論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

法例工人-請病假

勞工法例- 病假
勞工法例-未足12個月, 請病假,即使有醫生紙,僱主都可扣整日薪金.

http://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57g_whole.htm

工人請病假
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19343530
....勞工法例-未足12個月, 請病假,即使有醫生紙,僱主都可扣整日薪金.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 17-2-14 15:37
法例工人-請病假

勞工法例- 病假

好心唔好咁衰啦!

大宅

babymuffin 發表於 17-2-14 18:46
好心唔好咁衰啦!

咁如果你打工老闆話唔比你病假跟勞工法例?你鬧佢衰?比係人情唔比係道理,病假只可當你打工公司比你既benefits

大宅

歌莉泡泡 發表於 17-2-15 11:11
咁如果你打工老闆話唔比你病假跟勞工法例?你鬧佢衰?比係人情唔比係道理,病假只可當你打工公司比你既ben ...

我唔會做呢D賤公司

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你有無遇過工人一入門口就話暈, 帶去醫生度話無事. 但工人係話暈, 入急症, 又話無事. 但工人唔做野, 話病.

333s    發表於 17-2-15 14:00

象牙宮

babymuffin 發表於 17-2-14 18:46
好心唔好咁衰啦!

別亂鬧人啦。 套在人家身上。
其实好多雇主, 並不知道。 (公司做法) 它是合法。

引用:
BK 有打工仔在呷, 病假被 其HK公司..... ; 公司依 HK 勞工法例的。
工人病假..., 和 HK 打工仔公平, 對不?

知我所知, 政府外判並是如此。防止員工假病, 故意不工作。

** my past experienced.
初打工時, 病假 交醫生紙, 0 工資。(人事部不理有/冇醫生紙)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

babymuffin 發表於 17-2-15 11:33
我唔會做呢D賤公司

員工不滿, ... 可去勞工處告雇主/公司。
可以不做。

公司....合法而己。

理性討論交流者。

象牙宮

lily-of-valley 發表於 17-2-15 12:12
你有無遇過工人一入門口就話暈, 帶去醫生度話無事. 但工人係話暈, 入急症, 又話無事. 但工人唔做野, 話 ...

外傭最叻, 利用痛病, 暈.... 入急症。

就是為唔做野, 話病 ... 迫雇主炒佢... 補錢。

雇主, 醒目不足, 太過好人, 最易上當了。

真假, 真真假假, 故意可是工人的特性。

理性討論交流者。

複式洋房

333s 發表於 17-2-15 14:03
外傭最叻, 利用痛病, 暈.... 入急症。

就是為唔做野, 話病 ... 迫雇主炒佢... 補錢。

同意

大宅

babymuffin 發表於 17-2-15 11:33
我唔會做呢D賤公司

係囉 你唔比病假佢 佢都可唔打你份工,跟法律又唔岩唔跟又唔岩 咁要點?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

333s 發表於 17-2-15 13:57
別亂鬧人啦。 套在人家身上。
其实好多雇主, 並不知道。 (公司做法) 它是合法。
同意!好多工人心情唔好唔想做野就病!病左(詐病)唔做野起屋企食你住你,仲要出糧比佢,好多外傭雇主唔知一日果D係無薪。

象牙宮

yuyueng 發表於 17-2-15 22:04
同意!好多工人心情唔好唔想做野就病!病左(詐病)唔做野起屋企食你住你,仲要出糧比佢,好多外傭雇主唔知 ...

工人(詐病)好多外傭雇主唔知一日果D係無薪。=> 正是我想帶出問題所在之目的。
雇主, 須知事項。為了是全港雇主們。

轉貼一些有用之資訊性。值得大家知道。知多D。

** 並非評論, 討論良心雇主, 衰雇主。 (別get 错方向)
工人是自己的。評論別人, 對自己冇好處, 學識想問題!

理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 17-2-17 08:57
工人(詐病)好多外傭雇主唔知一日果D係無薪。=> 正是我想帶出問題所在之目的。
雇主, 須知事項。為了 ...

我就唔覺得自己衰喇,我打工無薪病假試過,有薪病假都試過...無薪交埋醫生紙都照扣,但唔交就扣double,有薪..公司寫到明係benifits.....有何不妥?

象牙宮

歌莉泡泡 發表於 17-2-17 09:53
我就唔覺得自己衰喇,我打工無薪病假試過,有薪病假都試過...無薪交埋醫生紙都照扣,但唔交就扣double,有 ...

無薪病假, 100% 完全正確。打工要明白勞工條例
曾都有過, 無薪病假, 有交醫生紙照扣。(的確係無返工) 怎照出糧? 公道D。

講真, 打工仔, 須明白老閭要求, 再深度D, 明白對方愛什么/想什么。
別和上司不合作。尽量合作D。上司/ 老板 愛面子嘛。 公司生存之道之一。

外傭 : 自己永是對的。错的都是你雇主。搞對抗, 故意, 黑面。自以為自己聰明過雇主
迫雇主屈服于佢? 並非任何雇主能接受由工人摆佈的

時刻 preparing 冇工人, 怎過日子。先可以不怕, 無工人用。
找代替, back up.

