自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你老爺講得啱,有重金屬同極高抗生素,所有病咗食極藥都唔好,我哋都戒晒, 生熟三文魚都唔食

ada0707    發表於 17-3-1 22:18

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

sarahwong420 發表於 17-3-1 00:18
甘有咩魚安全D, 又少d 骨呢?? 請推介。我好迷茫... 地球上有咩食物係安全... 已經係貴supermarket 買以 ...

點解話三文魚有問題, 因為需求太多所以大多數三文魚都係圈養, 而係咁迫嘅環境下生活自然多病,就需要用抗生素嚟抗菌,同時又要落激素令啲魚快啲大同肥美, 加埋海入面本身有重金屬, 而三文魚嘅油脂係最啱積存呢啲嘢嘅地方, 所以三文魚少食為妙。 至於咩魚最好, 我自己一般都係買街市海魚,例如皇帝星,花面星, 臘腸班之類, 淡水魚好少食,係偶爾一次半次, 當分散投資

翡翠宮

lambxx 發表於 17-3-1 09:49
你所講個D 皇帝星,花面星, 臘腸班 都係養魚來架...都係由魚棚養..同樣都會有抗生素,激素....

真正既海魚 ...

魚棚嘅魚當然有用藥, 但相對大規模生產嘅魚呢類用藥比較少, 同埋我已經有相熟魚檔介紹正海魚, 相對安心好多。 而紅衫, 青根呢類嘅海魚我只會買細細條, 見到正黃花就必買, 但真係唔驚得咁多, 只係知道邊款魚特別有問題就唯有少食, 幫到幾多得幾多啦!

翡翠宮

popomeow 發表於 17-3-1 11:19
你所講個三種海魚都係石班類, 而3種都不約而同曾經有人食到中雪卡病毒入院~當然, 魚都有大有細條, 如果食大 ...

我多數食12两未夠一斤

首頁

尾頁

跳至