親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我買左機票於17年聖誕去北海道, 22 (5 & 10 ), 之前從未去過有雪既地方, 今次去係主要玩雪
想請教以下行程你地覺得是否可行? 我知DAY 5 可能會好趕, 但又唔想搬住行李去登別住一晚, 所以最後選擇左DAY TRIP

住小樽 (暫想住HOTEL NORD OTARU)
DAY 1 - 約中午一點到千歲機場 -->叮噹館 --> 小樽運河

KIRORO

DAY 2 – KIRORO 雪場 (KIRORO)
DAY 3 – KIRORO 雪場 ( KIRORO)

住薄野 (暫時想住MERCURE SAPPORO)

DAY 4 – KIRORO 雪場 --> 薄野酒店CHECK IN -->狸小路

DAY 5 – DAY TRIP TO登別MARINE PARK(主要睇企鵝巡遊), 如果有時間想去埋地獄谷
DAY 6 - 瀧野鈴蘭丘陵公園
DAY 7 - 白之戀人工廠
DAY 8 - 機場OUTLET -->約五點幾機回程

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

BK Milk勳章

HippoStore 發表於 17-2-12 16:17
我買左機票於17年聖誕去北海道, 2大2小 (5 & 10 歲), 之前從未去過有雪既地方, 今次去係主要玩雪
想請教以 ...

小樽海洋館都有企鵝巡遊,唔使專登去登別呀

大宅

kmpurin 發表於 17-2-12 18:25
小樽海洋館都有企鵝巡遊,唔使專登去登別呀

呀?我以為登別同旭川先有,吾該曬你
我上網睇下先
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

瑪瑙宮

大廚勳章

HippoStore 發表於 17-2-12 20:00
呀?我以為登別同旭川先有,吾該曬你
我上網睇下先

如果同是即日來回。。。小朋友應like 旭川動物園多d,多動物看過登別。。。企鵝都好睇,特別如果有動物號坐

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

HippoStore 發表於 17-2-12 16:17
我買左機票於17年聖誕去北海道, 2大2小 (5 & 10 歲), 之前從未去過有雪既地方, 今次去係主要玩雪
想請教以 ...

你喺邊度訂機票?幾錢?我都搵緊機票

公爵府

seaheart88 發表於 17-2-12 20:13
如果同是即日來回。。。小朋友應like 旭川動物園多d,多動物看過登別。。。企鵝都好睇,特別如果有動物號 ...

贊成! 登別如果唔去地獄谷,浸溫泉,其實唔值得花時間同錢,佢個企鵝巡遊好一般,旭川動物園好睇d.

大宅

seaheart88 發表於 17-2-12 20:13
如果同是即日來回。。。小朋友應like 旭川動物園多d,多動物看過登別。。。企鵝都好睇,特別如果有動物號 ...
其實我唔打算去咁遠, 始終我地第一次去落雪既地方, 未感受過凍成點, 一心只係想去堆下雪人, 睇下企鵝 WALK SHOW, 岩先有位媽媽話小樽水族館都有, 所以我而家諗住留係小樽都可以, 如果無記錯, 之前你係其他POST 仲介紹過札幌的酒店, 請問你有冇小樽HOTEL 介紹呢?

大宅

alhkwok 發表於 17-2-12 21:48

你喺邊度訂機票?幾錢?我都搵緊機票
我訂大韓要轉機的

23 - 30 DEC, 2大2小 $19600

瑪瑙宮

大廚勳章

HippoStore 發表於 17-2-12 23:04
其實我唔打算去咁遠, 始終我地第一次去落雪既地方, 未感受過凍成點, 一心只係想去堆下雪人, 睇下企鵝 WALK ...

小樽站口dormy inn
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

seaheart88 發表於 17-2-12 23:08

呢間hotel 一般都房細,請問仲有冇其他選擇

瑪瑙宮

大廚勳章

HippoStore 發表於 17-2-12 23:44
呢間hotel 一般都房細,請問仲有冇其他選擇

宏樂園。。。。呢間一直係我想住。。。網上評語好掂。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

seaheart88 發表於 17-2-12 23:08

坦白說。。。。如果小樽。。。其實我會住返札幌。。。除非要住溫泉。。。因為盡量減少搬酒店,執行李
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

回覆 seaheart88 的帖子

不過以樓主的行程,覺得第一天到咗直入小樽,第二天早上(最遲一班應是 9:30am)可坐 Kiroro 的巴士入去 Kiroro. 可摼番多一程的火車或巴士及時間。

大宅

bblover123 發表於 17-2-13 00:13
回覆 seaheart88 的帖子

不過以樓主的行程,覺得第一天到咗直入小樽,第二天早上(最遲一班應是 9:30am) ...

去小樽主要想去運河睇景,岩先知小樽水族館有企鵝walk show ,甘吾駛去登別,可stay 多一晚係小樽,請問如果改為呢個行程,會比較好D嗎?

住小樽 (暫想住HOTEL NORD OTARU)
DAY 1 - 約中午一點到千歲機場 -->叮噹館 --> 小樽運河
DAY 2 - 小樽水族館

住KIRORO
DAY 3 - KIRORO 雪場 (住KIRORO)
DAY 4 - KIRORO 雪場 (住 KIRORO)

住薄野 (暫時想住MERCURE SAPPORO)
DAY 5 - KIRORO 雪場 --> 薄野酒店CHECK IN -->狸小路
DAY 6 - 瀧野鈴蘭丘陵公園
DAY 7 - 白之戀人工廠
DAY 8 - 機場OUTLET -->約五點幾機回程

大宅

小樽station去kiroro 係15:10
但之前有人分享過by taxi 去係4000-5000 yen ,甘我應該by taxi 去kiroro, 因為我2大2小去坐shuttle 都3000 yen 了

男爵府

其實如果一心想帶小朋友去睇企鵝,可以考慮即日來回旭川睇,有旭川動物園套票買,即日來回都ok 架!旭川動物園睇企鵝「正」好多!而且留意一下聖誕個期有無「動物園號」坐,小朋友見到會好開心架!
小樽我個人認為頂盡住一晚,因為小樽隨左睇運河外,夜晚成條街都好靜,無野行!所以建議出返札幌住!起碼可以夜媽媽周圍搵食。

瑪瑙宮

大廚勳章

ivy0121 發表於 17-2-13 09:53
其實如果一心想帶小朋友去睇企鵝,可以考慮即日來回旭川睇,有旭川動物園套票買,即日來回都ok 架!旭川動 ...

所以我寧願旭川。。。不同玩法。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

ivy0121 發表於 17-2-13 09:53
其實如果一心想帶小朋友去睇企鵝,可以考慮即日來回旭川睇,有旭川動物園套票買,即日來回都ok 架!旭川動 ...

請問旭川day trip 會吾會好hard 的?

大宅

HippoStore 發表於 17-2-13 13:19
請問旭川day trip 會吾會好hard 的?
我上網睇好多都會旭川day trip呀, 不過來回好似要3小時

瑪瑙宮

大廚勳章

Winwinbabe 發表於 17-2-13 14:55
我上網睇好多都會旭川day trip呀, 不過來回好似要3小時

每程個半小時其實可接受,我都係坐08:30動物號,回程普通車。。。你食埋晚餐回又得,在旭川aeon 上又好幾間食市。。。不錯的選擇。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁
12345...6

尾頁

跳至