母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我是窮媽,阿仔飮不多,所以一路可以全人奶。而且佢加固都算唔錯,雖然一路都好輕,一歲宜家得 8.4kg, 我返工有泵一轉奶,不過愈來愈少,宜家得返100ml 左右,早晩埋身。唔知我需唔需要加鮮奶或奶粉呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我覺得加少少會好d.

我住外國, 最新指引係1歲大既小朋友飲750ml 飲料, 其中300ml 係奶或奶類製品. 我以前俾2奶3固, 佢地飲得少水, 所以俾奶補充番水份.

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

如果佢有飲湯水、水、果汁,食飯又食得好,冇偏食,可以唔駛補奶粉或鮮奶。

別墅

親親小孩子 發表於 17-3-16 11:17
如果佢有飲湯水、水、果汁,食飯又食得好,冇偏食,可以唔駛補奶粉或鮮奶。
...

咁佢食飯 ok 的,湯又冇話邊d可以比 bb 飲?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

pochaccoboy 發表於 17-3-16 14:36
咁佢食飯 ok 的,湯又冇話邊d可以比 bb 飲?
冇藥材同冇落鹽嘅普通湯水咋,例如粟米紅蘿蔔豬展、雜菜湯(西芹蕃茄紅蘿蔔薯仔加肉碎/肉片/豬展/牛尾)

別墅

親親小孩子 發表於 17-3-16 14:58
冇藥材同冇落鹽嘅普通湯水咋,例如粟米紅蘿蔔豬展、雜菜湯(西芹蕃茄紅蘿蔔薯仔加肉碎/肉片/豬展/牛尾) ...

我工人成日落南杏或者南北杏,可以嗎?

子爵府

pochaccoboy 發表於 17-3-16 16:18
我工人成日落南杏或者南北杏,可以嗎?

落好少份量應該得嘅,北杏一定唔可以落得多,同埋煲耐啲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