時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我覺得最尾果段講中晒心聲!
七警打人,判兩年ok
掉磚搞到警察爆血,判18個月服務令,公平咩?

現役阿Sir指判刑過重不公平 支持辱警罪立法

星島日報 2017-02-22 新聞

七名警員佔中期間毆打前公民黨成員曾健超被判入獄兩年,警察隊員佐級協會及警務督察協會晚上舉行特別大會聲援7人,大會在晚上9時後結束,督察協會主席稱有約33000人出席。有參與集會的現役警員陳先生表示,維護法治是每位警員的責任,但認為今次法庭判刑過重,指自己擔任警察20多年,從未聽過「襲擊致造成身體傷害」罪名被判入獄超過兩年,大部分是判守行為及罰款。

陳先生認為,今次判刑對執法人員來說太過重,太不公平。他形容現時社會氣氛惡劣,警員執法期間經常受到挑釁,支持辱警罪立法,相信雙方能夠有所收歛,緩和社會氣氛。

現役警員葉先生表示,現時警員在基層工作時遇到好多困難及掣肘,自己身同感受,希望大家能夠互相支持。他認同七名警員行為稍為過火,但認為要阻止暴行,需要基本的暴力。

((另外,現年67歲、退休已經13年的警員易先生就指,今次事件絕不公平,一般來說「襲擊致造成身體傷害」罪名多被判處監禁3個月,即使對方是警員,法律應該公平公正,惟在證供方面,當中有很多為法官主見及偏見。他又指,如果法庭判刑是公平的話,「個個都判幾年,我哋無聲出,但佔中份子就同情就輕判,唔需要坐監,咁就好唔公平」。))

翡翠宮

畀面勳章

kishibabe 發表於 17-2-23 11:03
法律應該公平公正,惟在證供方面,當中有很多為法官主見及偏見。他又指,如果法庭判刑是公平的話,「個個都判幾年,我哋無聲出,但佔中份子就同情就輕判,唔需要坐監,咁就好唔公平」。
完全反映了我的諗法
同我講香港法律係公平公義之前,請一班掌握司法大權的政棍同尊貴的司法大員先解釋:
為甚麼滋事者比執法者的判刑更重?
為甚麼滋事者可以輕判、緩刑,執法者要罪加十等?
為甚麼滋事者可以用動機、心理狀態來解釋為何犯事而且得到法官接納及輕判,執法者卻不能以作為求情因素?

日日是好日

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

如果審訊是公平的, 大家都唔會咁忿怒, 假髮人根據個人喜惡來判決, 高高在上, 大家無可奈何, 支持立法"辱警罪"

琴晚警察聚會, 惡政棍楊 On Q 指為非法集會, 係自己會場招待會員開大會, 有何不妥?
楊 On Q 外父都係退役警察, 自己把口唔收, 就等天收
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

伯爵府

就係審訊唔公平先唔順氣咋, 飛磚襲警果D唔係個個輕判, 七警判兩年其他市民一定唔會咁大反應

重有D人好似接收唔到人地講咩咁, 宜家係話判案不公,唔係話七警無罪囉, 我幾時有話七警無罪遮

(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Charitymami 發表於 17-2-23 11:41
如果審訊是公平的, 大家都唔會咁忿怒, 假髮人根據個人喜惡來判決, 高高在上, 大家無可奈何, 支持立法"辱警 ...
佔中79日係咪非法集會
淡淡的來, 好好的去 ....

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆:講中我心聲

支持辱警罪立法,相信雙方能夠有所收歛,緩和社會氣氛。

支持!

伯爵府

如果審訊是公平的, 大家都唔會咁忿怒, 假髮人根據個人喜惡來判決, 高高在上, 大家無可奈何, 支持立法"辱警 ...

我思疑佢同梁瓜有血緣關係,佢兩個神態,語氣同外表越睇越似樣

伯爵府

願望石 發表於 17-2-23 11:47
就係審訊唔公平先唔順氣咋, 飛磚襲警果D唔係個個輕判, 七警判兩年其他市民一定唔會咁大反應

重有D ...

鐵頭功吖喇

伯爵府

好好笑
fb有人話,佢地有無申請不反對通知書,係非法集會
我笑言,係psrc集會都要申請不反對通知書,咁學校每朝早會都要申請不反對通知書喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可能法官認為對家個個都係智障
會流住口水同個官講唔知掟磚係犯法....
天朗氣清

伯爵府

tinlong22 發表於 17-2-23 13:29
可能法官認為對家個個都係智障
會流住口水同個官講唔知掟磚係犯法....
...

你令我諗起異形

伯爵府

kishibabe 發表於 17-2-23 13:36
你令我諗起異形

係咪講

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

首頁

尾頁

跳至