自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

我有咖啡精親戚話一般機啲咖啡都唔得,e.g. Delonghi,要專業cafe(成間店淨飲咖啡嗰種,不是s/p)水準又要平,反而Nespresso 仲ok,你可以去專門店試飲下先决定

水晶宮

Jayelle 發表於 17-2-8 12:54
我有咖啡精親戚話一般機啲咖啡都唔得,e.g. Delonghi,要專業cafe(成間店淨飲咖啡嗰種,不是s/p)水準又要 ...
妳意思係膠囊coffee仲好過用豆出嘅coffee... ... ...??

大宅

我日日飲咖啡, 飲過Nespresso ,我覺得勁難飲. 可能是個人口味不同.

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

pbpk03845784 發表於 17-2-8 13:14
妳意思係膠囊coffee仲好過用豆出嘅coffee... ... ...??

主要係部機嘅問題,好多普通機發揮唔到咖啡豆嘅應有味道,你可以試咗先衡量,我初頭都唔信,不過試咗又覺得真係幾好

大宅

Jayelle 發表於 17-2-8 12:54
我有咖啡精親戚話一般機啲咖啡都唔得,e.g. Delonghi,要專業cafe(成間店淨飲咖啡嗰種,不是s/p)水準又要 ...

無可能膠囊咖啡好飲過豆磨。。。
同埋膠囊好貴

侯爵府

plastic 發表於 17-2-8 13:18
我日日飲咖啡, 飲過Nespresso ,我覺得勁難飲. 可能是個人口味不同.

佢有D味係好騎呢,不過佢勝在多款,總有一款啱飲,而且方便快捷,性價比係高

侯爵府

hellojaja 發表於 17-2-8 13:26
無可能膠囊咖啡好飲過豆磨。。。
同埋膠囊好貴

豆磨一定好過capsule,不過部機嘅要求要高D,$3000 budget比較難

水晶宮

Jayelle 發表於 17-2-8 13:31
豆磨一定好過capsule,不過部機嘅要求要高D,$3000 budget比較難

DELONGHI ECAM22.110SB
想買哩部...UC買都係BELOW $3K... ... ...有冇咩ADVICE?? THX

HimDaddy    發表於 17-2-9 00:54

侯爵府

pbpk03845784 發表於 17-2-8 14:35
想買哩部...UC買都係BELOW $3K... ... ...有冇咩ADVICE?? THX
...

如我上述所講,我親戚比我嘅意見係:「delonghi d咖啡唔飲得」,你可以google下其他forum/ blog嘅意見,呢隻牌子未見太大支持

伯爵府

bufferzone 發表於 17-2-8 09:57
請問係邊買?

我唔喺香港買㗎,Sorry, 我冇講清楚 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

pippo7389 發表於 17-2-8 22:43
我唔喺香港買㗎,Sorry, 我冇講清楚 ...

唔緊要,唔該曬你

複式洋房

pbpk03845784 發表於 17-2-8 09:33
請問哩部是否用豆同粉都得 ??

係, 兩用, 不過我建議用豆,因為非常方便仲有,設計非常用心
我呢D每日飲6-7杯咖啡,先至明白點解方便同用心

唔係SALES,不過真心讚
我以前用呢部

(1)水箱在後面,入水麻煩,而且難睇到D水飲完未
(2)花太多時間磨咖啡,壓咖啡粉,倒咖啡粉,洗手柄
(3)間唔中要幫佢排氣

宜家用呢部,very good!!!

複式洋房

pbpk03845784 發表於 17-2-8 14:35
...
你見我聽到你可以用一半價錢買到,我都無抱怨,你就知道我係幾咁滿意部coffee maker

建議你去UK Amazon 買,因為英國都係三腳插頭,同香港一樣
https://www.amazon.co.uk/DeLonghi-Automatic-Coffee-Machine-ECAM22-110-SB/dp/B00400OMUK/ref=sr_1_38?ie=UTF8&qid=1486573252&sr=8-38&keywords=DeLonghi

水晶宮

Jayelle 發表於 17-2-8 17:55
如我上述所講,我親戚比我嘅意見係:「delonghi d咖啡唔飲得」,你可以google下其他forum/ blog嘅意見,呢 ...
THX...

水晶宮

HimDaddy 發表於 17-2-9 01:09
你見我聽到你可以用一半價錢買到,我都無抱怨,你就知道我係幾咁滿意部coffee maker

建議你去UK Amazon 買, ...
AMAZON 貴過UC咁多嘅...????

AMAZON - 427磅
UC - 268歐羅

大宅

回覆樓主:

多口搭嘴,
如果買super automatic,bean to cup嗰種,coffee bean 唔可以買太油嗰啲,medium roast嗰種比較穩陣,太油嘅豆喺成個煮嘅過程入面, 啲油會塞咗啲喉同brew head,耐咗啲咖啡會無味

男爵府

pbpk03845784 發表於 17-2-9 09:35
AMAZON 貴過UC咁多嘅...????

AMAZON - 427磅

多口搭嘴,其實Amazon 同computer universe 機可以係一樣,但價錢就差好多,我嗰時都睇左好耐,先係computer universe 買

男爵府

pbpk03845784 發表於 17-2-7 11:16
飲開coffee嘅jm們...有冇咖啡機介紹呀?? 唔想要膠囊咖啡機... ... ...thanks

*太貴就買 ...

有用nescafe

別墅

SAECO
聽講義大利人都愛

水晶宮

首頁
34567...9

尾頁

跳至