親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

已訂機票,7月16日晚到達,7月31日早上回港。
實際有14日玩,不會自駕,打算買pass搭上青森、函館、北海道等,因時間充裕,想請教有咩地方好玩又順路?
同老公及兩個小朋友去,11歲同16歲。

男爵府

Kanax 發表於 17-2-25 00:29
實際有14日玩,不會自駕,打算買pass搭上青森、函館、北海道 ...

八戶魚市場

大宅

實際有14日玩,不會自駕,打算買pass搭上青森、函館、北海道 ...

您好,我們都是一家四口也考慮14天曰本全國遊,你訂左全國pass未?大家交流下

男爵府

--得得B-- 發表於 17-2-25 17:25
八戶魚市場
謝謝好介紹!原來在青森,是否應去那兒吃午飯?
順便看看其他介紹,還有果園採摘體驗,有很多選擇,不知哪個較好、較容易去?

男爵府

DearDaniel 發表於 17-2-25 20:56
您好,我們都是一家四口也考慮14天曰本全國遊,你訂左全國pass未?大家交流下
...
你好!你地全國遊即係去咩地方?
我地打算買JR東日本・南北海道鐵路周遊券,26000日元。

大宅

Kanax 發表於 17-2-25 22:34
...

我們打算由九州玩上北海道,主打是玩九州和北海道的遊點,正考慮買全國pass(好貴)定內睦機⋯若JR pass就可能由九州上大阪再上北面,具體還在硏究中

男爵府

Kanax 發表於 17-2-25 22:31
順便看看其他介紹,還有果園採摘體驗,有很多選擇,不知哪 ...

八戶市場係八戶, 不在青森市, 我上次係冬天去, 無去果園。

另仙台去松島環島遊已不可以餵海鷗。 我訂了南三陸一間溫泉飯店是可以在房間內餵海鷗, 小朋友興奮到餵了兩日。

老實說東北對小孩說是比較悶 , 主要睇風景。

男爵府

DearDaniel 發表於 17-2-25 23:22
我們打算由九州玩上北海道,主打是玩九州和北海道的遊點,正考慮買全國pass(好貴)定內睦機⋯若JR pass就 ...

若主打九州和北海道, 一定係坐內陸機(除非你是新幹線迷)

利申: 大阪內陸機上, 函館新幹線落東京, 中間留青森, 八戶, 盛岡, 仙台, 主力坐新幹線

男爵府

Kanax 發表於 17-2-25 22:34
...

呢款pass 抵玩。

男爵府

順便看看其他介紹,還有果園採摘體驗,有很多選擇,不知哪 ...

青森市內都有個小小魚市場, 特色是勝手丼。 小孩自己去買喜歡魚生片, 放在白飯上, 自製丼, 好玩, 但唔平

男爵府

另外這邊無嘜人會去東北, 去香港討論區多好多野睇,我上年去, 問過有沒有人去過東森雪牆, 無人覆

男爵府

--得得B-- 發表於 17-2-26 07:46
呢款pass 抵玩。

不過呢張用幾日?唔夠用!我本來都打算東京出入, 新幹缐上北海道,但我只有9天,最後買直航札幌算

男爵府

brima 發表於 17-2-26 10:28

不過呢張用幾日?唔夠用!我本來都打算東京出入, 新幹缐上北 ...

呢款係計使用日數, 比較靈活。 我係一通青函新幹線就去, 呢款pass 都未出, 焗用全日本7日pass (全日本係連用)

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

--得得B-- 發表於 17-2-26 07:50
青森市內都有個小小魚市場, 特色是勝手丼。 小孩自己去買喜歡魚生片, 放在白飯上, 自製丼, 好玩, 但 ...

應該係呢間?
青森魚菜センター
http://www.aomori-ichiba.com/nokkedon/

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

--得得B-- 發表於 17-2-26 07:56
另外這邊無嘜人會去東北, 去香港討論區多好多野睇,我上年去, 問過有沒有人去過東森雪牆, 無人覆:igive ...
自從福島之後,有好幾年都無人去東北,連旅遊書都停左好多年無出,
係呢一兩年先有番東北旅遊書

珍珠宮

DearDaniel 發表於 17-2-25 20:56
...
其實14日要全國既話應該係好打卡既行程,只係一個九州都唔可能用14日玩得曬。

如果只係主打九州同北海道,
建議你都係內陸機比較好,
由九州坐鐵去到北海道差唔多要一整日,廿小時以上既車程

珍珠宮

我之前都係玩東北,15日,由東京入,最遠去到青森,玩番落黎東京,
順路有去鬼怒川、日光、草津等地方。
雖然有幾日都係自駕,不過大部份都係鐵路,
同埋唔自駕既地方其實都有公車去,
只係要花時間等下車咁。
有好幾日都去左睇祭典,
不過唔睇祭典其實個到本身都好多野玩。

我有寫遊記,要唔要 pm 比你睇?

珍珠宮

青森萍果出名,可以去萍果園,不過你個期比較麻煩,好多萍果園都要八月先開始比人摘。
你可以參考下呢個睇下你個期邊到有乜野摘:

http://www.rurubu.com/season/autumn/mikaku/list.aspx?KenCD=02&sc=2

http://www.jalan.net/theme/mikakugari/rinngo/05.html

公爵府

shinku 發表於 17-2-26 11:52
自從福島之後,有好幾年都無人去東北,連旅遊書都停左好多年無出,
係呢一兩年先有番東北旅遊書
...

無錯。我上年暑假去東北,都唔易揾書,呢邊都無咩人講。最後都係去背包嗰邊揾料。好在當時主要睇祭典,無咩其他特別行程。近排見書局多返d 東北嘅書。

公爵府

其實14 日玩東京、東北同北海道一d 都唔鬆動。俾我就放棄東北,等下次夾好東北夏祭先再去。

首頁

尾頁

跳至