婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

叔仔新屋裝修,差唔多完工,結婚就搬入去住
咁我同c6, 6299 姑仔都住同一屋苑
我同姑仔都有請工人
E家叔仔叫99開聲,問我地可唔可以借出2個工人同佢新屋做清潔

平時對叔仔無咩好感,感覺好廢
99成日話佢搵錢唔多,咩都係C6 同姑仔夾

未來妯娌深藏不露,見10次到,仲未知佢底係點,不過聽99講佢地籌備婚禮,過大禮已經知道佢非常咁有要求要話事,男家就晒女家

我口頭上已經reject 左99
先唔講知道犯法,借得一次,搬埋入黎仲會唔會有第二第三次

大宅

回覆樓主:

最好唔好應承,你自己都識諗,借得1次,就有可以第2第3第n次
如你99要你答應,你咪同99講,平日就唔很啦,星期日工人放假時,你問吓工人唔肯私下幫叔仔清潔啦,佢肯唔放假都肯去嘅話,我無所謂
另外,你要同99&工人講明,你唔會額外俾錢工人,如工人收錢,收幾多錢,你唔會俾意見,亦唔會係工人份量度出

大宅

回覆樓主:

平日借工人還好,如果妯娌生b坐月,一個唔該就借你工人成個月喺佢屋企幫手,但人工你出,你就煩

小肥楊    發表於 17-3-4 11:53

珍珠宮

cchwin 發表於 17-3-3 20:22
平日借工人還好,如果妯娌生b坐月,一個唔該就借你工人成個月喺佢屋企幫手,但人工你出,你就煩
...

工人要幫手照顧我個b唔洗打呢個主意

珍珠宮

cchwin 發表於 17-3-3 20:04
最好唔好應承,你自己都識諗,借得1次,就有可以第2第3第n次
如你99要你答應,你咪同99講,平日就唔很啦, ...

我單方面reject , 唔知佢會唔會向c6埋手

大宅

Chchingpig 發表於 17-3-3 20:27

咁你快啲同c6單聲
好多時奶奶問完新抱話唔俾,轉頭走去問個仔,搏你地是但一個俾

珍珠宮

回覆樓主:

希望你老公唔好答應啦…有一次,就有下一次,長貧難顧呀~

小肥楊    發表於 17-3-4 11:59

大宅

Chchingpig 發表於 17-3-3 20:27

首先,你介唔介紹工人係假期私下接job去幫你叔仔,如果你唔介意,你就同老公單聲,話工人要照顧bb,無時間過去幫手,一係等工人放假時,叫叔仔俾錢佢幫佢清潔啦
而且佢合約寫明工作地點係屋企,叫佢去第二度清潔係犯法,如果工人唔想去但我哋叫佢去,點知佢會唔會告我哋呀,我情願叔仔問工人私下接唔接job,如接,我隻眼開眼隻閉當唔知佢搵外快

珍珠宮

cchwin 發表於 17-3-3 21:18
首先,你介唔介紹工人係假期私下接job去幫你叔仔,如果你唔介意,你就同老公單聲,話工人要照顧bb,無時間 ...

叔仔expect 係免費
我唔想有手尾跟
係怕佢地再問c6
岩岩同左c6講,好彩佢話唔借

小肥楊    發表於 17-3-4 11:59

大宅

Chchingpig 發表於 17-3-3 20:26
工人要幫手照顧我個b唔洗打呢個主意

你叔仔妯娌要打你工人主意,梗幫你解決你所講嘅問題,你妯娌真係生b,最快都1年時間,1年後你嗰b都大d,要借工人可以話叫工人帶埋你個b去叔仔度,工人就只係幫吓手煮吓飯俾妯娌食,幫bb沖涼,或幫妯娌涼米水等…
又或者你99話佢幫你手湊你嗰b,工人就有時間過去幫妯娌坐月
要搵藉口大把藉口,只係睇講嗰個面皮厚唔厚,講唔講得出啫
所以最好快d同c6講,say no,唔好俾機會人哋駛你工人
有免費工人,實會長借長有,如要俾錢,如非必要實無下次

大宅

Chchingpig 發表於 17-3-3 21:22
叔仔expect 係免費
我唔想有手尾跟
係怕佢地再問c6

所以要俾你叔仔知,借工人都要俾錢,咁下次就唔會再諗到你嗰工人

侯爵府

回覆樓主:

唔借,犯法野制唔過,點知第日工人會唔會反咬你一口。

珍珠宮

cchwin 發表於 17-3-3 21:30
所以要俾你叔仔知,借工人都要俾錢,咁下次就唔會再諗到你嗰工人

如果姑仔無條件借我唔肯借,我好似好衰咁

大宅

Chchingpig 發表於 17-3-3 22:25

咁我情願衰一次,好過以後麻煩
情願佢結婚時人情/金器大份少少當補數

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

保險唔包架,有咩事發生,你就大鑊啦,尤其剛裝修完,你叔仔可能叫姐姐抹窗。

大宅

梗係唔借啦,姑仔借還姑仔借,唔係樣樣用一場親戚做要應承,唔好開壞頭就冇手尾跟。
如果佢識做就會主動話比$你工人,冇的話,明攞你著數啦

大宅

回覆樓主:

唔借,犯法既野唔做。

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

Chchingpig 發表於 17-3-3 22:25

唔衰,姑仔還姑仔,你還你,你一定要企硬,
仲有俾個 like 你C6。

珍珠宮

我最怕之後有說話聽,不過都係唔理lu

珍珠宮

開心吸收勳章

叫佢請鐘點做

首頁

尾頁