自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

kooba 發表於 17-1-31 00:54
我仔細d時都好似你個仔,身體弱,固執,社交非常弱。揍得好辛苦。不是自己有個這樣的孩子,旁人未必能明白。 ...
多謝你明白我,呢條路真係好孤獨好漫長。
你個仔而家好啲未呀?祝福你地!

大宅

pocoyo123 發表於 17-1-31 00:57
樓主, 政府支援訓練去到6歲就無,所以, 幼稚園剩下的時間應該無乜野支援比到你, 你搵小學有無選擇一些融合支 ...

我今個農歷年最大既功課就係要幫阿仔揀小學,我仲未有頭緒應該點揀?請問我係邊度可以睇倒間學校多唔多資源俾sen

話說,我最近去校網內既一間小學參加體驗日,校長淨係係度吹噓學校點樣發展資優方面,我唯有硬著頭皮問佢有無關於sen方面既支援,校長好冷淡咁答我教育局規定每間學校都有資源俾sen既,只會係放學後羅,畢竟呢類學生只係佔好少數,我聽完個心已涼了一大截,知道呢間學校一定容納唔倒我個仔

大宅

fairyfloss 發表於 17-1-31 00:59
樓主,加油,只有你的堅持才能幫到你仔仔。
感激!!!

大宅

irenelwl 發表於 17-1-31 00:41
回覆 DTfamily11 的帖子

我仔都係5歲2個月先係CAC確診, 讀主流, 我住北區個邊, 你住邊區?如果你要這邊的資 ...

多謝你先,我唔係住北區

大宅

MANNI1220 發表於 17-1-31 01:28
若果經濟允許,可以請個老師上屋企做治療,教埋你自己!而且吾使去外面咁頻撲,小朋友冇咁攰吸收也快!我 ...
有興趣,可否俾啲資料我?

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

坦白講,去到五歲幾,幼稚園同政府支援唔係好大,要確診到底係d乜問題,有無正式學名同分類都唔係最重要,只係你針對佢既情況搵番d適合既治療就好。
但最重要是要找一間包容高及支援大的小學,長遠最有幫助。

祝小朋友早日康復,媽媽加油!

大宅

bbcmp 發表於 17-1-31 02:05
請問有無唸過直接去搵精神科醫生做評估?其實我唔係好明點解家長們唔直接搵精神科醫生而去搵心理學家,因 ...
揾協康會係因為大路,多資訊。如果揾精神科醫生應該直接好多,但又唔知可以去邊度揾,請問可否提供一啲資料?
請問精神科醫生係咪都會同小朋友做一系列既測試去做評估的?

大宅

DTfamily11 發表於 17-1-30 20:52
阿仔已經5歲幾就6歲,黎緊9月會讀小學,究竟係呢段時間我仲有咩可以做去幫助個仔?

係協康會做左評估,係 ...

首先自閉症條界線模糊,除非好嚴重好明顯,因為資源關係,政府個評估有時候會搬龍門,尤其小朋友是高智能

政府小學通常只認政府評估
如果想上小學想有支援
快點去排多一次CAC評估

通常教會學校會包容D
如果讀私校直資小學
要有心理準備好快被人勸退

3月努力試開班
讀完會知道點樣處理呢D小朋友

加油

我是過來人

大宅

DTfamily11 發表於 17-1-31 02:32
揾協康會係因為大路,多資訊。如果揾精神科醫生應該直接好多,但又唔知可以去邊度揾,請問可否提供一啲資料 ...

兩邊都可以評
但精神科評完之後呢⋯⋯

大宅

ppyin 發表於 17-1-31 02:43
首先自閉症條界線模糊,除非好嚴重好明顯,因為資源關係,政府個評估有時候會搬龍門,尤其小朋友是高智能
...

請問“3月努力試開班“點解?

大宅

ppyin 發表於 17-1-31 02:45
兩邊都可以評
但精神科評完之後呢⋯⋯

請問之後點……?

大宅

回覆樓主:

你個仔係幼稚園度有無情緒問題,我因個女係自閉譜系,都見過好多心理學家,有d真係好唔得,有d都係照書講番比我聽,但每個小朋友發展有不同,有快有慢!我個囡升小一時,日日被班主任投訴,戒咗手機後,班主任話情緒好咗好多。

