自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

kk1220 發表於 17-3-1 00:40
如果話係因為係海洋生活,咁全部魚都有, 邊防得咁多

冇錯,係所有魚都有,不過因為生長時間唔同

所有含量有好分別

其中大型魚含量最高,因為佢地生長其最長,對人體影響最大

所有如果有得選擇最好唔好食呢大型同時深海魚種

伯爵府

回覆 sarahwong420 的帖子

無,每樣魚都食D, 唔好淨食一種會好D

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

CITYSUPER愛爾蘭有機三文魚會唔會好D呢?

男爵府

回覆樓主:

我都幾鍾意三文魚 間唔中都食

男爵府

三文魚有omega,雖然都有重金屬,間中食唔好成日食囉
呢樣又唔食嗰樣又唔食,乜都唔食得啦

珍珠宮

開心吸收勳章

McDonna 發表於 17-3-1 08:15
你好過我,我仔細個畤,我貪方便成日響超市買魚柳煮粥仔,後尾先知嗰啲係鯰魚(坑渠魚),我嬲死自己:naught ...
鯰魚是營養價值很高。坑渠魚是謠言。

鯰魚的營養價值
鯰魚之所以能在餐桌上如此受大傢歡迎,那不僅因為鯰魚的做法多種多樣,更是由於鯰魚的營養價值高,具有滋補功效。鯰魚不僅像其他魚一樣含有豐富的營養,而且肉質細嫩,含有的蛋白質和脂肪較多,對體弱虛損、營養不良之人有較好的食療作用。鮎魚是催乳的佳品,並有滋陰養血、補中氣、開胃、利尿的作用,是婦女產後食療滋補的必選食物。

鯰魚營養豐富,每100克魚肉中含水分64.1克、蛋白質14.4克,並含有多種礦物質和微量元素,特別適合體弱虛損、營養不良之人食用。毫不誇張地說,鯰魚的營養價值可以和魚翅、野生甲魚相媲美,它的作用和價值是其他淡水魚所不具備的,能夠強精壯骨和益壽作用。

珍珠宮

開心吸收勳章

McDonna 發表於 17-3-1 08:15
你好過我,我仔細個畤,我貪方便成日響超市買魚柳煮粥仔,後尾先知嗰啲係鯰魚(坑渠魚),我嬲死自己:naught ...
網絡上有許多謠言,鯰魚是其中之一。

大宅

回覆樓主:

仲有鯰魚都要小心, 我之前以為係龍脷點知見過真身之後就唔敢再食

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我有用嚟煲粥比小朋友

子爵府

挪威三文魚都有問題。我喺Aeon 買Wild Pacific, 希望好少少。

珍珠宮

1997112 發表於 17-3-1 00:03
買煙三文魚...... 已經pack好一包包嗰D,唔好買普通嘅急凍三文魚

煙三文,上次世衞指出等同腸,午餐肉等係頭號致癌食物

男爵府

InkCartridge 發表於 17-3-1 09:31
鯰魚是營養價值很高。坑渠魚是謠言。

鯰魚的營養價值

真係好多謠言,唔知信邊D好

男爵府

alicemic 發表於 17-3-1 08:50
點解話三文魚有問題, 因為需求太多所以大多數三文魚都係圈養, 而係咁迫嘅環境下生活自然多病,就需要用 ...
你所講個D 皇帝星,花面星, 臘腸班 都係養魚來架...都係由魚棚養..同樣都會有抗生素,激素....

真正既海魚(上面有提既大眼雞,紅衫,青根,倉魚.這D 較常見.)相對用藥養既問題少D....但又係要面對海洋重金屬既問題

冇得驚0甘多架喇....唔係日日食大量....所謂重金屬,抗生素,激素相對既影響唔係真係好大...

但有虫呢家野就好易見功.....易生虫既魚..少食為妙

水晶宮

回覆樓主:

挪威也是重金屬?我在超市買挪威三文魚

男爵府

myaisha0435 發表於 17-3-1 09:01
最好唔好,所有大型魚都含好高重金屬

其實對身體非常唔好

依家真係好迷茫, 以前話食三文魚omega3 對腦部好, 依+ 重金屬食壞腦... 已經沒有食物係安全了⋯⋯ 好後悔前幾個月仲一個禮拜有一餐tim...

珍珠宮

咁樣食咩好? 我一星期總有一次三文魚, 算吾算食得密?

子爵府

sarahwong420 發表於 17-3-1 09:54
依家真係好迷茫, 以前話食三文魚omega3 對腦部好, 依+ 重金屬食壞腦... 已經沒有食物係安全了⋯⋯ 好後 ...

食蛋 對腦部發展好好

珍珠宮

畀面勳章

靚寶 發表於 17-3-1 09:50
挪威也是重金屬?我在超市買挪威三文魚

所有魚都有,挪威當然唔會例外

珍珠宮

唔係餐餐,怕乜呀,
我女一星期食一次,
係娜威三文魚柳.
超級市場買.

公爵府

回覆樓主:

我而家都唔理咁多 ,海洋重金屬 ,養魚 同養豬又抗生素 ,雞又激素 ,都唔諗咁多

首頁

尾頁

跳至