想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日睇中醫,個老醫師成日話我好差,懷疑我自己本身係咪唔足月出世,所以咁差。
醫師叫我要食多啲飯,本身唔鍾意食飯,但我都會食。
不過佢話我身體唔好,就算有都...我聽唔落去,只係好唔開心。本身經期唔好都知自己難有,聽到佢咁講更加難過。

大宅

swim_april 發表於 17-2-25 21:51
今日睇中醫,個老醫師成日話我好差,懷疑我自己本身係咪唔足月出世,所以咁差。
醫師叫我要食多啲飯,本身 ...

早瞓,早起身,做運動,食中藥,好快好返

大宅

回覆樓主:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19265850

大宅

franchoi 發表於 17-2-25 21:56
早瞓,早起身,做運動,食中藥,好快好返

我本身好早訓,11點已經訓。
醫師又叫我唔好運動,因為本身氣唔足夠,如果運動用左啲氣,自己更加冇氣。
又話唔好食生果,我日日都會食生果,我以為咁係健康,已經唔係凍食,又唔食所有生冷野。
日日唔係飲藥就桂圓黨參南棗水。同事都話我怪。
都係好似咁。
所以我都唔知仲可以做咩。

大宅

lifeishappy 發表於 17-2-25 21:58
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19265850

多謝你。我都試左浸腳啦。
不過唔太密,可能試下日日浸啦。

大宅

swim_april 發表於 17-2-25 22:21
醫師又叫我唔好運動,因為本身氣唔足夠,如果運動用左啲氣,自己更加冇氣。
...

多數生果都唔食得,太涼。得蘋果可以試下。仲要下午四點前食。

瓜類的蔬菜唔食得,太涼。

大宅

回覆樓主:

我睇左好幾年中醫都話我血虛,我最大問題係腰骨易攰同易痛,醫師話腰骨唔夠力,好難陀。即使有,都容易冇左/陀得好辛苦。所以佢要我一日最好食到3餐,早餐仲要食飯。我跟唔到一日食3餐,不過早餐我就迫自己食飯,又真係冇咁易攰,腰骨都好左好多,冇再痛

大宅

回覆樓主:

生果反而係士多啤梨同檸檬唔食得,檸檬茶一定要stop
所以我只係食橙,香蕉,牛油果ja

大宅

dddappp 發表於 17-2-26 01:33
我睇左好幾年中醫都話我血虛,我最大問題係腰骨易攰同易痛,醫師話腰骨唔夠力,好難陀。即使有,都容易冇左 ...

佢都係叫我早餐要食飯,但我跟唔到,而家自己改食粥,佢話粥都可以,不過好麻煩,公司唔太俾係個位食野,我有時早到起身先食到。
我想問你一餐食幾多飯?

大宅

dddappp 發表於 17-2-26 02:10
生果反而係士多啤梨同檸檬唔食得,檸檬茶一定要stop
所以我只係食橙,香蕉,牛油果ja
...

我都係食蘋果、橙、牛油果。
但醫師話都唔得。
但我明明見人地話,排前食蘋果,排後食橙、奇異果。
仲有,我有量體温,我今個月體温冇高低,一路係某一個水平,我覺得自己冇排,但醫師又話叫我唔洗理體温。
總之好似冇希望咁。

大宅

dddappp 發表於 17-2-26 01:33
我睇左好幾年中醫都話我血虛,我最大問題係腰骨易攰同易痛,醫師話腰骨唔夠力,好難陀。即使有,都容易冇左 ...

呢個姿勢幫到你,hold 住20秒,記得左右換腳。

大宅

畀面勳章

swim_april 發表於 17-2-25 21:51
醫師叫我要食多啲飯,本身 ...

其實有九成中醫師都會話人氣血虛,什麼血氣不足呀,脈弱所以唔需要太擔心

大宅

swim_april 發表於 17-2-26 08:35
佢都係叫我早餐要食飯,但我跟唔到,而家自己改食粥,佢話粥都可以,不過好麻煩,公司唔太俾係個位食野, ...

我一餐食1碗飯ga, 早餐一定要食
我個醫師强調要飯,粥都唔夠好,話粥水易飽肚wor不過我諗返,我阿婆阿媽嗰代,真係餐餐食飯,嗰時好易有好生得ga

大宅

franchoi 發表於 17-2-26 08:45
呢個姿勢幫到你,hold 住20秒,記得左右換腳。

呀呀!我真係有做冇時間做運動當拉下筋都好

大宅

swim_april 發表於 17-2-26 08:38
我都係食蘋果、橙、牛油果。
但醫師話都唔得。
但我明明見人地話,排前食蘋果,排後食橙、奇異果。

我覺得生果點都係要食下,我前前後後睇過4個中醫都冇話唔食得生果wor, 係酸嘅唔得,會酸親子宫,所以檸檬,白提子,西柚等等都唔ok, 連最愛飲嘅VLT都唔掂得

大宅

swim_april 發表於 17-2-25 22:21
...

我都係血虛,寒...
由bb 開始到3個月後,我就冇再食奶,所以醫師話我先天不足...
做女時又唔識去幫自己補下身體... 就算夏天,手腳都係凍冰冰...
每星期都會做4-5日運動,戎左凍野,
醫師叫我可以食生果,但只係食蘋果,番石榴... 橙一定唔可以食。
食多d紅蘿蔔,一個月最少飲兩次鹿茸,可以食阿膠幫補下....
發覺到左30歲,月經量少左,我結左婚3年,今年先開始計劃生bb.... 但發覺好似好難咁,唔怪得知d人講有仔趁嫩生... 我終於明白

大宅

PPKS 發表於 17-2-26 12:27
我都係血虛,寒...
由bb 開始到3個月後,我就冇再食奶,所以醫師話我先天不足...
做女時又唔識去幫自己 ...

我都係。而家好後悔細個冇好好調理。
我由細到大都經期經量唔正常,但冇理。
我而家聽佢咁講覺得好傷心。

大宅

dddappp 發表於 17-2-26 12:10
我一餐食1碗飯ga, 早餐一定要食
我個醫師强調要飯,粥都唔夠好,話粥水易飽肚wor不過我諗返,我阿婆阿 ...

咁你返工點食呀?同埋淨白飯呀?

大宅

dddappp 發表於 17-2-26 12:19
我覺得生果點都係要食下,我前前後後睇過4個中醫都冇話唔食得生果wor, 係酸嘅唔得,會酸親子宫,所以檸檬 ...

我覺得最多話唔好食寒果啲水果。冇諗過蘋果都唔得。
以營養角度係咪應該都要食下。
因為佢係老中醫,所以好似好權威。
之後我係佢仔女睇,佢地又冇講咩。佢仔女果個時間唔得閒所以佢睇。

大宅

swim_april 發表於 17-2-26 12:53
咁你返工點食呀?同埋淨白飯呀?

夜晚煮定一碗飯,朝早起身整返熱
有餸ga, 就咁白飯應該會食到咀都歪埋
有時整下炒飯,隔下冇咁悶

首頁

尾頁

跳至