自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友個袋比人偷左(包括電話同銀包),之前去WORKING HOILDAY係澳洲National Australia Bank開左個saving A/C 仲有錢係入面,張卡就係係銀包到,個e-banking username佢話唔記得,所以轉唔到錢過來,安全問題都唔記得,因為影左係電話,只係記得個PW,佢打過去澳洲,但比左全名個邊CS search佢話無佢紀錄check唔到,因為依家人就返左來香港好耐,電話同地址(澳洲)已經無用。已經疊埋心水過澳洲一次,直接cancel a/c 拎埋D錢出來(如果筆錢仲係到既話),但請問有無住澳洲既JM知道洗唔洗預約?同埋係咪即日可以完成?或者有無乜方法?因為佢要買機票,而且係個邊無人無物無地方住,乜都無。萬分感謝解答

男爵府

mrstangdorothy 發表於 17-2-4 23:56
朋友個袋比人偷左(包括電話同銀包),之前去WORKING HOILDAY係澳洲National Australia Bank開左個saving A/C ...

好多錢? 點解返香港前唔拎呢? 佢去左咁耐無理由搞唔掂住宿呢D小問題,驚就E左自己當初開戶D資料俾間bank,確實左無人挪用佢錢先投資机票吧

珍珠宮

王國教室勳章

Email/打電話去銀行叫reset password /username,有無報失?

大宅

回覆樓主:

只需要排櫃位同職員講想拎返曬所有錢就ok,不用預約,冇人排隊的話5分鐘搞掂,但首先要確保裡面有錢,所有野就算5記得可以拎住passport 同銀行卡去nab搞返

男爵府

mrslady 發表於 17-2-5 03:32
只需要排櫃位同職員講想拎返曬所有錢就ok,不用預約,冇人排隊的話5分鐘搞掂,但首先要確保裡面有錢,所有野 ...

張銀行卡就係無左,因為放左係銀包,只係passport會唔會唔得嫁

男爵府

Ashleycorina 發表於 17-2-5 02:06
Email/打電話去銀行叫reset password /username,有無報失?

打過電話,但個人話搵唔到佢AC,因為佢唔記得username又唔記得安全問題

子爵府

育兒性格勳章 BK Milk勳章

我而家人在澳洲都係用緊NAB
拎本passports 直接去拎錢就得
又或者你朋友去銀行俾完證明文件(passport)佢已經會俾返啲資料你
但完曬Working holiday 再買來回機票返嚟拎錢...你問吓你朋友將啲錢擺咗喺邊個account
如果saving嘅話就祝佢好運啦
i-saving 或者支票戶口都應該無事嘅

男爵府

NAB 喺HK有兩個branches, 可以打電話問下HK NAB可唔可以喺HK用passport 查番個戶口攞錢,唔駛特登買張機票番去。

或至少查吓有幾錢, 值唔值特登番去。

男爵府

HKNAB

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mrstangdorothy 發表於 17-2-4 23:56
朋友個袋比人偷左(包括電話同銀包),之前去WORKING HOILDAY係澳洲National Australia Bank開左個saving A/C ...

之前有無報失?因為怕個賊PayPass 用曬d錢..希望d錢仲響度...

去銀行分行直接去Teller cancel account 就得,記得要passport, 最好有之前登記既地址證明
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實點解唔打長途問清楚先?特登買機票過黎好似太冒險,萬一錢就浪費錢喇
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

panda1985hk 發表於 17-2-22 18:15
我而家人在澳洲都係用緊NAB
拎本passports 直接去拎錢就得
又或者你朋友去銀行俾完證明文件(passport)佢已 ...

係saving account呀 點都要飛過去嫁啦 好多謝你既解答呀

男爵府

Activehealth 發表於 17-2-22 18:29
HKNAB

佢去問過啦,hk branch只做投資同開户口,佢係海外account問題幫唔到佢 謝謝你呀

男爵府

goosema 發表於 17-2-22 18:46
其實點解唔打長途問清楚先?特登買機票過黎好似太冒險,萬一錢就浪費錢喇
...

佢打左無限咁多次,不過佢英文唔好,同個邊既人對答有點問題 雖然個邊有識講中文既聽電話,但次次打去個個人都唔係到,留左電話叫佢地個個中文同事返工打返比佢,佢地話唔會打國際電話,所以真係無辦法。 多謝你解答呀

首頁

尾頁

跳至