興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章

請問有無jm知道山茶花啲蕊(lum)點解會成日甩出嚟已經甩咗好多個幾大粒而且就快開嘅lum啦
同埋啲lum有少少爆,但就好耐都唔識開咁呀。

大宅

nainaitze 發表於 17-1-30 08:56
請問有無jm知道山茶花啲蕊(lum)點解會成日甩出嚟已經甩咗好多個幾大粒而且就快開嘅lum啦
同 ...

我果棵都係咁跌出黎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

會唔會買左的無根,只是由大枝幹剪下再插插入泥中,如果係呢種類就完,有根的話換大小小加泥.

珍珠宮

2018復活節勳章

20150618bb 發表於 17-2-3 12:31
會唔會買左的無根,只是由大枝幹剪下再插插入泥中,如果係呢種類就完,有根的話換大小小加泥. ...

唔知道呀亦唔識睇,但就係咁甩到無咩lum

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

nainaitze 發表於 17-2-3 12:35

如果冇根試下挖出黎搽D生根粉上去睇下生唔生到根出黎,唔知得唔得,我都未種過。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

nainaitze 發表於 17-2-3 12:35
到呢個情況,好唔好睇下有無根?用1,5吋活長條型東西,由邊位插落花盆,全部插,取出如果有根換盆加泥,無根的話相信你都無計,試下喇.

珍珠宮

2018復活節勳章

20150618bb 發表於 17-2-3 17:08
到呢個情況,好唔好睇下有無根?用1,5吋活長條型東西,由邊位插落花盆,全部插,取出如果有根換盆加泥,無根的話 ...

謝謝賜教
想再請教吓,盤山茶花我11月買嘅,當時個店員已經叫我俾錢換大啲盤同加咗泥,咁依家我仲可以移開嚟睇吓嗎?

另外我喺種植區見到有人講大勤淋水植物都長得唔好,唔知關唔關事呢?
店員話大概3-5日淋一次,但我見啲泥2日已經好乾吓,手指㩒落泥度都唔係好濕,而且試過咁耐先淋一次水,但盤檸檬薄荷葉直頭謝哂,好在我勤勤咁淋番水隔幾日就企番身,所以唔敢太耐先淋,依家大概2-3日就淋一次,另外每星期加一次營養液咁。

珊瑚宮

nainaitze 發表於 17-2-3 18:57
謝謝賜教
想再請教吓,盤山茶花我11月買嘅,當時個店員已經叫我俾錢換大啲盤同加咗泥,咁依家我 ...
u 山茶要水,勿太多日日要淋水,最重要[蔬氣]多左的水會流出,3,6,9月加肥料,注意勿太多.

大宅

跌Lum = 有壓力

山茶花根特點: 無主根,多細根,根生得淺。根要濕潤同透氣,怕水浸。

落肥都要睇時間。茶花通常係開花後先至落肥。嗜酸類值物,通常只要好少肥,要避免太多氮。用盤種更要少肥!

仲有,轉盤之後一段時間唔應該落,要等根部重新適應,再次生長後先再施肥。

每種植物要求都唔同,唔可以一部通書睇到老。茶花係生長緩慢一類,一切都要慢慢黎。
本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

珍珠宮

2018復活節勳章

Dauntlessff 發表於 17-2-15 09:29
跌Lum = 有壓力

謝謝你呀
我之前問個店員,佢話一星期落一次開花營養液,4/5日淋一次水,咁我見2/3日個啲泥已經好乾,所以就淋水,依家睇嚟我唔可以成日落花肥,同埋之前有jm話可能係接枝無根嘅,但我見佢又好似有新嘅花lum標出嚟
請問綠綠地色尖尖地嗰啲是花lum嗎?

大宅

回覆 nainaitze 的帖子

應該唔係花,係葉。

茶花生長好有週期性。花係一齊開,開完就出葉芽。落哂花之後一排,葉芽就開始變長,出葉。呢個時候就係施肥時候。葉停止生長一排之後,就會出花冧,然後開花。開花期間,其實係茶花生長休眠期。

盤種茶花跌冧係好正常亦好簡單;因為園圃通常都係"種到老哂",即係種到個盤太細,先攞出黎賣。你留意下轉盤時,啲根已經生到去個盤邊頂住。轉盤時郁過的根,受傷影响吸水,有壓力咪跌冧。就係咁簡單。

本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

子爵府

開心吸收勳章

Dauntlessff 發表於 17-2-17 01:50
回覆 nainaitze 的帖子

應該唔係花,係葉。

Jm你好,我都種緊盆香水茶花,但望落好un,無樓主的山茶花咁多葉咁茂盛,請問點種先可以令佢生多啲葉同埋粗壯啲呢?謝謝~

首頁

尾頁

跳至