親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家,峴港機場打的去酒店是否要講價?還是有起標的士?

大宅

出機場直接截的士去啦, 都係睇錶嘅, 我諗十零萬越南幣。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

PCHB 發表於 17-3-15 22:23
出機場直接截的士去啦, 都係睇錶嘅, 我諗十零萬越南幣。

JM:知唔知九龙区那里有越南盾換?
開心過每一天吧!

瑪瑙宮

大廚勳章

sunnygal 發表於 17-3-7 17:03
請問大家,峴港機場打的去酒店是否要講價?還是有起標的士?

睇錶架。。。我朋友剛去完,佢話好好唔使講架架車都睇錶

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

希爾達 發表於 17-3-15 22:34

其實可以去到峴港先唱錢, 過關後攞埋行李出哂機場門口轉右有間找換店, 上網咭都可以喺呢度買埋, 最平$5美金一張,好似有4Gb,睇你買幾大上網容量,機場入面賣$6有3Gb,而唱錢個rate都ok嘅, 可以唱定啲,如出到峴港市中心啲金鋪唱個rate會再高少少,而會安街邊都有啲好似銀行嘅找換店都有錢唱, 最好就拎美金去唱。

水晶宮

希爾達 發表於 17-3-15 22:34
我岩岩係越南峴港返來, 有小小貼士比大家,

1. 港幣, 美金, 人民幣都可以在當地唱越南盾, 最高RATE 係金鋪, 可以先在機場唱小小旁身, 到市區再搵金鋪唱

2. 需要截的士最好請酒店幫忙, 比較可靠, 出面有幾隻顏色的士, 試過坐白色起標較高, 而且每次跳標較多, 但因洗費平, 就算較高都唔覺好多.

3. 海鮮必食, 真係平靚正, 建議到海邊的Be Man, 請先上網搵定想食的圖片, 到時即場比當地人睇, 因溝通有困難的, 每人平均清費$150

4. 街邊的法式包三文治, 超好食, 仲要平, 約港幣$6

5. 我係當地酒店每日都做spa, 又舒服又平, 環境好好, 做45min 約HK$175

6. 峴港有BIG C 超市, 收晚上十點, 如果鍾意行超市, 可以做每晚的節目

7. 如果想買扎肉做手信, 建議在回程一日, 早上到CON MARKET 選購, 比較新鮮, 而且無入過雪櫃,可以方便帶返香港
8. 電話卡, 一出機場已經有, USD6/HK$50 3GB 係4G網絡

暫時只捻倒甘多, 再有就再UPDATE, 因網上峴港資料較小, 希望幫倒大家

首頁

尾頁

跳至