自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

k2 , 學A-Z , 學數字 1-10... 念口簧 同 順著 就讀到 , 中間問 5 問8 抽字問 , 一唔順就唔認得...用字卡, 玩具 , 圖片 , 公仔書 ,自己手寫 ...... 冇一樣係記得認得... 日日教日日寫日日讀....吐血到想死...學校教的字冇一樣記得...D功課一寫即忘....幾時先到大...我都唔知點算好.... ( Ps :唔係怪獸, 學校已經教完最基本,開始緊詞語,句子..數字去到50...但係... 10-20...到現在都係 12 ,12...完全組織唔到....) 想死的是我....

更新 : 感謝! 感激! 各位的安慰, 我會放開, 放手一下, 希望快D等到個女突然開竅的一刻, 我亦都會關起耳朵唔再聽果D (乜仲未識呀) 的說話~~!! 我現在心安樂點了~~ 多謝大家~~!!:mother::mother:

侯爵府

catvicky 發表於 17-2-23 14:41
k2 , 學A-Z , 學數字 1-10... 念口簧 同 順著 就讀到 , 中間問 5 問8 抽字問 , 一唔順就唔認得...用字卡, ...

顏色同人物關系得唔得?

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

k2 , 學A-Z , 學數字 1-10... 念口簧 同 順著 就讀到 , 中間問 5 問8 抽字問 , 一唔順就唔認得...用字卡, ...

其實慢慢來,我個仔一樣K2, 千萬唔好令佢失去學習興趣,比多d耐性。加油。

男爵府

引用:k2 , 學A-Z , 學數字 1-10... 念口簧 同 順

原帖由 catvicky 於 17-02-23 發表
或者改變下方法,番畀啲耐心唔好放棄,加油

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

仲係4歲人仔,慢慢教啦,以你大人立場係覺得易,但對小朋友係唔易,生活化啲去教,唔好比太大壓力小朋友,迫得緊要佢會唔鍾意返學㗎。

男爵府

回覆 catvicky 的帖子

我果個K3了,A-Z仲要唸歌仔咁唸出黎,英文生子一個都認唔到
數目子都好差,次次唸到29就到70
我天天都嘔血中

公爵府

回覆樓主:

佢地突然又會做到㗎。所以唔駛日日 chur.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

明白你。
我都唔係怪獸, 但學校課程, 好多時已經跟唔上咁。(唔係名校)
我仔重要黎緊就升小一, 我都好擔心。

ANYWAY, 我自己成日同自己: " RELAX RELAX, 唔好PUSH佢, 唔好比較, 唔好太緊張, 佢總會學識既~"

加油媽媽!
Childhood is journey, not a race.

大宅

要字要形像化, 有d小朋友係認唔到要圖像代左先認到, 數字, 係街同佢認, 例如, 見到巴士就問佢咩數字, 我女3歲, 間中睇到佢識既字會話我知佢識, 要稱讚下佢等佢有興趣去認字, 日常中學習

男爵府

doris25 發表於 17-2-23 15:07
或者改變下方法,番畀啲耐心唔好放棄,加油

什麼方法,式樣⋯⋯一大堆教才......教到我跳制...

伯爵府

會唔會考慮出去上堂俾人教
有d真係對小朋友有d辦法,距地會容易d記得。

我前日貪得意帶左我仔去試堂認字班,距3歲,老師同距入房教距,'筆', '倘','豐',我今早問距距居然都記得曬,我又真係覺得好神奇。雖然我暫時未會同距上認字班,但我意思係外面有d真係有自己一套教學辦法,與其自己嘔曬血不如試下去上堂。

男爵府

是是但但 發表於 17-2-23 15:17
明白你。
我都唔係怪獸, 但學校課程, 好多時已經跟唔上咁。(唔係名校)
我仔重要黎緊就升小一, ...

