自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

男爵府

唔好太擔心住。
我細仔係中至嚴重自閉譜,但佢仲好細,得2歲半,已經排緊特殊學校。至於我大女,2歲幾時政府check係話佢言語遲緩,依家k2, 佢班主任話懷疑佢係自閉譜,其實我反而係懷疑我女係自閉譜多過我仔,因為我女係好多好執著行為,同到依家都訓練左成年,言語上係有改進但都仲唔可以講到好流暢,好多認知都未明。我打算再帶佢check.

男爵府

aloymom 發表於 17-1-31 00:51
我仔歲半時返健康院已懷疑有問題,依家已確診
佢返學食lunch,只會食飯+其中一樣餸
若轉了食麵/食第二樣餸 ...

請問有啲咩行為係1.5 歲返健康院會發現到

大宅

ccllmama 發表於 17-1-31 10:15
有醫生可以介紹嗎?

http://www.ucn.org.hk/index_m.php?c=contact_map#tsw
我系去呢個機構做的,天水圍區,不過通常要私家醫生既轉介信先可以見精神科評估的,果次我因為有屯門醫院兒童精神科的約期紙,所以可以免轉介信

大宅

MariaTsui 發表於 17-1-31 12:08
如果想知那間小學對sen有支援,做媽媽一定不可以偷懶,要逐間逐間小學打去問,如果有open day,就直接私下 ...
我有試過打電話去學校問,但答我問題既只係一個學校書記,仲要係似無乜能力果隻,簡單如我問佢搭巴士去佢學校應該係咩站落車都答唔倒我,唔通我要寫信去學校問?

翡翠宮

DTfamily11 發表於 17-1-30 20:52
阿仔已經5歲幾就6歲,黎緊9月會讀小學,究竟係呢段時間我仲有咩可以做去幫助個仔?

係協康會做左評估,係 ...

「我係佢阿媽,我看在眼內係睇倒阿仔同人有啲唔同,奈何身邊所有人都唔認同,包括佢爸爸,甚至認為我因為無耐性唔夠俾心機湊仔而揾一個出口,我要對抗周遭既壓力而堅持已見帶阿仔睇醫生做評估實在唔係一件容易既事」

同我的情況一模一樣~

大宅

megumiyu 發表於 17-1-31 06:48
咀嚼慢呢樣應該係感統問題,做訓練可改善的,唔好再罰佢冇飯食啦,因為佢都唔想的

...
多謝提醒,請問知唔知邊度有得做感統評估,而機構係可靠可信的?而家唔會咁罰個仔喇,果時係乜方法都試睇下邊樣work

大宅

小manman 發表於 17-1-31 12:41
「我係佢阿媽,我看在眼內係睇倒阿仔同人有啲唔同,奈何身邊所有人都唔認同,包括佢爸爸,甚至認為我因為 ...

我仲要在職單親媽,完全無外家幫。工作上已經好大壓力,阿仔成日有事我要請假已經受盡面色,工人又唔生性,3個月前走完一個,新黎呢個本身做野一無事處,做唔夠2個月又話唔做,最近仲要發現阿仔係自閉症譜系。我一個人真係兼顧唔倒咁多野,唯有要求前夫要幫手,點知佢完全幫唔倒手不特止,仲要出口術下下話阿仔係男家無表現咁差,仲要係度認叻,果下我真係被刺激到失控大罵,果下我真係想俾番個仔佢湊,但我真係唔忍心唔幫個仔,因為如果俾男家湊,佢地一定唔會發現,接受,面對阿仔係有病,佢地一家人最興認叻,最叻講"細路仔係咁架啦","細路仔唔頑皮你先驚"

其實我懷疑我前夫都有自閉症,啲症狀中晒,完全溝通唔倒,啲野講極都唔明...我真係好不幸,好命苦

大宅

DTfamily11 發表於 17-1-31 01:27

首先多謝你既熱心

升小學呢個評估系無做專注力 佢話主要做智力 我都問過佢

大宅

DTfamily11 發表於 17-1-31 13:13
我仲要在職單親媽,完全無外家幫。工作上已經好大壓力,阿仔成日有事我要請假已經受盡面色,工人又唔生性, ...

同道中人 我明你感受 加油一齊

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

DTfamily11 發表於 17-1-31 13:13
我仲要在職單親媽,完全無外家幫。工作上已經好大壓力,阿仔成日有事我要請假已經受盡面色,工人又唔生性, ...

邊個湊,邊個最清楚,有d嘢真係呃唔到自己
路一定係辛苦,行過咗,好日子總會嚟
唔好點評我,電話睇唔到點評

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Jessiest 發表於 17-1-31 09:48
唔好意思想問點解多數係男仔先有?
男女比例係4:1, 基因問題

男爵府

回覆 DTfamily11 的帖子

如果仔仔含飯,咀嚼方面有問過,應該係感統/口肌有問題我細仔有見開言語治療師同佢做訓練
如吹下波波,按摩下咀仔肌肉,咬下魷魚絲
我仔口肌好咗後食飯速度快咗

至於專注力,學校老師有冇乜嘢comment?
ADHD同自閉症係有啲特徵相似,因兩者腦部缺損嘅部分有啲係重疊咗
但兩者都係執行性功能(executive functioning)較弱,影響日常生活,包括計劃能力,認知彈性,情緒及行為控制,只係核心表現唔同
ASD嘅仔主要係計劃能力同認知彈性方面較差,所以一有轉變就較難適應,出現固執行為。
除了社交較弱,缺乏同理心,有重複性行為外,都可能會有ADHD嘅特徵,如衝動,注意力不足
ADHD嘅仔可能都會有ASD嘅問題,如唔識睇人眉頭眼額,但主要表現係行為控制較差(易衝動)同專注力問題(專注力其實有5種!若係ADD就專注力問題為主)

男爵府

你仔仔溝通技巧ok嗎?能否清楚表達自己?
有時小朋友發脾氣,可能係唔識表達自己嘅情緒同唔識解讀其他人嘅行為
可以先教小朋友認識不同的情緒,由最簡單開始,好似開心,唔開心,嬲
(因我仔比較弱,我有用上佢自己個樣嘅相片去教佢不同情緒同表達)
我自己慣咗平日同細仔講嘢時都會表達埋自己情緒
如今日媽咪同HC去咗迪士尼,媽咪好開心呀!