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好老實,我仔都係,剛6歲,今年剛轉S位,現在要揀小一
真係好清楚湊佢地有幾辛苦,幸運嘅係,我仔早發現,2年前已有訓練,佢嘅進步真係好明顯。。。。
我唔知佢係咪高功能,因一直老師,學校,訓練導師都覺佢智力高,學嘢好快,情緒,時間,生活技能處理得好好,只係語言,社交,邏輯性弱,但小一評估就出現佢係“有限智能”,可以讀主流學校,最好揀小班制,佢會讀得無咁辛苦
我現在壓力真係好大,好怕揀錯學校,但眼見佢能力真係唔似有限(連老師都話估唔到),真係好1516
佢係有好多固執嘢,好彩情緒佢處理到,學識先冷靜得同佢講道理(雖然有時佢d係歪理),總括搵到大家溝通其中一方法
湊個自閉症譜系小朋友唔易,隨時要同一時間處理好多佢嘅事,但過程幾辛苦都好,睇到佢地震進步真係乜都忘記晒
唔好點評我,電話睇唔到點評

翡翠宮

牛年勳章

據我所知,評估自閉應該係由精神科醫生先可以確診,要見政府精神科,可以由健康院、街症轉介,但應該要幾耐下。不過都建議排左先,因為有d學校只接受精神科醫生出既信。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

媽媽,首先你要冷靜…呢段時間可能你好迷失,會問自己點解個仔咁樣,自己做錯過咩令個仔咁樣…可能你會無啦啦喊…
我個仔4歲半同樣俾評有自閉,都係話屬於阿氏保加,當年我足足喊咗2個星期…冷靜過後,就係長期作戰。
你話你關注情緒問題,小朋友經常無故,小小事發脾氣;了解下呢d阿斯柏星既小王子,佢地好多時,心裡面已經有一套同地球人唔同既標淮,當其他(地球人)做唔到既時候,佢地唔明,又唔識表達,所以就發脾氣。
慢慢黎,慢慢提佢地,俾佢地知每人有不同…
另外,你試下申請"蕊展計劃",佢地有課程俾小學生去上,可能係好攰,因為要入到大埔教育學院(家下係教育大學),不過絕對值得上。
至於小學,你唔好怕醜,要直接問學校,有咩幫個小朋友,上堂會點處理?有無咩特別安排…
最後,你適時要休息;唔好迫自己同個仔太緊…無論佢係A仔定B仔,都係你10月懷胎生既寶界貝。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

DTfamily11 發表於 17-1-31 01:27

首先多謝你既熱心

咀嚼慢呢樣應該係感統問題,做訓練可改善的,唔好再罰佢冇飯食啦,因為佢都唔想的

大宅

DTfamily11 發表於 17-1-31 01:46
因為心理學家個詳細報告仲未出,仲未有轉介信,所以我都唔知道之後會有咩安排。我個仔評估完之後都要等成3 ...

我細仔系楊震做評估,有發展遲緩言語能力弱,6號做評估,17號就有報告俾我,其實好睇個心理專家個booking,當時佢知我好擔心,想過年前拎到報告,跟住望下佢個booking,話17號有時間見我,我0k就得了。
另外,揾下你住果區有無社區服務,例如小童群益會,聖雅各,聖公會呢D,佢地有好多堂上架,盡快去排服務上堂,會有改善。
我3個仔,大仔過度活躍專注力不足加讀寫障礙,宜家每星期都要去上堂。細仔就带佢去上親子班,盡快治療,上左堂好好多,自己又學到技巧。
加油,媽媽!
仲有,呢類小朋友,改變任何事前最好俾預告佢,等佢有心理凖備,你試下得吾得。出去上堂會認識到好多相同處境既媽媽,一齊傾下,可以舒緩下自己。

大宅

回覆樓主:

我大仔去年系街外既精神科醫生評估的,俾D遊戲仔做,就check到,大概$600左右。反而月頭系屯門醫院見醫生,問我阿仔日常表現,學校情況,聼完就話系了,仲問要吾要食藥添

伯爵府

請問各位,如果小朋友2歲10個月都未講嘢,會唔會有機會係自閉嘅一種?

伯爵府

樓主,首先唔好理專注力有無做評估呢個問題。
佢評估完話有又點?無又點?
有你就去做訓練、無就唔去做?
其實無論有無,你都可以自己同佢玩啲遊戲/做下訓練。

專注力可能只係伴菜,主菜係自閉問題。
其實每個自閉症都係獨一無異,以前會將某類歸納做阿氏保家,但其實界線都好模糊。
名唔係重點,重點你係要發掘佢內心既問題/標準。
食飯問題似口肌統感問題,佢發脾氣要睇下為咩事,慢慢了解再教佢面對。

到上小學,其實每間學校都係開下課後活動既社交小組、有啲有課後功課班(呢樣對高功能無乜用)、有啲一星期可能有一堂半堂有助理入課室幫下手(但要服務全班唔知幾多個sen)
搵間人數少啲既(佢高功能即學術好,都受學校歡迎既)

首頁
12345...12

尾頁

跳至