親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

住日本橋付近,
去神戶麵包超人館,以下邊個方法好啲快啲?

1)
近鉄日本橋站坐阪神電車到尼崎轉JR去JR神戶站

2)行去難波站坐到梅田之後行去大阪站,大阪坐JR去到JR神戶站

我知大阪同梅田站好大,所以驚行錯,但尼崎站都係要轉車,有冇jm係呢個站轉過,覆雜嗎?

Thanks.....

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

麵包超人^o^ 發表於 17-3-7 12:39
住日本橋付近,
去神戶麵包超人館,以下邊個方法好啲快啲?
你可以自己查,睇下車程幾多,打頭尾站名就得

http://transit.yahoo.co.jp/

佢有埋係邊個月台上落車,

知道呢個就會少D機會迷路,
你只要跟住路牌行,其實都OK既

站覆唔覆雜,
你可以去 google 打個個站名,
會查到站既官網,
可以睇結構圖。
我通常睇完之後就會識行,
呢個站其實都唔覆雜,
應該無問題的

https://www.jr-odekake.net/eki/premises.php?id=0610133

大宅

唔好搞到咁複雜, 你買張阪神一日券
由日本橋行去難波站, 坐阪神電車
在尼崎站或神戶三宮站轉車, 坐到去高速神戶站, 出閘後跟地上面的指示行, 周圍都貼晒面包超人個樣, 冇可能跟唔到.

在尼崎站都係坐番阪神電車, 通常係對面月台, 好方便. 唔需要山長水遠去轉JR

日本橋行去難波站, 有條地下街, 可以直達難波站

男爵府

請問阪神一日卷坐唔坐得jr ?

珍珠宮

粟米沙律 發表於 17-3-10 11:42
唔好搞到咁複雜, 你買張阪神一日券
由日本橋行去難波站, 坐阪神電車
在尼崎站或神戶三宮站轉車, 坐到去高速 ...

唔好意思,我見尼畸駅係可以轉jr神戶線去jr神戶駅,咁同我阪神線去高速神戶有咩唔同?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

麵包超人^o^ 發表於 17-3-13 15:34
唔好意思,我見尼畸駅係可以轉jr神戶線去jr神戶駅,咁同我阪神線去高速神戶有咩唔同?
...
其實你就咁問,好難睇到,你試下用查交通網,
唔好就咁睇個路線圖,
打頭尾兩個站名查左先

http://transit.yahoo.co.jp/

你係邊到去邊到?

珍珠宮

msasa 發表於 17-3-11 04:16
請問阪神一日卷坐唔坐得jr ?
this?
https://nicklee.tw/?p=1579

只可以坐佢入面 show 左既車,
佢同 JR 係唔同公司

珍珠宮

...
我剛剛睇左,你可以先去 google map 查下,
尼崎 JR 站同尼崎(阪神線)站根本係兩個唔同既地方,
你要睇清楚你係用乜野方法去呢兩個地方。

除此之外兩架車時間就只係差十分鐘上下,
車資都一様。

咁你可以諗下你有無 pass,邊架車班次岩你D,
同埋你係去邊個尼崎站。

大宅

...
阪神電車同JR係兩間唔同公司, 唔同的電車
你搞清楚你係咪一定要搭JR先
如果唔係, 日本橋最方便就係去難波站坐阪神電車去高速神戶站, 落車後跟指示行去面包超人館

即係咁, 如果你想去太空館, 你坐荃灣線可以去尖沙咀站, 行過去,
又可以坐西鐵綫去尖東站行過去, 會唔會易明D?

阪神電車好處係你難波站上車後, 只需要轉一次車, 就係尼崎阪神電車站或者神戶三宮站轉, 去到高速神戶站.

買一張阪神一日券, 就可以一日內任坐阪神電車, 700YEN
http://www.hanshin.co.jp/global/tw/tourist/

唔知你用咩APPS SEARCH, 但似乎你個APP只包JR, 冇包其他電車.
如果你係ANDROID機, 下載 "Y!乘換案內" 呢個APPS, 有教晒你.

珍珠宮

shinku 發表於 17-3-13 15:46
其實你就咁問,好難睇到,你試下用查交通網,
唔好就咁睇個路線圖,
打頭尾兩個站名查左先

我打神戶駅jr搵唔到呢個站。。我已經係copy日本地圖個地方名

珍珠宮

粟米沙律 發表於 17-3-13 17:54
如果唔係, 日本橋最方便就係去難波站 ...

我打神戶駅jr搵唔到呢個站。。我已經係copy日本地圖個地方名

珍珠宮

麵包超人^o^ 發表於 17-3-13 18:53

神戶要打成 "神戸" 先得, 可能你 copy 錯左個中文名 ?

珍珠宮

shinku 發表於 17-3-13 21:08
神戶要打成 "神戸" 先得, 可能你 copy 錯左個中文名 ?

我係打你括號個神戶,所以我先註明係係地圖copy

珍珠宮

我想去返jr神戶只因我經呢個站去過,今次有大有細所以想搵返條識嘅路。

同埋我係個apps link度打神戶駅jr都係search唔到(戶係打日本字個戶)

珍珠宮

我係近鉄日本橋上車,咁近鉄日本橋去近鉄難波係咪要買票出閘之後先坐阪神線?
*我知可以經難波walk去,但不會行去

珍珠宮

麵包超人^o^ 發表於 17-3-14 00:23
我係打你括號個神戶,所以我先註明係係地圖copy
咁就奇怪,如果你打「神戸」,佢有好幾個比你選,
你選「神戸(兵庫県)」呢個,
其實就係 JR 線既神戶站,
你見唔見到呢個選項?

我上面既 post cap 左個圖出黎,
你做唔做到呢個結果?

珍珠宮

麵包超人^o^ 發表於 17-3-14 07:58
我想去返jr神戶只因我經呢個站去過,今次有大有細所以想搵返條識嘅路。

同埋我係個apps link度打神戶駅jr ...
咪先,你係打「神戸」、「神戸駅JR」,定「神戸駅」?
你有試過只係打「神戸」,然後選「神戸(兵庫県)」個個嗎?

珍珠宮

shinku 發表於 17-3-14 09:05
咪先,你係打「神戸」、「神戸駅JR」,定「神戸駅」?
你有試過只係打「神戸」,然後選「神戸(兵庫県)」個 ...

點睇jr神戶係兵x縣?

珍珠宮

麵包超人^o^ 發表於 17-3-14 12:27
點睇jr神戶係兵x縣?

用「神戸(兵庫県)」查出黎既結果,你會見到佢坐既係 JR 車,
再睇睇張圖,見到嗎?

你要跟佢個站名打,唔可以自己加「JR」之類既字眼架,
如果有其他車站係有差唔多名既站,就要兩個站都查一次,
睇下佢教你坐乜野車,
去推算番呢個係邊間公司既站。

好似今次咁,你要查「神戸(兵庫県)」同「高速神戸」。

其實如果你知道你係邊個站出發,
又知最後想去邊個站,
咁就咁打呢兩個就得,
中間經乜野地方其實唔重要。

如果你去 google map 見到神戸(兵庫県)」同「高速神戸」係旁邊,
咁你可以試下兩個站都查下,
睇下出黎結果有乜分別,
點坐方便D。

珍珠宮

shinku 發表於 17-3-14 12:39
用「神戸(兵庫県)」查出黎既結果,你會見到佢坐既係 JR 車,
再睇睇張圖,見到嗎?

好的,我試下,多謝指教

首頁

尾頁

跳至