論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說早排收到姐姐通知 要遲三個月先返
我等唔切 怕等佢返最後又唔返!
如我想去入境處終止合約 請問終止合約日係幾時?同埋我有咩要注意?我已通知佢會取消合約

男爵府

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 noryhui 的帖子

放假前有無簽定文件唔返當自己resign?
如有簽, 你己可去入境處term 佢
如無簽, 你msg 佢, 強調你無批過3個月假期, 你過咗預定日子無回來已屬曠工, set 個deadline 叫佢立即回來, 唔返就就當佢resign

因爲乜都無係手就term 佢會解作「你炒佢」, 你要賠一個月代通知金, 當然佢人在菲/ 印會唔會追你錢係另一問題, 但你蝕章囉

大宅

piggymonkey 發表於 17-2-10 15:07

放假前有無簽定文件唔返當自己resign?

走個陣冇簽野 我唔打算比限期佢 佢冇返黎已經算曠工 咁我表格上的終止合約日要點填?謝謝!

男爵府

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回

1. 佢而家遲咗幾多日未返?
2. 填ID407e 終止合約, 寫放假後未履行承諾回來上班, 曠工多少天, 即時終止合約, 再去勞工處開file 追代通知金

洋房

信唔過喎, 你俾個deline自己好d

子爵府

noryhui 發表於 17-2-10 11:55
如我想去入境處終止合約 請問終止合 ...
話遲3個月返,已經好似部處玩嘢!
唔想返,咪話唔做,你都冇佢付!

但遲3個月,佢話請假,遲d, 你而家唔要佢,佢可能轉頭返黎叫你賠錢

要小心處理 ,樓上有jm 建議set deadline 要佢返,可以参考,要保障自己,唔好俾位佢入

水晶宮

細姐姐 發表於 17-2-10 19:15
話遲3個月返,已經好似部處玩嘢!
唔想返,咪話唔做,你都冇佢付!

同意! set deadline, keep whatsapp 对話。
萬一工人玩野, 都可以保障自己

象牙宮

noryhui 發表於 17-2-10 11:55
如我想去入境處終止合約 請問終止合 ...

工人回鄉, 十成九是一去不回。
尢其當你 預支, 預付 好多。
hold 年假, 人工, 有机會回來。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至