樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

傻太 發表於 17-3-22 22:07
今年2月續約,無加租簽左兩年死約,算平市價一成左右吧。。。轉租客又要搵地產又要執一執又空一個月租,起 ...

良心業主
你好我好 ~ like

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

傻太 發表於 17-3-22 22:07
今年2月續約,無加租簽左兩年死約,算平市價一成左右吧。。。轉租客又要搵地產又要執一執又空一個月租,起 ...

岩, 你好時我又好, 佢地唔煩我唔會加, 照舊租金好來好去。

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

jjjbaba 發表於 17-3-23 01:46
良心業主
你好我好 ~ like

遇著好租客咪好囉。

大宅

回覆樓主:

我係租客,上年剛搬入後個半月,發現間屋有大量白蟻係廚房同廁所,同業主擾攘咗幾個月後,白蟻最後係牆裡鑽出黎,佢才搵滅蟲公司處理。死約一過,業主要求加1700蚊租,自問做個租客已經做咗本分,廁所廚房長期開窗既地方都裝咗蚊網,防止有昆蟲入屋,渠位抽氣扇抽油煙機每兩個月清洗一次,因有小朋友,每天都吸塵拖地,每星期都用綠水倒入渠位,但因被白蟻侵蝕過,間屋好多地方都開始霉爛,呢1700蚊實在比唔落手加比佢。唉~唯有又要搵地方搬過

大宅

yitaihop 發表於 17-3-19 22:31
放左租幾年, 本身覺得有樓收租好似唔錯, 但成日遇著唔係呢樣又果樣既租客都幾煩, 你無事無幹, 我唔加 ...

如果我業主有你咁好就好了,間屋有咩壞,漏水之類,可以自己整既,我都係自己整好,盡量唔打攪業主……就係諗住好好地住落去,點知執到間屋企企理理之後,死約一過就加租,仲要一加就加成1700蚊,超大壓力。帶住兩個小朋友周圍走黎走去睇樓搵樓也不是容易

複式洋房

我都係咁
寧願穩穩定定平租比一個好職業 正常家庭客
準時交租 唔洗我催
可能會加少少 但唔會加太多
嚇走個租客 又要搵一個好既好難

男爵府

小魔女bb 發表於 17-3-24 01:09
我係租客,上年剛搬入後個半月,發現間屋有大量白蟻係廚房同廁所,同業主擾攘咗幾個月後,白蟻最後係牆裡鑽 ...

咁妳算唔好彩

上年我租客話比蟲咬,我以為多蚊蟲,教佢買蚊香同紗網,點知都搞唔掂。

原來係床板生蚤(我連傢電出租),最尾租客拍死D蟲,見屍見血先知。

我拿拿聲賠晒罪,訂過晒D新床板,買過晒D新床墊床單等等,好彩我補鑊夠快佢先無怪責我咋。

男爵府

回覆 電腦怪傑 的帖子

是否間屋潮濕?

男爵府

yitaihop 發表於 17-3-24 13:23
回覆 電腦怪傑 的帖子

是否間屋潮濕?

可能係

大宅

反而我宜家唔係睇時勢, 而係睇租客麻唔麻煩先決定加唔加租...

麻煩租客會加租, 係想令佢走, 如果唔走, 既然收多咗錢, 就由佢繼續煩

好租客唔加租, 因為想佢繼續租, 唔駛麻煩再揾租客

加租同無麻煩同時存在當然好, 但2選1, 我會揀後者, 慳咗既時間, 陪下屋企人好過

子爵府

yitaihop 發表於 17-3-18 12:22
我上年租左俾班學生, 今年佢地想續約, 要求換新洗衣機, 佢地話依家部機多塵洗唔乾淨d衫。好煩, 仲要我 ...

其實洗衣机最好不要提供租客,這是貼身电器,如果我是下一手租客,我會要求業主移走舊机,自己買部新的或用番自己的舊机。

因我見朋友租新樓住,她工人一向直接把一家的內衣褲和襪子放入洗衣机洗,有次,诜衣机诜完衫,發現机內有糞便,原來小朋友賴左屎,工人冇留意就直接掉入机洗,攪到成架机都是屎。

子爵府

DINGCHU 發表於 17-3-24 17:54
反而我宜家唔係睇時勢, 而係睇租客麻唔麻煩先決定加唔加租...

麻煩租客會加租, 係想令佢走, 如果唔走, 既 ...
ME 2,租客唔煩唔加都唔係問題,總知準時加租,收少D都無問題

試過麻煩租客個個月都CALL,成日物都話話壞,
用爛晒D野仲要我換新比佢

子爵府

總知準時"交"租,先妥

男爵府

yitaihop 發表於 17-3-18 12:22
我上年租左俾班學生, 今年佢地想續約, 要求換新洗衣機, 佢地話依家部機多塵洗唔乾淨d衫。好煩, 仲要我 ...

班學生話唔加租, 自己換洗衣機!
唔知佢地想點?!

男爵府

電腦怪傑 發表於 17-3-24 12:19
咁妳算唔好彩

上年我租客話比蟲咬,我以為多蚊蟲,教佢買蚊香同紗網,點知都搞唔掂。

良心業主

男爵府

yitaihop 發表於 17-3-25 22:02
班學生話唔加租, 自己換洗衣機!
唔知佢地想點?!

佢地都識計數
千零蚊一部洗衣機
加$50租兩年喺返到
你話加$500~700
如果佢自己换機而免加租
佢地梗係制得過
和氣收場,你都係想咁樣

男爵府

jjjbaba 發表於 17-3-25 22:20
佢地都識計數
千零蚊一部洗衣機
加$50租兩年喺返到

你覺得照租俾佢?

大宅

我係租客
租左4年只係加過一次租
業主超好人
有水電問題都會搵佢老公上黎搞掂
一個電話好快出現唔收我地錢添
有時好租客都要遇著好業主先有用

男爵府

siutintin 發表於 17-3-26 02:32
我係租客
租左4年只係加過一次租
業主超好人

你是好租客, 所以業主對你好。

男爵府

yitaihop 發表於 17-3-25 22:30
你覺得照租俾佢?

我會接受加$500换洗衣機
兩年多$12000
有租加 换机先千零蚊
不過你話唔搞你就可以唔加租
呢啲味良心業主 like

首頁

尾頁

跳至