自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

C6在某連鎖店買左個小朋友水樽,樽上紙牌仔寫明BPA free, 但回到家我再細看樽底,竟然印住7號膠,跟本唔係BPA free, 嬲死,明天打算拎去退貨,我心目中BPA free應是5號膠,即是PP物料的,請各JM買水樽時細心留意,含BPA的物料會影響內分泌系統的,有冇人知道我應該向邊個部門反映?

男爵府

海關,違反商品說明條例

男爵府

cca929 發表於 17-3-7 21:07
海關,違反商品說明條例

好!好擔心有其他小朋友用緊,希望盡快下架

大宅

回覆樓主:

好勁呀
我完全唔識分
有咩心得?

子爵府

ling142367 發表於 17-3-7 21:05
C6在某連鎖店買左個小朋友水樽,樽上紙牌仔寫明BPA free, 但回到家我再細看樽底,竟然印住7號膠,跟本唔係B ...

Columbia 都係7喎!

FiFiMa    發表於 17-3-7 23:56

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

寫住PCTG 喎! 係BPA-free 架 !!

如果7号下面寫住"other", 先表示可能有BPA !

唔係話7号塑膠就一定有BPA !

男爵府

留毛想學

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

留毛學野
愛 我 就 別 傷 害 我

男爵府

pi0219 發表於 17-3-7 21:13

PCTG真係安全???

男爵府

但係樽上個紙牌寫住物料:PP, 樽底印住PCTG, 有誤導成份

珍珠宮

睇完個post,我先睇睇果個由中學時期開始用既水樽
用左十年多
寫住用7號膠整

救命
我又的確有內分泌失調問題

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

ling142367 發表於 17-3-7 21:19
但係樽上個紙牌寫住物料:PP, 樽底印住PCTG, 有誤導成份
PCTG 既溶點成有285度, 比5号既PP (130度) 仲要高.
加上標明係 bisphenol A free, 唔使咁擔心 !

伯爵府

我個 lock n lock 係7 other starbucks 都係但佢話 bpa free!

公爵府

yurijm 發表於 17-3-7 21:20
用左十年多
寫住用7號膠整
7号膠再標上(O) other, 表示可能含有BPA.
另外1号膠溶點低, 結構唔穩定, 都唔好成日飲用

公爵府

JohnKeats 發表於 17-3-7 21:26

我個 lock n lock 係7 other starbucks 都係但 ...
"other " 表示或含BPA, 唔會肯定話比消費者知有無.
因為所有雜類塑膠都會被納入7号, 所以先有"O" - other 呢個簡稱 !

大宅

ling142367 發表於 17-3-7 21:05
C6在某連鎖店買左個小朋友水樽,樽上紙牌仔寫明BPA free, 但回到家我再細看樽底,竟然印住7號膠,跟本唔係B ...

PCTC 係 BPA free㗎,PC先係有BPA

翡翠宮

yurijm 發表於 17-3-7 21:20
用左十年多
寫住用7號膠整
膠樽唔可以用咁耐架, 膠會老化一樣有機會有有害物質, 咁上下要換個新架

公爵府

yukiggg 發表於 17-3-7 21:30
正解 !

男爵府

我都係對PP有信心d, bb奶樽都是PP的,如果一早知道我就唔會買,下次都係唔好叫男人去買野

男爵府

yukiggg 發表於 17-3-7 21:30

明白,thanks

首頁

尾頁

跳至