跳至

首頁

尾頁

大宅

如題... Thank u :)

大宅

緊係31網啦!31網有st.mary,油天, 32網最勁都係協和&大角咀天主教....

大宅

請問你地小朋友幾大呀? 是否今屆 ?

我囡囡今年k1, 所以仲未開始諗....

請問你小朋友最后選咗邊間?
你地怎樣選小学? 会否選誇區? 可否分享心得, tks

原帖由 sara 於 09-1-6 10:02 發表
緊係31網啦!31網有st.mary,油天, 32網最勁都係協和&大角咀天主教....

大宅

我個女小一啦! 佢讀緊直資,因為覺得直資彈性大d!
我個女本來讀真光幼稚園,可以直升小學,所以hold住真小&參加大抽獎抽新油天(海泓道),不過後來決定讀直資,就give up左大抽獎啦......

原帖由 AnitaHo 於 09-1-21 12:53 發表
請問你地小朋友幾大呀? 是否今屆 ?

我囡囡今年k1, 所以仲未開始諗....

請問你小朋友最后選咗邊間?
你地怎樣選小学? 会否選誇區? 可否分享心得, tks

...

大宅

原帖由 sara 於 09-1-24 18:08 發表
我個女小一啦! 佢讀緊直資,因為覺得直資彈性大d!
我個女本來讀真光幼稚園,可以直升小學,所以hold住真小&參加大抽獎抽新油天(海泓道),不過後來決定讀直資,就give up左大抽獎啦......

...
多謝妳嘅回答呀, sara :)

另外, 我有d 問題想請教妳 :
a) 請問妳 31 & 35 校網嘅小學 , 會唔會差過34 校網好多呢 ?
b) 如果只係比較 31 & 35 校網 ... 邊個網比較多好d 嘅學校呢 ?

因為我哋諗緊遲d 想搬去奧海城 or 黄埔 or 何文田住呀 .... 老公叫我睇吓邊區校網好d , 我知道當然何文田 34 網好d, 但平時出入買嘢又好似冇咁方便喎 ( 始終住大屋苑會方便好多 ).... 另外又怕 奧海城 or 黄埔好住, 但如果校網差34 好多就好似害咗囡囡咁 :( ...

希望妳比d 意見我吖, 唔該哂 ~ :loveliness:

大宅

其他區我都唔太熟,所以答唔到你呀!

原帖由 MuiMuiQQ 於 09-3-3 12:29 發表

a) 請問妳 31 & 35 校網嘅小學 , 會唔會差過34 校網好多呢 ?
b) 如果只係比較 31 & 35 校網 ... 邊個網比較多好d 嘅學校呢 ?

因為我哋諗緊遲d 想搬去奧 ...

大宅

噢, 明白..... 唔緊要啦, 唔該哂 :)
原帖由 sara 於 09-3-4 09:35 發表
其他區我都唔太熟,所以答唔到你呀!

複式洋房

sara

我想問下梳亞道係唔係油天個校網呢?唔該晒~

民房

請問,如果我住32網可唔可以申請31網d學校呢? 同係油尖旺區

大宅

好媽媽勳章

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=1505

可以查看校網有什麼小學!

大宅

畀面勳章 陪月勳章

原帖由 whitepapper 於 09-6-9 11:36 發表
請問,如果我住32網可唔可以申請31網d學校呢? 同係油尖旺區

小學校網分得比較細,所以係唔可以的!

中學就會係同一個網嘞!

大宅

畀面勳章 陪月勳章

原帖由 MuiMuiQQ 於 09-3-3 12:29 發表

因為我哋諗緊遲d 想搬去奧 ...

34硬係最好啦!

如果31同35比較,似乎31好啲!

其實每一區都一定有幾間好學校,我會考慮埋升中校網,同居住環境質素。正所謂地靈人傑,如果無咩活動空間,休憩設施,文娛配套,咁成長就唔夠健康了!

首頁

尾頁

跳至