影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

起初兩集實在摸不透此劇套路, 連追幾集之後, 開始每星期追播, 愈睇愈有意思

今日剛追完最新的第九集, 下星期大結局了, 呢套日劇FB上人稱神劇, 的確如果對口味的話, 一定會愛上! 每一集不只金句纍纍, 即便演員的小表情, 衣著顏色打扮, 天氣設定, 吃飯起居等小細節都滿藏劇組的心思, 似睇緊舞台劇, 更似讀緊文學小書, 事實我沒能完全看得懂, 睇完每一集上FB讀網上大神的解讀, 好有滿足感, 回味無窮

我不敢將此劇歸類, 由第一至第九集, 她不停變身, 劇情離奇, 但不帶過激的跌宕, 似懸疑劇嗎, 下一刻又聚焦人生哲理, 論述愛情婚姻, 佈好的疑局, 輕輕的就帶過去

網上對此劇的介紹, 好簡單的幾隻字: 全員騙子, 全員單戀

讓我暫時概括的話, 這就是一個童話, 一一戳破現實泡泡, 全員仍用最真切細密的情感, 循著本性同遊夢境, 共鳴共情

有JM也在追嗎?

hksarhksar    發表於 17-3-15 18:37

男爵府

Pr0udfish 發表於 17-3-15 17:58
起初兩集實在摸不透此劇套路, 連追幾集之後, 開始每星期追播, 愈睇愈有意思

我有睇!之前亞仔又係話神劇,所以睇左其他先開佢!我ok喎!好睇!

Pr0udfish    發表於 17-3-16 22:17

伯爵府

2018復活節勳章

lemontree 發表於 17-3-15 18:19
我有睇!之前亞仔又係話神劇,所以睇左其他先開佢!我ok喎!好睇!

我嘴角帶著微笑, 睇完這套劇了, 感覺很意猶未盡啊

一路睇來都覺得故事線其實有點散亂的, 但我偏偏愈睇愈動情,大愛這四個踏著滿途坎坷的人, 聚首烏托邦, 過著比有血緣關係更相親,比愛人更真心的生活故事

何謂真實, 何謂謊言, 是非對錯,幸福辛酸, 卑微或偉大, 成功或失敗, 人皆有不同的人生哲學,各自演譯好了

甜甜圈四重奏這幾個大孩子, Reset 按鈕是堅定不會按了,不完整的人生嘛, 笑著吃著還是可以繼續前行的, 非常喜歡這家人溫暖的日常,最後一集, 喜歡他們重回吃炸雞的場面, 他們學會尊敬自己,say thanks to Parsley. Say thanks to 自己的夢想

JM有沒有留意, 輕井澤的春天, 小松鼠真的跑出來了?

男爵府

Pr0udfish 發表於 17-3-22 19:20
我嘴角帶著微笑, 睇完這套劇了, 感覺很意猶未盡啊

一路睇來都覺得故事線其實有點散亂的, 但我偏偏愈睇愈 ...

睇完!我0K,接受到!
以前我也經常去輕井澤、以前算少遊戲客!已經無去東京都好多年。輕井澤好好住!好遊閒!

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

見 fish 推介,Google 了一下,豆瓣俾出 9.2 高分,可以一追。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我最近也睇番日劇,追緊一套: chef 三星級營養午餐,勵志得嚟,又有很多美食。

伯爵府

2018復活節勳章

Sumyeema1 發表於 17-3-22 22:01
見 fish 推介,Google 了一下,豆瓣俾出 9.2 高分,可以一追。

Sumyeema 我估你喜歡呢套架,偏文藝,情感藏於小細節,好多鏡頭同對白可供細嚼

截了兩張輕井澤美景圖引下你先

伯爵府

2018復活節勳章

Pr0udfish 發表於 17-3-22 22:45
Sumyeema 我估你喜歡呢套架,偏文藝,情感藏於小細節,好多鏡頭同對白可供細嚼

截了兩張輕井澤美景圖引下 ...

但我至愛呢幅四人組溫馨的日常,連排位都有講究,睇落就明白劇組的細心

伯爵府

2018復活節勳章

Sumyeema1 發表於 17-3-22 22:04
我最近也睇番日劇,追緊一套: chef 三星級營養午餐,勵志得嚟,又有很多美食。
...

即係 search 呢套資料,好耐無睇過日劇女王了,我又搵來望下先

侯爵府

頭4集我都ok,睇完三生三世再看就覺得好唔掂。卷老公咁出走令人0咀,有朱無啦啦偷小提琴又吾係正門走玩謀殺攞嚟講,總之劇情好唔make sense,四個主角又唔吸引,睇到第七集我好想跳船!其實好多日劇好睇過佢,三星chef煑飯煑到熱血沸騰我都好喜歡,樓主唔好介意,呢套唔識欣賞!
行到水窮處 坐看雲起時

伯爵府

2018復活節勳章

Paris 發表於 17-3-23 10:02
頭4集我都ok,睇完三生三世再看就覺得好唔掂。卷老公咁出走令人0咀,有朱無啦啦偷小提琴又吾係正門走玩謀殺 ...

