夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

我知道,我不提醒他一定不會記得,算了,我累了,生日對我來說,一點都不想過。當初我也是很愛他才結婚,現在的無奈也是真實的。昨天見了精神科姑娘到現在越來越不開心,或許我的生命注定是不開心的。從認識到結婚到兩個小朋友,十年了,這不是當初我想要的,和老公似partner 多些,習慣但不再甜蜜。

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

其實佢當初係咪都唔會記得哩D節日? 如果係, 都冇得怪佢丫。

我老公都係D咁0既人, 你唔提佢佢係唔會記得, 不過就算提左, 佢都係乜都唔會有表示。可能佢由始至終都係咁, 所以其實佢都算冇變過, 我都接受。

婚姻其實真係唔經歷過都唔會知道適唔適合自己, 而且當初0既戀愛感覺都會慢慢變成習慣而冇左,如果再加上日常生活合不來, 更加會覺得唔開心。

試下將自己0既期望調整一下,睇下心情會唔會輕鬆D?

.........................................

伯爵府

BK Milk勳章

我現在調整自己不報期望,沒有期望就沒有失望。20多歲時,把婚姻當終極目標,原來遠遠不是

侯爵府

appledai 發表於 17-3-7 15:48
我現在調整自己不報期望,沒有期望就沒有失望。20多歲時,把婚姻當終極目標,原來遠遠不是
...

如果係想佢同你慶祝生日既,完全可以提一下啊
你宜家甘樣講,真係會完全無期望咩?如果係,點解仲會唔開心呢?

別墅

appledai 發表於 17-3-7 15:34
我知道,我不提醒他一定不會記得,算了,我累了,生日對我來說,一點都不想過。當初我也是很愛他才結婚,現 ...
如果佢唔記得,試下你自己邀請佢一齊慶祝得唔得呢~?
唔記得唔出奇呀~我同我老公十年感情我都會唔記得佢生日或者啲紀念日,都係佢提我既。佢唔記得唔代表唔愛你架~

但如果你要既甜蜜一定要佢先俾你既話,咁可能未必每次都如你所願,試下自己引入啲新意啦~好過咩都唔做自己怨自己,咁做你又會開心啲咩唔通~?ok~?

伯爵府

BK Milk勳章

岚月亮 發表於 17-3-7 16:17
如果係想佢同你慶祝生日既,完全可以提一下啊
你宜家甘樣講,真係會完全無期望咩?如果係,點解仲會唔開心呢 ...

我唔開心呢是對我的婚姻有些失望

大宅

過來人經驗:女人係希望男人做主動,哪怕少少都好。當每次既期望都落空,真係好難樂觀面對。

sonet    發表於 17-3-7 17:13

別墅

appledai 發表於 17-3-7 16:22
我唔開心呢是對我的婚姻有些失望

做人要輕鬆D放開D唔好太執著咁就開心好多,都已經是夫妻何苦令自己難受呢!
說出你想,你老公可能會做到你要求呢!

大宅

回覆樓主:

我c6老是說我忘記佢生日 !

男爵府

我知道,我不提醒他一定不會記得,算了,我累了,生日對我來說,一點都不想過。當初我也是很愛他才結婚,現 ...
其實好多人係咁,唔好嬲,我會選擇提,唔係話提,問佢幾時幾時記唔記得咩日子,順便問佢有乜驚喜

複式洋房

結婚耐左就會係咁架喇,下次可以直接話比佢知你想點,或者book埋你想食既餐廳直接叫佢出席就得。唔好在期待男人會有驚喜比你喇(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

翡翠宮

回覆樓主:

我成日吾記得架

男爵府

樓主 生日快樂! 要將唔開心嘅事忘記晒!

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 hi_baby 的帖子

多謝你!

禁止訪問

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 如願 的帖子

謝謝你!

大宅

appledai 發表於 17-3-7 15:48
...

婚姻真令人好失望,邊有童話故事既浪漫,只有tired

子爵府

畀面勳章

我通常會响月曆,畫大大個圈住自己生日果日,
不過我老公係記得的,我只係玩下。。
其實人生就係玩玩下,唔好太認真看每件事,
時光荏苒,到你回頭一看,就知道自己其實好儍。。
快唔快樂都係自己俾自己的,唔係等人地俾。。希望你會越黎越快樂

水晶宮

你生日佢冇表示,小朋友都會提醒佢啦

伯爵府

好多男人真係不解風情不懂浪漫架,亦都唔會細心記乜日子。換個角度諗,佢平時都有關心你,平平淡淡,細水長流也不錯

首頁

尾頁

跳至