有時教到喊...個女又唔開心又喊...但又怕教唔掂...日子一日又一日咁過....真的好灰...感謝有你們安慰~~!!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

k1...小朋友都未識a-z

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

大豬既老婆 發表於 17-2-23 15:21
會唔會考慮出去上堂俾人教
有d真係對小朋友有d辦法,距地會容易d記得。

會不會逼得太緊,或是少少少少咁教,我最近發現有時要玩住遊戲去認識D字或數字,小朋友會容易吸收。一次過要記咁多係好吃力。
另外我仔成日念口黃數,我早上兩星期買幅飛行棋(大大幅),玩下玩下比佢數。其實有好多方法去學習。

珍珠宮

雖然人人都話睇IPAD唔好, 但我女的確係YOUTUBE度學左好多英文!
唔講其他, 只講英文, 佢好細個開始睇, 起初我都係比英文卡通(PEPPA PIG果D), 後來佢自己係關聯度搵到D ABC SONG, 真係非常值得推介, 發音正確又郎郎上口, 我女好快就識晒26個字母的讀音及發音~ 佢D發音好到個個老師都讚佢冇香港口音~
LINK HEAR~
https://youtu.be/BELlZKpi1Zs

另外我覺得拼音都係好重要, 當佢識得開始拆字拼字的時候, 佢就會好自然自己拎起本書睇, 有D生字佢慢慢拼下讀下就會發現其實佢一早識讀同知係咩意思, 只係唔知點串, 識得越多字越鐘意睇書, 我女而家小一, 已經成日話要買書, 同埋每晚都有段時間係寧願唔睇唔玩IPAD都去睇書~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

我曾經都經歷過呢D 日子

不過我最後放棄左喇, 因為當時真係唔想迫佢, 佢果時係一教完就唔記得, 對住 D 圖晝係讀到個字, 但寫返個字出黎佢係完全唔識讀, 完全認唔到字, B 同D, P 同Q 都成日搞錯, 我自己教到情緒好差, 小朋友又唔開心, 所以我成個k2 都放棄教佢, 俾佢開心多一年喇

後來到佢K3, 我又開始日日教佢至少個半鐘, 不過我無迫佢喇, 反而佢catch up 得好快啊, 無論讀書, 寫字, 計數都好好, 我有時侯覺得小朋友未到"開竅" 的時間, 你點迫佢都無用

水晶宮

wcpcelia 發表於 17-2-23 15:28
k1...小朋友都未識a-z

下?我女&同學仔已經識,佢地都k1
you completed my life <3

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:教到吐血

我細仔都係K2,
佢同家姐亞哥好唔同,
大個兩個乖乖坐定定教咩學咩,
但細呢個完全唔接受正規/常規教學。
最初我都有d不知所措,
但慢慢明白每個小孩都有唔同特質,
我呢個仔好聰明,係一個自由人,冇得迫!
當我地由得佢自由發揮,
竟然發現佢不知不覺係日常生活當中學識好多嘢

當中包括A-Z, colour, 數字,shapes,
仲有好多詞彙!
佢經常俾到好多驚喜我地!

所以,有時作為家長點解會教到好錯敗?
因為我地對小孩有特定期望同要求,
如果我地放鬆d,小孩也有得著!
記住,要俾多d發展空間小朋友!
唔好同其他小朋友比較,
每個小孩都有個人特質!

加油!

jenniecatcat    發表於 17-2-24 01:26
小寶貝兒    發表於 17-2-23 16:40
elvina_lmk    發表於 17-2-23 16:02

男爵府

引用:回覆 catvicky 的帖子我果個K3了,A-Z仲要唸

原帖由 dororo 於 17-02-23 發表
回覆 catvicky 的帖子

我果個K3了,A-Z仲要唸歌仔咁唸出黎,英文生子一個都認唔到
千祈千唔好放棄呀,努力加油

侯爵府

xxamiamixx 發表於 17-2-23 15:43
下?我女&同學仔已經識,佢地都k1

每個人個步伐都唔一樣, 點解要比較, 我個小朋友都係K2 先識a-z , 又唔代表佢學習有問題, 呢d 野遲早都識架喇

首頁

尾頁

跳至