四重奏我一直當佢一套舞台劇來睇,欣賞裡面打破常規的場景,非凡的關係,有對比有交錯,離奇之中又貫穿著真實情感,不過我見豆瓣一樣有人嫌棄金句太頻繁令人生厭

唔緊要架,大家喜好不同至支持到有不同的創作,供各家選擇嘛。我日劇睇得唔多,同一編劇坂元裕二前作最完美的離婚,我同樣好喜歡,調轉頭如早前大熱的逃恥,或請與廢柴的我談戀愛,我自己睇完只覺得不過爾爾

象牙宮

2024年龍年勳章

Paris 發表於 17-3-23 10:02
頭4集我都ok,睇完三生三世再看就覺得好唔掂。卷老公咁出走令人0咀,有朱無啦啦偷小提琴又吾係正門走玩謀殺 ...

啱啱睇完 chef三星 大結局,公佈校餐攞一星時,我眼淺到流淚(唔好笑我)。

三生三世,因為以前睇過小說三生三世枕上書part 1, 當時睇到頭暈,電視劇追追下冇咗片源,我又冇所謂。

四重奏,會開嚟睇下點解可以取得豆瓣9.2高分。

侯爵府

Sumyeema1 發表於 17-3-23 12:51
啱啱睇完 chef三星 大結局,公佈校餐攞一星時,我眼淺到流淚(唔好笑我)。

三生三世,因為以前睇過小說三 ...

三星真係好搞笑,果幾個助手醜樣到呢!早操果時最噴飯!套劇都勵志!呢套仲好睇過逃耻!三生三世前面冇乜野,後面超正,绝對係佳作!
行到水窮處 坐看雲起時

子爵府

Pr0udfish 發表於 17-3-23 11:45
四重奏我一直當佢一套舞台劇來睇,欣賞裡面打破常規的場景,非凡的關係,有對比有交錯,離奇之中又貫穿著 ...
今朝開嚟睇咗一集, 好驚喜

無睇日劇N年, 早一排先睇逃恥, 鍾意結衣、獨特的節奏感及對白

睇四重奏, 對編導演零開始看, 得到的驚喜特別大,

唔好笑我背, 睇完第一集, 才做一點點資料搜集,赫然發現 卷是松隆子, 太眼拙

唔好劇透太多, 我會繼續看, 享受驚喜, 就我似幾年前, 第一次睇韓劇, 就是睇主君, 驚喜大到呢

伯爵府

2018復活節勳章

MC1128 發表於 17-3-23 15:48

無睇日劇N年, 早一排先睇逃恥, 鍾意結衣、獨特的節奏感及對白

我睇第一集覺得松隆子走樣得幾緊要,但到後面又會靚返好多,佢同另外幾位的演技亦相當耀眼

我前面寫得好辛苦,儘量不劇透架喇,每星期等追播,時不時都有驚喜,跟住又吊住一個星期,好爽架

我好耐無試過半夜起身搵資源,希望你睇完都滿意 我有時間會敲定一個正的字幕組,再翻煲一次

伯爵府

2018復活節勳章

MC1128 發表於 17-3-23 15:48

編劇不會是零開始吧,東京愛的故事正是他年輕時的作品

子爵府

Pr0udfish 發表於 17-3-23 16:13
編劇不會是零開始吧,東京愛的故事正是他年輕時的作品

我的意思是指, 看時, 對此劇的認識是0, 只看了你的推介

做了資料搜集, 才發現, 原來就是我當年日劇離場前的人馬

我估我們這一代( 我一定成熟過你) , 當年好難對東京愛的故事、松隆子....無認識, 無感覺

然而, 距今, 足足相隔了我大女的成長期

我當得松隆子同我一齊成熟咗, 當年的少女鋼琴家, 今天的小提琴婦人

那些年, 能不感慨嗎?

伯爵府

2018復活節勳章

MC1128 發表於 17-3-23 16:29
我的意思是指, 看時, 對此劇的認識是0, 只看了你的推介

做了資料搜集, 才發現, 原來就是我當年日劇離場前 ...

又來同我鬥年輕

記唔記得我去年睇左倒數第二次戀愛呀?當時已經望住小泉今日子感慨完一番,你話我幾後生呢

我腦海中對松隆子最深印象,依然係哼住歌,表演小魔術俾木村睇那個美少女

象牙宮

2024年龍年勳章

Pr0udfish 發表於 17-3-23 16:58
又來同我鬥年輕

記唔記得我去年睇左倒數第二次戀愛呀?當時已經望住小泉今日子感慨完一番,你話我 ...

睇咗兩集,人物簡單,但劇情好複雜……有D場面感動人心啊。

第二集,别府女同事結婚,别府獨凑white love, 小提琴似在哭訴:不要結婚,不要結婚……

但其實别府一直暗戀倦,女同事只不過是替身……好彩個女同事只不過遲疑了一下……

象牙宮

2024年龍年勳章

Pr0udfish 發表於 17-3-23 16:58
又來同我鬥年輕

記唔記得我去年睇左倒數第二次戀愛呀?當時已經望住小泉今日子感慨完一番,你話我 ...

松隆子在 love generation 表現俏皮可愛,當年的木村令我着迷。最近睇過佢新作,a life, 故事老土,木村老咗好多啊,一集跳船……

首頁

尾頁

跳至