1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我是窮媽,阿仔飮不多,所以一路可以全人奶。而且佢加固都算唔錯,雖然一路都好輕,一歲宜家得 8.4kg, 我返工有泵一轉奶,不過愈來愈少,宜家得返100ml 左右,早晩埋身。唔知我需唔需要加鮮奶或奶粉呢?

大宅

佢一日食幾多餐固? 可以開始加吓奶粉 或買一合合果種long life 奶俾佢試吓飲~

別墅

misswendyyan 發表於 17-3-16 08:13
佢一日食幾多餐固? 可以開始加吓奶粉 或買一合合果種long life 奶俾佢試吓飲~
...

三固,早午晚,中間仲會食水果。
邊d係一盒盒 long life 奶?

水晶宮

人奶係食幾多啊?1歲之後都可以適當俾佢飲鮮奶

別墅

dinosaurmum 發表於 17-3-16 12:28
人奶係食幾多啊?1歲之後都可以適當俾佢飲鮮奶

早晚埋身,我返工只泵一次奶得100ml, tea time milk + fruit

大宅

BB防敏心得分享勳章

pochaccoboy 發表於 17-3-16 10:11
三固,早午晚,中間仲會食水果。
邊d係一盒盒 long life 奶?
佢應該係講 "屋仔奶"

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

可以試下俾d鮮奶佢飲

子爵府

回覆樓主:

一直可以全人奶就絕對不是窮媽
奶量係靠bb吸啜傳遞訊息比大腦知要造奶,泵既刺比埋身少,所以泵出黎既奶量一定比埋身少
埋身奶量係跟據bb需要去製造,岩岩好夠bb食係最好架因為奶量過多會漏奶/容易塞奶

bb一歲後主要營養來自固體食物,早晚埋身已經足夠。我囡都係全人奶bb,依家一歲都係早晚埋身,8kg左右

飲鮮奶/奶粉係想補充d咩營養?好多人飲奶主要想補充鈣質同蛋白質,其實深綠色菜、果仁都有豐富鈣質,黑芝麻既鈣質含量比牛奶更高,而且吸收率比牛奶更高。

有興趣了解奶粉/牛奶對人既影響,可以睇梁淑芳醫生既文章
https://m.facebook.com/notes/shara-ng/你可以不飲牛奶-牛奶奶粉真的有益麼-梁淑芳醫生-/10152042567632312/

別墅

艾森 發表於 17-3-16 21:54
一直可以全人奶就絕對不是窮媽
奶量係靠bb吸啜傳遞訊息比大腦知要造奶,泵既刺比埋身少,所以泵出黎 ...

謝謝你的回覆,很詳盡。
我想請教點樣比果仁和芝蔴 bb 食呢?

水晶宮

pochaccoboy 發表於 17-3-16 14:34
早晚埋身,我返工只泵一次奶得100ml, tea time milk + fruit

食得好似少佐D,俾D鮮奶佢加奶啦

子爵府

pochaccoboy 發表於 17-3-17 17:02
謝謝你的回覆,很詳盡。
我想請教點樣比果仁和芝蔴 bb 食呢?

大部分果仁屬容易致敏,我未比bb食,有媽媽會一歲後比bb食果仁,一歲bb要將果仁煮淋再壓成果仁蓉,或者煲湯加腰果,或者整核桃糊、芝麻糊,或者栗子蓉
杏仁有少量毒性,bb唔好食

我比bb食黑芝麻粉,一星期食兩次,9個月時開始加少少落糊仔,依加就早餐食麥皮加少少黑芝麻粉,或者下午茶整香蕉芝麻糊
香蕉壓蓉+黑芝麻粉+人奶就完成

黑芝麻係潤腸通便,份量唔好過多,如果bb肚瀉唔食得,黑芝麻都有部分人會敏感,所以第一次試好少量睇下bb會唔會敏感

別墅

艾森 發表於 17-3-17 21:30
大部分果仁屬容易致敏,我未比bb食,有媽媽會一歲後比bb食果仁,一歲bb要將果仁煮淋再壓成果仁蓉,或者煲 ...

謝謝!
請問你麥皮係要煮果d定即食果d,要不要加奶?

子爵府

pochaccoboy 發表於 17-3-18 15:37
謝謝!
請問你麥皮係要煮果d定即食果d,要不要加奶?

桂格紅色包裝果款即食,其實即食同要煮既燕麥分別在於即食既經過多重壓碎,所以用熱水沖都得,同埋食落口感上既分別,揀成份淨係燕麥就ok~

我飲完奶粉呀囡會肚瀉,怕bb對牛奶敏感,我用即食果款燕麥,無煮無加奶,我會水煮雞肉/豬肉,煮完倒落碗就即刻倒麥皮落去,或者有時蒸好水蛋加黑芝麻粉同燕麥撈埋,聽落唔係好好食,但我囡又幾鍾意食食完麥皮早餐1小時左右再食d生果
呢份早餐有澱粉質、蛋白質同生果既維他命、礦物質、纖維奶主要營養都係蛋白質,用其他蛋白質都無問題

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至