跳至

首頁

尾頁

大宅

亞b 6個幾就黎7個月啦, 都仲未識爬同自己坐. 使唔使教下佢呀?

大宅

順其自然啦!唔駛太擔心...
我bb都就快7個月,都係未坐得穩[但佢企到一陣,又可以自己撐起身,當然要大人"磅"住,但全部佢自己出力],同埋佢都唔爬....
我大仔之前都係唔爬,到一歲多d就企起身學行,唔係一定要爬的....

大宅

原文章由 mamaSTONE 於 08-12-22 05:53 發表
順其自然啦!唔駛太擔心...
我bb都就快7個月,都係未坐得穩[但佢企到一陣,又可以自己撐起身,當然要大人"磅"住,但全部佢自己出力],同埋佢都唔爬....
我大仔之前都係唔爬,到一歲多d就企起身學行,唔係一定要爬的.... ...

哦............原來唔一定要爬架, 咁都冇咁驚. thanks.

大宅

我囡囡,,,又係未識爬,,,但自己成日係床到扶野行黎行去...

大宅

我b就快8個月, 未識爬又唔鍾意趴 , 鍾意企, 都唔知點算 , 爬對bb四肢及腦部發展係非常好 , 究竟可點做

大宅

原文章由 vitasoy910 於 08-12-22 16:31 發表
我囡囡,,,又係未識爬,,,但自己成日係床到扶野行黎行去...

已經開始學行啦........

子爵府

我bb識坐,但仲未識爬,而家都會俾佢趴o係度多d~

複式洋房

我個都唔知算唔算爬; 佢轉身完全冇問題, 對腳夠力"young", 但對手就support唔倒個身, 個頭"呂"落地, 都叫"蠕動"倒少少...

咁係咪爬呢????

子爵府

學爬係好重要架!
我聽兒科醫生講,爬係可以刺激腦部發展,同手腳協調,空間感知等...而且太早企,對雙腳的發育唔好,
聽聞有八成有讀寫障礙的小朋友,小時候就係無爬過,就直接企。
初時我都唔知道,仲俾阿b企,o個時佢未夠六個月,可以靠住沙發,雙手拎住牙膠企得好穩tim,點知係唔好架,
聽完醫生講,而家我唔俾佢企,就教佢爬,只係一個星期左右,佢就可以爬到幾下,但個肚腩就仲未離地,要繼續鼓勵佢多d至得呀!
大家可以用d新奇的東西(唔一定玩具,但當然安全啦)引佢,唔可放咁遠,又唔好放太近佢一伸手就拎到,咁佢就好易學到,大家試下啦!

大宅

原文章由 catmervin 於 08-12-25 01:41 發表
學爬係好重要架!
我聽兒科醫生講,爬係可以刺激腦部發展,同手腳協調,空間感知等...而且太早企,對雙腳的發育唔好,
聽聞有八成有讀寫障礙的小朋友,小時候就係無爬過,就直接企。
初時我都唔知道,仲俾阿b企,o個時佢未夠六 ...

哦............唔該你呀, 等我都試下先.

男爵府

我個B都係咁樣爬, 個樣好攪笑, 好似條蟲咁, 我估佢慢慢可以用膝頭爬, 你得閒可以教下佢, 有時我教完佢都爬到一兩下, 但佢有佢的方法去向前, 你放D物件俾佢攞就多D動力架啦!

原文章由 Greece 於 08-12-24 21:25 發表
我個都唔知算唔算爬; 佢轉身完全冇問題, 對腳夠力"young", 但對手就support唔倒個身, 個頭"呂"落地, 都叫"蠕動"倒少少...

咁係咪爬呢????

大宅

我個仔都係岩岩8個月先叫做識爬,不過佢係向後爬囉!坐都仲係唔識,今日仲衰,要佢自己坐一陣都唔得(除左坐bb車,學行車,餐椅外)企佢就一時時啦!不過佢唔係好鍾意企囉!

複式洋房

My little baby sit well but can't climb. Keep relax lar. No problem. I have confident my baby will learn later.

男爵府

我個b 都唔識爬亦唔鍾意爬, 我估佢遲d 會直接學行而唔會爬, 因為佢爸爸細個都係唔爬架.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我係淘寶網買左大地墊, 阿仔唔係好鐘意爬,
反而放佢在木板地, 佢就爬得好活躍, 就算在大地墊上, 都要爬出木板地度玩, 地下凍冰冰, 激死我!

首頁

尾頁

跳至