改善設施我地小學都有(都係62網), 但唔會咁老套有上下限囉! 都係家長自願性捐。 ...

澄清學校絶無上下限,反正我小朋友畢業了,無需唱好學校,但個人認為要公平一點所以先澄清

王國長老

lingyu13 發表於 17-1-28 23:25
其實我無小朋友讀小學,真係唔知呢樣嘢係咪普遍。只係覺得怪怪咁,又唔係一個大維修項目募捐,而係年年咁做 ...

Sorry誤會了你,似你位親戚有問題多於學校

珍珠宮

homommy 發表於 17-1-29 00:26
捐款俾學校改善設施冇問題呀~津貼學校設施真是比直資同有校友捐錢既名校差係事實。人地有泳池有ipad教學。 ...
入得津校,都預計咗學校有咩設施 ga 啦,學校要改善設施無問題,唔好揾家長開刀囉。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

lingyu13 發表於 17-1-29 00:11
其實如果年年係咁,唔捐有無咩問題架?
無問題

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

醜樣豬 發表於 17-1-29 00:33
Sorry誤會了你,似你位親戚有問題多於學校
個題目比人覺得係學校問題

首頁

尾頁

跳至