自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

星期一
中午,我仔開始嘔和痾,從學校接佐之後 第一時間去法國醫院(幾乎一飲水就即嘔)打了止嘔針。醫生話如果打完針再嘔就要返來醫院。驚會脫水。

夜晚八點幾,再去法國, 因為繼續嘔。
因為法國無急診,差唔多排佐兩個鐘仲未排到,我問姑娘可否給我仔看佐先,姑娘話要我自己問下一個病人,我喊住咁求嗰人(我知道夜晚來看個個都急,但嗰小朋友好明顯很精神,唔想給工人抱 要自己落地玩)嗰人反晒面咁話「我們個個都急啦」
見完醫生 醫生話脫水 要入院,但check佐好耐結果係無床位,只係給了轉介信。繼續打了止嘔針
我們用電話問晒所有私家醫生,只有山頂明德先有床位。鬼婆醫生,話可以唔入院都可以吊鹽水。3:00am 返到屋企
到星期二下午 5點,又再嘔
我們又去了法國醫院,結果又話無床位,但一定要入院,因為已經脫水⋯ 又係轉介信
繼續用電話搵有床位的私家,終於仁安有位⋯
即晚入院
到今日出院,住佐3晚4日
所有醫生 姑娘,都好有愛,態度好,手腳快!
(之前一直看開法國,第一次去仁安)

我兩個小朋友都無食輪狀疫苗,經歷過先識後悔,已經4歲,所以,好想同其他媽媽講只係政府疫苗 係唔夠的!(輪狀+病毒感染發燒 可以好嚴重)

亦都想同星期一夜晚法國看醫生嗰位媽媽講,做人唔好咁自私!輪後一個位唔係唔執輸!做人應該將心比心!

子爵府

其實 想問下一定要私家
當年我女 持續高燒
去到st Paul 排症 想入院 去到無床位
已經唔理甘多 去政府急症 唔再拖
去到已經好快安排入院 做checking

當然我知道私家服務好好

公爵府

jincaiyan 發表於 17-2-10 23:28
星期一
中午,我仔開始嘔和痾,從學校接佐之後 第一時間去法國醫院(幾乎一飲水就即嘔)打了止嘔針。醫生話 ...

小朋友有病個個都吾想, 既然間私家冇位你又咁急咪去政府急政囉!
你有 轉介信好快脆的,人地讓比你人情吾讓比你係道理,你話人自私你自己咪一樣自私,個個吾係辛苦病到死死吓都吾去睇急症啦,你咁開post鬧人!

bbbbb001    發表於 17-2-10 23:53

子爵府

bb準備10個月大,依家仲食唔食得輪狀疫苗?

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

jincaiyan 發表於 17-2-10 23:28
星期一
中午,我仔開始嘔和痾,從學校接佐之後 第一時間去法國醫院(幾乎一飲水就即嘔)打了止嘔針。醫生話 ...

唔好意思, 帶得小朋友夜晚排得急症. 一定是迫不得已, 有d小朋友好病都四圍貢. 外人睇唔出佢地其實好病㗎! 旁觀者看這件事, 我覺得人地讓是人情, 不讓也不可怪人自私. 佢又不是打你尖, 個個都緊張自己仔女先的

wcpcelia    發表於 17-2-11 16:37
momososo    發表於 17-2-11 00:58

子爵府

回覆樓主:

輪狀疫苗好緊要, 幾年前仔仔試過發燒去仁安,同佢照左xray肺有啲花, 安排即入院, 入院之後有輕微肚痾, 驗埋大便, 退燒出院後, 醫生打黎話中左輪狀, 問我係咪食左疫苗, 我話係呀!佢話食左所以減輕左病情, 所以依啲錢唔慳得

男爵府

唔比你先就係自私?我唔知咩情況 但帶得小朋友去急症就梗係有事啦

大宅

maggie196 發表於 17-2-10 23:51
bb準備10個月大,依家仲食唔食得輪狀疫苗?

唔食得,食左都冇用,8個月前要食哂3劑架

子爵府

cheiching 發表於 17-2-11 00:38
唔食得,食左都冇用,8個月前要食哂3劑架

可以last 幾耐枝疫苗?

伯爵府

回覆:好想讚一讚仁安醫院的姑娘(輪狀病毒的四日經歷)

我以為呢個情況即去政府係常識

定係因為可claim保險?

chelsea_meow    發表於 17-2-11 00:56
為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

侯爵府

人地比你先係人情,唔比你係道理。唔可以講人地自私。

珊瑚宮

回覆樓主:

仁安姑娘係好好架,對病人照顧周到,但院方好似唔知,要人哋為攞多少少花紅去寫自薦信比院長, 難得咁騎呢既管理層都可以有咁好既員工

男爵府

下次去政苦急症,政苦可能啲人粗聲粗氣啲,但政府醫咁多病人,唔會差得去邊!

大宅

如你認為小朋友嚴重到等耐少少都吾得就應該去急症室,如真係急症一定優先。
而在你前面個病人都係小朋友,夜媽媽都去睇醫生,應該都係比較嚴重,佢響父母心目中都係寶貝,同樣想醫生第一時間睇佢,你又點怪得人吾讓你。

男爵府

其實俾我一知法國無位會立即飛車去公立,公立一定唔會無位,如果真係緊急其實急症好快,我女中過諾沃克,狂嘔,半個鐘內有醫生睇,跟住又x Ray 又吊鹽水,好快已經上病房

大宅

skac 發表於 17-2-11 00:42
可以last 幾耐枝疫苗?

唔清楚丫

伯爵府

咁情況如果比我會拎住信去正苦急症,好過返屋企睇住佢脫水,出大件事就唔好了。

男爵府

陪月勳章

tommyxsarah 發表於 17-2-10 23:39
其實 想問下一定要私家
當年我女 持續高燒
去到st Paul 排症 想入院 去到無床位

幾年前同你一樣,晚上發高燒去st paul睇以為要入院點知又係話冇床位,只俾塞肛退燒藥同口服藥就打發我地走,講明再燒只應去急症,點知到半夜真係燒返同成個人不自主咁震,即刻入東區急症仲收左入院,醫生都算ok, 但姑娘同嬸嬸好惡,又唔俾拉簾,想靜靜地俾小朋友休息都唔得,好難頂

有買保險緊係想去私家醫院,但依家私家醫院啲兒科病床都好爆,唔似得幾十年前我細時有乜大病都可以入私家醫院

伯爵府

你最後一句將心比己應該同返你自己講囉,嗰位媽咪無打你尖係先過你就係先過你,咁緊急仲要怪人,又唔諗下自己完全無常識唔識得去公立急症室。

芭芭拉

首頁
12345...7

尾頁

跳至