樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

jjjbaba 發表於 17-3-26 09:34
我會接受加$500换洗衣機
兩年多$12000
有租加 换机先千零蚊

我係咁諗, 但講講下, 佢哋唔肯加租

男爵府

yitaihop 發表於 17-3-26 10:44

又唔需要换洗衣機
就照你之前講
唔加租續約

男爵府

回覆樓主:

睇番你個帖
其實是否剛完死約
準備行生約?
一般生約期都唔攪租客

男爵府

yitaihop 發表於 17-3-25 22:02
班學生話唔加租, 自己換洗衣機!
唔知佢地想點?!

想唔加租

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

yitaihop 發表於 17-3-26 10:44

佢哋又話先唔應該加租, 超煩, 好似佢哋話晒事咁。
我同佢講, 唔租就算!

男爵府

yitaihop 發表於 17-3-27 06:09
我同佢講, 唔租就算!
...

佢地想生約唔加租都好正常
但你有權1個月通知要佢走
不過再放租你都要成本
雙輸

子爵府

yitaihop 發表於 17-3-19 19:59
你遇著好租客咪好啦!
其實你不租俾佢, 個租客走人, 你又要重新搵新客, 仲要擔心佢係咪租霸, 個空窗期講緊可能係1個月。你少收左個1個月租金, 又要俾agent 錢, 其實未必有SO, 除非新租金真係可以收貴好多, 否則真係得不償失。

子爵府

yitaihop 發表於 17-3-27 06:09
我同佢講, 唔租就算!
...

其實我唔會租俾學生 更唔會包傢電之前兩個男仔話夾份租,俾糧單我睇,兩個加埋月入6萬左右,但我最後平d租左比一對around 30歲的夫婦,雖然佢兩個加埋月入少d,但我會放心d,同埋佢地約親都要好夜,應該唔會點煮飯

男爵府

傻太 發表於 17-3-27 18:40
其實我唔會租俾學生 更唔會包傢電之前兩個男仔話夾份租,俾糧單我睇,兩個加埋月入6萬左 ...

share your same view

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

之前個浴室去唔到水谷裂左,佢話整要一個星期之後都係唔整返正唔嚴重,但下年續約我會同佢講拆左去唔用企缸改浴簾,佢平我又唔會唔鍾意,我地第一日搬入黎個熱水爐就燒溶左佢個爐面logo差啲火燭,6年裏面換過3樣電器係個抽油煙機,煮食爐同熱水爐,3樣都係上手業主用入十年喇,壞到頂唔住,希望佢今年加少我啲啦

男爵府

HL7646 發表於 17-3-27 15:28
其實你不租俾佢, 個租客走人, 你又要重新搵新客, 仲要擔心佢係咪租霸, 個空窗期講緊可能係1個月。你少收左 ...

我都明我俾中介費又要搵新租客真係輸, 但無理由佢地提出咩要求都妥協。

男爵府

ivykinder 發表於 17-3-28 00:51
之前個浴室去唔到水谷裂左,佢話整要一個星期之後都係唔整返正唔嚴重,但下年續約我會同佢講拆左去唔用企缸 ...

如果是上手業主問題, 理應現業主要整返。

男爵府

傻太 發表於 17-3-27 18:40
其實我唔會租俾學生 更唔會包傢電之前兩個男仔話夾份租,俾糧單我睇,兩個加埋月入6萬左 ...

學生的優點係殘裝都可以收高租同年交

如果單位企理就唔好租比學生

子爵府

電腦怪傑 發表於 17-3-28 08:48
學生的優點係殘裝都可以收高租同年交

如果單位企理就唔好租比學生
通常一次過交一年, 有不少業主都會打返少少折在個租金果度.....例如你收緊12K 一個月, 咁一年就144000, 有些業主可能會象徵式收少條"尾數", 收140000就算了。

男爵府

BK Milk勳章

yitaihop 發表於 17-3-28 08:28
如果是上手業主問題, 理應現業主要整返。

我無特別要求,其實上手業主都好多手尾留比佢,例如點解浴室去唔到水係因為上手安裝時裝修師傅倒左水泥水落去攪到出口得支鉛筆咁粗既出口,最好我地比錢通返

男爵府

HL7646 發表於 17-3-28 11:02
通常一次過交一年, 有不少業主都會打返少少折在個租金果度.....例如你收緊12K 一個月, 咁一年就144000, 有 ...

我上年暑假出租
市值9500,我間比上手住殘但我又唔想裝,地代搵到香港家庭出到9000,話想高租就租比學生

我跟手響留港學生網放自讓,最尾11000出租,仲要係年交
條件係要我買兩張碌架床咋

所以學生價打埋折,都遠高過本地出價
其實我心都有矛盾

子爵府

電腦怪傑 發表於 17-3-28 13:31
我上年暑假出租
市值9500,我間比上手住殘但我又唔想裝,地代搵到香港家庭出到9000,話想高租就租比學生
你係咪在香X果度那個computer man ?可惜小弟住果區不係留學生多的地方, 所以叫不到咁高的租金。

而家真係好難上車.........

男爵府

HL7646 發表於 17-3-28 14:03
你係咪在香X果度那個computer man ?可惜小弟住果區不係留學生多的地方, 所以叫不到咁高的租金。

而家真係 ...

我行不改名,坐不改姓
果邊都係電腦怪傑:mother:

子爵府

yitaihop 發表於 17-3-28 08:27
我都明我俾中介費又要搵新租客真係輸, 但無理由佢地提出咩要求都妥協。
...
要睇有甚麼要求......其實租客同業主的關係, 就好似打工時老細同員工的角色, 老細想賺到盡, 員工又想加人工時, 老細又好似少左弗肉., 所以要雙方negotiate.

子爵府

jjjbaba 發表於 17-3-26 10:59
睇番你個帖
其實是否剛完死約
準備行生約?

我就準備死約完左加租,之前換晒冷氣机,又提供傢私电器,仍較外面平15%,去年簽租约前還要求我地減租,原因是租客話香港D樓跌緊,租金都要減,佢經agent同我老公講,老公冇去查下就同意,而家平25%,如果按租客的意思,樓跌租金要減,而家樓升租金當然要加。

首頁

尾頁

跳至