懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

一齊上堂有用咩佢聽左都只會信自己舊有果套架啦。佢都一早講明左,仲要話有親戚做過護士長乜乜物物咁。到時你有咩睇唔順眼,佢只會覺得你地d後生冇經驗又唔識野。
你講到話有機會餵人奶,一陣佢係都要用大滾水幫你heat奶,咁你仲餵唔餵人奶好 jm,駁唔過呀,另覓人選啦
一笑置之就是了

男爵府

cutie_sheep 發表於 17-3-5 09:54
其實沖全日奶粉放雪櫃好多外國人會咁做,但原因就不明,唔知有冇人可以答到?其實沖奶粉都好快好方便:ques ...

C6同99都係咁講,話c6而家肥c大隻,冇問題嘅
但99一定係會俾糖/甜嘢/濃味嘢個b食……咁我接返bb,佢實唔肯食嘢啦…
我話一係佢點湊,唔好話我聽,我唔理,c6又話唔得;我理,又話我緊張要就99湊法,咁我知嚟做乜呢?

珍珠宮

BREADWING 發表於 17-3-5 01:42
一日沖晒全日奶,靜係呢到已經暈低啦問佢知唔知d奶擺係到2個鐘都已經好多菌……另外其實沖支奶又幾難 ...

唔係架,外國有d媽媽都係沖晒一日,雪櫃,飲先座熱。未飲過無掂口水都係無菌。不過其實即開即飲仲方便過座熱

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

奶粉罐都有寫沖後1小時內飲用

水晶宮

唔記得喺邊到睇過。話奶粉開左飲過要兩個鐘內飲晒,開定未飲過既可以放雪櫃 24小時添。 不過我都覺得沖奶粉好快,一分鐘就沖好,要座返熱佢咪仲麻煩 !?

食即食糊仔就真係麻麻喇,又有糖又有調味又有防腐劑,即使係 organic 你都唔知佢其實落左 d 咩。

不過你 99 講到明用舊方法加用護士長噠你,再加佢湊大你老公甘有經驗,佢應該唔會聽你講。

大宅

meko~ 發表於 17-3-5 07:53
上次坐車,一歲B食川貝枇杷糖,阿婆食到尾剩少少吐出比阿B,我見到omg

我見過D長輩仲恐怖,就係上一輩湊B方法
明明30度天氣,好似仲好怕佢凍親
掂B前冇意識洗手
放菜、餸入自己口中咬到爛哂,再吐出個碗餵比B食
BB有鼻涕,用口幫BB係鼻吸出來

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

真係唔可以朝早沖定晒全日嘅奶架,有d唔得既一定要糾正吖

大宅

whomen 發表於 17-3-5 10:44
我見過D長輩仲恐怖,就係上一輩湊B方法
明明30度天氣,好似仲好怕佢凍親
掂B前冇意識洗手

其實唔恐怖,我就係咁比阿媽湊大,而家仲好健康
比老人家湊見唔到就當冇,個人會冇咁辛苦

珍珠宮

佢容易話為,咁都OK,同佢慢慢溝通

珍珠宮

AGa1111 發表於 17-3-5 10:16
唔係架,外國有d媽媽都係沖晒一日,雪櫃,飲先座熱。未飲過無掂口水都係無菌。不過其實即開即飲仲方便過座 ...

外國就唔清楚喇,不過記得好似係醫院果陣,佢地都有d一枝枝既奶係比小朋友飲既,每次攞要座返熱,唔知個原理係咪都一樣,不過每枝奶都密封未開過既,奶咀就用即棄,咁或者可能做到人地果種無菌狀態應該冇問題掛

複式洋房

到時帶埋奶奶一齊上產前班,有教點湊bb

大宅

BREADWING 發表於 17-3-5 12:21
外國就唔清楚喇,不過記得好似係醫院果陣,佢地都有d一枝枝既奶係比小朋友飲既,每次攞要座返熱,唔知個原 ...
你講果d 一枝枝 係咪水奶呀?

珍珠宮

魚仔0303 發表於 17-3-5 14:26
你講果d 一枝枝 係咪水奶呀?

唔肯定,初生果隻就一定係水奶,但係小朋友飲果隻係大支d,有1,2號分既

伯爵府

老人家思想唔係我地話改就改,既然99都咁清楚明白咁同你講,咁你要考慮既唔係點去改變佢,而係你重會唔會生,或者生左有冇其他方法去湊,用行動去比佢睇現今既湊小朋友方法同以前唔同!

大宅

有得必有失,驚就唔好生。

就算你有錢請工人,佢都未必跟足你方法,只不過你可以鬧佢、炒佢,但換工人都係麻煩事啦

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

一日沖哂要飲既奶粉---你叫佢一朝煮埋早、午、晚餐得唔得。
真係要好好教養一下你99,先至好生bb.

男爵府

PPgrace 發表於 17-3-5 17:08
一日沖哂要飲既奶粉---你叫佢一朝煮埋早、午、晚餐得唔得。
真係要好好教養一下你99,先至好生bb.
...

佢早餐食嘅麥皮同咖啡,真係會早一晚沖定㗎!同埋佢雪櫃裝滿晒好多隔夜餸同飯……

大宅

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我奶奶都應該會用佢既方法幫我湊 不過佢又冇時間跟我去上堂 唔知點好

KYU_CHEER    發表於 17-3-6 08:52

大宅

親子王國15週年勳章

你99講定其實佢都唔太想變通,預先比個心理準備你,到時BB有咩事唔好賴佢,你先生同99去健康院時寫低晒99將會用的舊方法,等姑娘同99講,好過你講100倍

男爵府

kittybaby2012 發表於 17-3-5 22:10
你99講定其實佢都唔太想變通,預先比個心理準備你,到時BB有咩事唔好賴佢,你先生同99去健康院時寫低晒99將 ...
我都覺得由外人講, 一定好過由我講
但最慘係連我C6都企o係99果邊....不過我都會試吓o既

首頁

尾頁

跳至