母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我女而家1歲3個月大,我現在懷孕13周,呀女出世到而家全人奶,但呢兩日發現奶量突然大跌,係跌到啜幾啖就得番滴滴仔,我女未戒夜奶,夜晚啜極都唔夠飽,尋晚發現佢全晚無屙過尿,所以有點擔心
想問下懷孕期間食增奶野有無幫助?
大家係點渡過?

大宅

Yanlovesnaz 發表於 17-3-15 19:06
我女而家1歲3個月大,我現在懷孕13周,呀女出世到而家全人奶,但呢兩日發現奶量突然大跌,係跌到啜幾啖就得 ...

想問懷孕餵人奶冇影響子宮?應該子宮會收縮?

子爵府

sukibeibei 發表於 17-3-26 07:44
想問懷孕餵人奶冇影響子宮?應該子宮會收縮?

我而家15周+,肚入面個bb好健康!
餵奶時,有時子宮會小小收縮
我有問過醫生護士,佢地都話繼續餵係ok嘅!

大宅

Yanlovesnaz 發表於 17-3-26 11:51
我而家15周+,肚入面個bb好健康!
餵奶時,有時子宮會小小收縮
我有問過醫生護士,佢地都話繼續餵係ok嘅!

你一日餵幾多餐?我都想繼續餵

子爵府

sukibeibei 發表於 17-3-26 11:52
你一日餵幾多餐?我都想繼續餵

我女唔定呀!
佢食固體食得好好,但成日都口痕要啜
我一日起碼有餵5,6餐,夜奶都未戒
一出牙果晚就啜得好誇張,一晚4次+
但到懷孕12周+ 後d奶量就會小好多
我暫時發現食飯係會多番dd
而家當一出現佢兩頭係咁換邊啜,啜極都唔停,我就知唔夠奶(尤其臨訓果餐) 我就會補鮮奶/奶粉(無計! 小b出世之後,媽媽一定會補番數)
同預左孕期(大約8周開始)會乳頭痛,但果種痛我忍到,同我而家都唔痛了

大宅

Yanlovesnaz 發表於 17-3-26 12:02
我女唔定呀!

你諗住餵到生?

子爵府

sukibeibei 發表於 17-3-27 01:51
你諗住餵到生?

係呀,生左之後大細一齊餵呀!
已經有晒好辛苦嘅心理準備!

男爵府

我女唔定呀!

食固食得好就唔係唔夠飽!試問一個大人正常三餐,會唔會唔夠飽相信大B只係口引!但奶量少係好正常,直到生或生前1,,2星期至會升返少少
我陀細女時大女一直都係全埋身,到五個半月左右已經收晒奶,不過我唔介意做人肉奶咀到生細B!只要無嚴重子宮收縮或出血就ok
其實如果大B身高體重都正常,可以唔補粉,正常飲食咪仲好,到細B出細,飲返D黃金初乳

大宅

我女唔定呀!

求救一下 我仔15mth食固好差 岩岩發現有 小左好多奶 完全唔夠食 餓左佢成個星期 瘦哂 想補奶粉 試過好多次都唔肯食 可以點算?請問知唔知邊隻奶粉 人奶b最易接受?

子爵府

Jkjk999 發表於 17-5-14 05:06
求救一下 我仔15mth食固好差 岩岩發現有 小左好多奶 完全唔夠食 餓左佢成個星期 瘦哂 想補奶粉 試過好多次 ...

我開頭都試過比奶粉,我女飲左1餐之後就唔再肯飲! 之後我就比鮮奶!
過左1歲就可以比鮮奶!

子爵府

我囡依加一歲四個月大,全埋身,11個月大未戒夜奶可以一晚起身2-6次,係咁喊~奶奶~奶奶~我之前都驚佢係肚餓,所以半夜繼續埋身。
其實睡眠模式係深層至淺層不斷交替咁進行,一到淺層好易札醒,每次醒都有媽媽奶安撫先再訓,所以小朋友係習慣醒左要埋身呢種安撫方式先訓到,即係好多人講既「心癮」。

我係囡囡滿一歲戒夜奶,用兩晚就成功左過程係好辛苦,不過見個囡唔洗再晚晚起幾次身,真係覺得恨心比佢喊兩晚好值得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