我老媽工人常表示佢的重要性, 佢放假, 老媽就過不了活。廁所發臭。
故意不洗浴室, 令它有尿味。你有計 je,

我只能每次有味, 沐坐廁, 令佢做更多, 拖干水。(以為雇主蠢?) oh no way la.

理性討論交流者。

象牙宮

幼稚園老師 份工 一> 跟足勞工法例

A。 幼稚園老師之假期。(假係無得自己安排幾時放
B。 病假 跟足勞工法例(即是醫生連續比 4日病假, 先至有薪
C。 膳食, 制服; (老師必須進食校內所提供的膳食。

幼稚園份工 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19403907
「啲人成日以為做幼稚園老師好好玩, 又多假(其實啲假係無得自己安排幾時放),
事實上呢行好多都好老細都好刻薄,
例如病假係跟足勞工法例(即是醫生連續比4日病假先至有薪
但係…幼稚園應該係醫院以外最多病菌既地方…所以老師成日都會病住返工),

學校資源有限但係又要老師做佈置同教具做到好真好立體(即係要自己比錢買啲貴材料),做左呢行十年,呢個老細算係極品, 呢個機構有十幾間幼稚園(但係有好多間用唔同校名,有啲係學劵,有啲唔係),一間既員工平均有30-40人

1. 員工制服要每季換,而且有分西裙同運動裝兩套—>每套盛惠$150到$250不等,必需經學校購買,如跟學校續約可退回部份費用 –> 專門店價錢,淘寶既質量

2. 簽約時強制性地人工以上另外比你$500,但係每個月要嘔返出黎集體訂學校嘅lunch,超級難食,有時個樣望落去似廚餘, 但係學校逼你一定要食佢啲野 , 因為無微波爐比你用, 而且唔比你出去買野食, 而且交稅時亦要比個$500的收入

打去勞工處投訴 –> 答覆 –>呢啲野你地簽約時你情我願,你可以唔簽
打去劉慧卿度 –> 答覆 –> 我地會幫你同腦細交涉 (會晤會保密)?
你唔出名我地交涉唔到, 就算我地保密,相信你腦細都會有辦法查到你係邊個搞事 (咁我地咪好無保障)咁你地考慮清楚先啦….真係好無奈….」

利申:本人曾於該分校(將軍澳站)工作。完全同上文之同工有同樣經歷,現在已離任。該校老闆曾於2015年下學期欲強制性推行$500膳食津貼行動,但遭老師極力反對!曾致電教育局,校方得知就取消此行動。

其後於新學年2015年8月合約中附加了膳食津貼的條款令每位老師必須遵從, 連不在校進食的外藉老師及自己帶午餐的員工均需要接受此方案。

校方亦不設微波爐使老師不能翻熱食物, 即使老師自己帶食物也不能在學校洗用過的餐具。 因此,老師必須進食校內所提供的膳食 (食物經常變壞)。其實老師如果留任根本別無他選。

該校幕後的老闆根本只懂商業,完全無教育可言。日後再分享。。。

理性討論交流者。

大宅

回覆 333s 的帖子

最初受僱的12個月內每服務滿1個月,便可累積2天有薪病假;之後每服務滿1個月可累積4天。
但累積得來的有薪病假都只係連續4日以上的病假要有疾病津貼!

即係如佢係病假一至三日,無論做12個月內還是12個月以上,都係無薪!

姐姐如果病到咩都做唔到,應該都幾嚴重! 其實都係留在家,如果少少唔舒服但有幫下手做基本野都唔使請病假掛! 搞掂咪俾佢入房休息下!

其實出面細公司好多都係咁,病假有錢係福利,無錢係正常!

子爵府

姐姐有無醫生紙有幾多日都無所謂,佢真係病咪比佢休息囉,有連續4日病假紙我都唔會只比4/5薪金,我一毫子都唔會扣佢,法例歸法例,有病好多時唔係姐姐想病,有時無須斤斤計較嘅。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔係斤斤計較問題, 如係炸病, 你咁緊張做乜?

333s    發表於 17-3-1 17:29

大宅

你好人係你既事、祝你工人可以係你呢個好雇主到打一世工,衣錦還鄉,生養死葬!

333s    發表於 17-3-1 17:29

公爵府

回覆樓主:

其實一般正常唔係特別差嘅工人, 冇話特別畀假或扣錢㗎喎,佢有唔舒服未有得佢休息囉, 一般都係一日半日啫, 佢都係人嚟㗎都會有病

首頁

尾頁

跳至