嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為時間關係,我就買左Hxpp的米糊粉沖,大家開頭係沖定係自己煮??有冇話分別在邊度??

水晶宮

rosannekoma 發表於 17-3-5 15:43
因為時間關係,我就買左Hxpp的米糊粉沖,大家開頭係沖定係自己煮??有冇話分別在邊度??
...
我買現成純米糊粉(不含奶粉嘅)再用人奶開。
現成米糊已加鐵質等營養。咁當然有人唔鐘意現成嘢嘅,但我個人覺得冇所謂,只係初學食嘢同未試好足夠食材時嘅過渡期啫。當bb已試過三數種食材OK,就可以轉食用嗰啲食材作配搭嘅粥仔。

大宅

回覆樓主:

我用奶粉沖,沖好奶粉再加米糊杰杰地就食得
回覆 rosannekoma 的帖子

Hellorosannekoma,好似JM所講,市場上有D米糊添加左營養,其實應因媽媽方便去選用米糊就可以,最重要係留意質感要幼滑D,份量由一、兩匙羹開始,可加入BB 食開嘅奶,BB會容易D 接受。BB鍾意食米糊嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆樓主:

我係用奶粉溝米糊的,等bb聞下有奶粉味易入口點

公爵府

緣來有您 發表於 17-3-6 20:43
我係用奶粉溝米糊的,等bb聞下有奶粉味易入口點

你可以試下唔用奶粉溝,比佢試下其他味道

複式洋房

回覆 緣來有您 的帖子

我仔仔試左兩日之後比佢都開始肯吞,而且冇喊我想佢試原味多D,所以冇溝奶粉,直接用水開
雖然D人話BB對食物未有記憶,但我相信唔多唔少都會記得,一陣慣左用奶粉溝米糊,之後煲粥仔,冇味,怕佢唔食

複式洋房

回覆 Yvonne註冊護士@牛欄牌 的帖子

開頭第1次就喊,第2次有爸爸係度,同佢邊食邊玩就OK少少,第3-第4次就冇喊同埋肯吞落肚,雖然仲未肯自己開口食,都係合埋個口,趁佢笑個個擺入口,不過都肯吞我用水沖,冇落奶粉呀,想佢樣樣都試左原味先

大宅

rosannekoma 發表於 17-3-7 12:43
回覆 緣來有您 的帖子

我仔仔試左兩日之後比佢都開始肯吞,而且冇喊我想佢試原味多D,所以冇溝奶粉,直接 ...
我之前煲粥阿女食,我會落魚湯,又試過用南瓜煮,始終有味既野,BB易入口
rosannekoma 發表於 17-3-7 12:46

開頭第1次就喊,第2次有爸爸係度,同佢邊食邊玩就OK少少,第3-第4次就 ...

媽媽好細心留意BB食物嘅味道呀!剛開始食固體,不妨先將食物放喺佢嘴邊引佢張開口,用佢食開嘅奶嚟開米糊都可以吸引佢胃口架!小朋友可能要試一種食物7-8次先開始接受架。根據BB吞嚥﹑消化能力慢慢增加份量,食到一個BB碗份量就代替到一餐奶。建立飲水嘅習慣都好緊要,有冇餐與餐之間俾水BB 飲呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

複式洋房

而家依然係用水開米糊,不過試左幾次,見baby肯自己開口,雖然佢每啖都拿口拿面,不過佢肯吞,本身三個月左右都有開始會餐隔餐比水佢飲,所以呢方面無問題
rosannekoma 發表於 17-3-11 14:03

而家依然係用水開米糊,不過試左幾次,見baby肯自己開口,雖然佢每啖 ...
睇黎BB 都慢慢適應緊米糊嘅味道同質感,媽媽可以慢慢加水果蓉/瓜菜蓉落糊仔,初時先試有天然蔬菜味嘅菜心/白菜/冬瓜//節瓜等等,之後再試南瓜/紅蘿蔔/番薯等有甜味嘅蔬菜。記得每次只試一種新食材,份量要由少開始,連續食三日,觀察BB食完有無敏感反應呀!

首頁

尾頁

跳至