懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無媽咪好似我咁呀!
我近呢幾日無端端左邊pat pat 位置痛呀!連行步路都覺得痛呀!好似戚吓戚吓咁痛呀!係行到咁啱個個位就好痛咁呀!
可以點呀!有無人可以教吓我點做呀!!

大宅

me too, but i am 17w only...

珍珠宮

因為盤骨開始鬆,準備日後生bb,我果時都係咁,真係舉步艱難

複式洋房

我前一排都係咁, 又係左邊pat pat 位, 一行就痛. 後來去左睇e 生, 佢話係d神經線發炎, 開左d藥比我, 食左三日就無事lu

大宅

你係咪屬於瘦底? 我就係咁, pet pet 頂唔住個bb的重量.
你試下坐氣墊或水泡. 會好好多.

複式洋房

我生第一個時, 差不多4個月開始pat pat 痛,好似神經痛一樣,問過醫生同產前講座的姑娘都話係個肚/子宮開始大的原因,
無做任何野,到個肚再大d反而無事

我今胎早左有呢個情況,2,3個月已經有痛,同上次痛的情況一樣,我估係因為我個肚第二胎大得快,所以早左pat pat痛

令我更加相信呢個情況主要係因為個子宮大左,可能壓到一d神經而引起
我宜家3個幾月,痛少左

珍珠宮

不如你下次產檢時問下醫生啦,我果時醫生係話盤骨開始鬆準備生,不過他寫SICK LEAVE叫我在家休息

等待驗證會員

嗰啲叫坐骨神經痛,要休息同食葯(唔係普通止痛藥),我上一胎痛到要篤柺杖呀!
^o^

別墅

原文章由 lovebbb 於 08-12-19 19:09 發表
不如你下次產檢時問下醫生啦,我果時醫生係話盤骨開始鬆準備生,不過他寫SICK LEAVE叫我在家休息

我之前都試過有同樣既情形發生, 直頭痛到標眼水...普通科, 產科既醫生, 醫院既物理治療師...etc. 都係比左呢個解釋我~
之後我就做去左上產前運動班, 好有用, 做左幾日就冇晒事~
期間醫生都有開必理痛比我, 雖然佢話對bb冇影響, 但我都頂住, 一粒都冇食過mouth:

男爵府

我有咗之後有几耐就會啦.

前排仲好似嚴重咗, 問咗c+e生, 佢話可能係我冇飲奶, bb搶鈣, 會係最大舊骨到搶, 所以有咁情況.

因為唔知點解有咗後, 飲親奶都會痾(以前唔會的)所以冇飲奶. 聽完e生咁講, 飲低乳糖的奶, 有痾不但止, 仲連patpat骨痛都冇咗.

如果咁睇, 我個情況似e生講唔夠鈣吧

複式洋房

唔該各位媽媽!!!
原來我唔係唯一一個,仲要咁岩大家都係左patpat……我都係穩陣d,聽日睇醫生。
謝謝!!

複式洋房

我睇咗醫生啦!佢都係好似你地咁講呀!所以我都放心D,醫生都開咗3種止痛藥俾我食,但我都無食到呀!不過而家感覺好似無之前咁痛啦!希望過多幾日就完全唔痛啦!

別墅

我都試過
我petpet好厚肉的
持續左好幾個月
30週左右有一晚個bb轉得好西利
第二日就唔痛了
我估係bb個position壓住某個神經線....
bb轉左身就好好多

大宅

我同ppss一樣. 都係pat pat 痛到行唔到. 睇左醫生. 醫生話冇事. 因為多數係fit 住個坐姿而影響度d 血管同muscle. 醫生教多d行來行去. 係office. 有時間就行去飲下水, 去下toilet...唔好痴住張chair. 係屋企睇下tv都要行來行去. 依家聽左醫生話. 依家冇痛啦. 唔會起都起唔到身. 唔洗食藥. 你都試下. 不過如果情況嚴重當然要睇醫生啦..

大宅

呢d係坐骨神經痛
我由5個月開始已經痛,
不過到了8個月開始就無痛啦.
e加唯有忍下啦.
我果時都係咁的.
昨日2人行....今後3人行

複式洋房

我都覺得而家無咁痛啦!可以聽醫生話行多咗,我要提住自己唔好坐咁耐囉!坐得耐就要行吓。真係多謝大家既分享,我之前唔知真係好擔心,因為唔知咩事嘛!原來係好正常既!

複式洋房

Hi all,
I'm now week 34 and also have the same problem at my hip joint and around my pubic bone area. I almost cannot even walk properly. Whenever I sit, walk, or change position on bed, i can feel the pain. I cannot even lift up my leg which gives me a lot of trouble in daily life.
My doctor even said that I might need C-section otherwise it will make my muscles even worse if I go for natural vaginal birth.
Any of you have heard about this? I really dont want to have C-section.

首頁

尾頁

跳至