我都會幫佢evaluate 情緒
如平日我地坐巴士返學,但因錯過了巴士班次改坐的士
細仔發癲狂喊
其實開初我都唔知點解佢發癲
只好估佢行為背後嘅原因
- 想逃避,唔想返學?
- 唔想坐的士?
- 的士有陣味佢唔鐘意?佢覺得坐得唔舒服?
- 怕遲到所以緊張?

首先要俾佢冷靜先,只要佢稍為冷靜咗就讚佢,之後要盡快同佢evaluate 返個情緒同行為,否則過了時間佢可以已忘記咗或不想提起
我會攞返啲情緒卡出嚟問佢
媽咪見到HC頭先喊喎,點解呀?係開心,唔開心定好嬲?
等佢揀完
HC頭先好唔開心,係咪因爲唔想坐的士?
之後我會慢慢問,問到佢答到為止
要佢再repeat返成句句子
如HC頭先好唔開心,因為唔想坐銀色的士,想坐橙色的士

教佢表達自己係好漫長嘅路
但一定要堅持同行為consistent,唔好心軟
同要俾時間佢做,唔好心急
開初做到少少已要讚,逐步對佢有多少少要求
同要不停提點佢

以上係對我仔有用嘅方法,希望你都搵到對你仔仔有用嘅方法
如不介意可以繼續討論下,我都係trial and error咁不斷試

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Edelweiss88 發表於 17-1-31 12:27
點樣可以1.5 歳就發現到?有啲乜嘢蛛絲馬跡?
有無眼神接觸? 想要既野會點表逹? 識唔識用手指俾你睇? 語言能力, 興趣係乜?
我仔歲半就開始叫佢唔應, 以為聽力有問題, 健康院做聽力測試正常, 就向自閉方面諗, 2歲就評估為自閉, 我仔係高功能, 屬亞氏果類, 因早發現, 入讀s位至小學升返主流, 現在中一

翡翠宮

6歲尤德都應該排唔到

其實協康評估應該好準, 樓主去EK睇吓有無你果區有支援的小學吧, 我仔又係高功能,但早發現讀左2年S位, 出返主流, 佢大抽奬入左一間主流, 但我選攞左另一間更多支援的所謂寶校, 學校有心理學家跟進, 不少社交小組及治療, 而家升中一仍有社交訓練及言語治療

媽媽加油!

男爵府

我細仔5歲,讀緊幼稚園
我地依家唔係喺香港不過呢邊小學讀書壓力都大,亦係大班教學
呢邊冇乜支援,全部靠自己

呢一兩曾經有諗過返香港,所以有留意返香港的小學
大部分小學都唔想接收呢類小朋友
如果你仔仔係高功能,學術上冇問題
只係情緒超伏較大,咁學校可能易接受啲
政府有俾資助/官立小學俾錢買言語治療/ 職業治療service的
有啲學校會有啲TA協助小朋友
但學校點用呢筆錢又另一回事

如我返香港,居住地區有幾間熱門小學
我自己會避開熱門小學同想上位嘅學校
我覺得佛教學校包容性較高

男爵府

回覆 Edelweiss88 的帖子

我仔係唔講嘢(兩歲多先有意識嗌爸爸媽媽),唔聽指令,唔理人喺屋企就算有家姐哥哥,都唔係點同人玩
同玩嚟玩去都係嗰一兩樣玩具(玩車車)

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

DTfamily11 發表於 17-1-31 12:08
好多謝你琴晚咁夜都咁用心回覆我鼓勵我,感激!但我真係好迷惘,唔知點解阿仔既問題突然嚴重左好多,完全同 ...

冷靜d,我地逐樣拆解。
你呢個指示對佢地太深,同埋佢只係覺得你拒絕要求。試下:哦,做晒要做既野就可以睇。(等佢問你即係要做晒咩野)至於睇到幾時,就開機先至同佢講。
小王子們,對佢地指令一次唔可以過三個。
平時係姐姐湊佢?

子爵府

牛年勳章

樓主好欣賞你甘積極面對同幫個小朋友,但我知道有個媽媽吾接受個仔係中度智障,個小朋友今年p.2,完全吾明白對方說話意思,讀主㳘學校,校長見意小朋友轉去特殊學校讀,媽媽拒絕,話小朋友正常,只係各方面發展遲D,吾好歧視佢咼,學校揾左個社工跟小朋友,但冇乜用,我眼見小朋友情況越黎越差,只可以話,佢亞媽再堅持就害死小朋友

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

Edelweiss88 發表於 17-1-31 12:27
點樣可以1.5 歳就發現到?有啲乜嘢蛛絲馬跡?

阿仔個時同同齡唔同有分別得出。
行為上就固執一件玩具就要個件,
腳尖行,
玩車轆,排車仔,開關門,人多就喊,
唔説話,沒單字,唔望人。

再上網睇資料,8成半似,
到歲半返健康院打針,
同姑娘講見醫生,排cac評估。

首頁
34567...12

尾頁

跳至